Драгану Хамовићу Змајева награда

Draganu Hamoviću Zmajeva nagrada

29 januara 2017

kul-hamovic01_620x0

PRESTIŽNO pesničko priznanje, Zmajevu nagradu, žiri Matice srpske u Novom Sadu dodelio je u sredu književniku Draganu Hamoviću (47) za zbirku pesama „Meko jezgro“ u izdanju Srpske književne zadruge.

Po oceni žirija, kojim je predsedavao profesor Jovan Delić, a članovi su bili profesor Dragan Stanić, Đorđe Despić, Želidrag Nikčević i Đorđo Sladoje, ova knjiga „nepredvidivih rima, povezanih nacionalnom i intimnim temama“, predstavlja vrhunac Hamovićevog stvaralaštva.

– Pripadam manjini novijih srpskih pesnika koja neskriveno, pobunjenički drži do naših tradicijskih temelja, osporenih danas s mnogih strana. A temelji su i Matica srpska i bard zmajevskog imena i dela, pa na ovo priznanje odgovaram dubinskom radošću i zahvalnošću – kaže, za „Novosti“, Hamović.

Priznanje koje uz povelju podrazumeva i novčanu nagradu u protivvrednosti od 2.000 evra, Hamoviću će biti uručeno 16. februara na svečanosti povodom 191. rođendana Matice srpske.

USPEH KC NOVOG SADA

NAJUSPEŠNIJI izdavač poezije za prošlu godinu, po rečima Jovana Delića, jeste Kulturni centar Novog Sada koji je u užem izboru za Zmajevu nagradu imao čak četiri autora: Tanju Kragujević, Dragana Boškovića, Anđelka Anušića i Selimira Radulovića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *