ДРАГОЦЕНИ ДОКУМЕНТ о усташком геноциду

DRAGOCENI DOKUMENT o ustaškom genocidu

17 januara 2015

d183d181d182d0b0d188d0bad0b8-d0b3d0b5d0bdd0bed186d0b8d0b4“Savo vodo… Jasenovče odnela te voda, u tebi sam ostala bez roda”, iz grla je potresno pevala Svetlana Spajić, sakupljač i izvođač tradicionalnih srpskih pesama, otvarajući promociju fotomonografije “Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” autora Jovana Mirkovića, u izdanju “Sveta knjige”, koja je promovisana u dupke punoj svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Na promociji su govorili akademik Vasilije Krestić, koji je i pisac predgovora, vladika slavonski Jovan (Ćulibrk), zatim dr Milan Koljanin, predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida i koordinator Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora SPC, istoričar prof. dr Veljko Đurić Mišina, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, kao i Stevo Ćosović, urednik izdanja i autor Jovan Mirković.

Svi govornici su se saglasili da ova monografija, objavljena na srpskom i engleskom, ima presudnu ulogu u našoj istoriografiji i dragocen je dokument koji potvrđuje da je genocid nad Srbima u Hrvatskoj bio institucionalizovan i da je bio planski program Nezavisne države Hrvatske.

Od 1948. do 1992. godine nijedna institucija kod nas nije se bavila proučavanjem genocida. Zahvaljujući ovoj knjizi, danas možemo saznati razmere genocida koji nam se dogodio – rekao je, između ostalog, slavonski vladika Jovan i naglasio da ovo delo predstavlja istinsku prekretnicu.

– Akademik Vasilije Krestić, koji je sebe nazvao duhovnim inspiratorom ove knjige, istakao je da je ovo izdanje namenjeno kako svetskoj tako i domaćoj javnosti.

– Potrebno je da probudimo savest naših ljudi, da ne zaborave šta nam se desilo. Ali, ni danas nam se ne da da tu savest probudimo, jer ne možemo da dođemo do naše vlade, ignorišu nas – rekao je cenjeni istoričar.

Njegov kolega Veljko Đurić Mišina dodao je da je u arhivama BIA i VBA pravo bogatstvo materijala za proučavanje na ovu temu, ali se oni ljubomorno čuvaju od stručne javnosti.

Autor fotomonografije Jovan Mirković, istoričar i dugogodišnji direktor Spomen kompleksa u Jasenovcu, istakao je da je potrebno sećati se i ne zaboravljati to vreme u kome je zločine činila hrvatska država na svim nivoima vlasti, i upravo ova knjiga predstavlja dokumentovani prilog i autentičnu optužnicu protiv NDH.

Promociju je zatvorila vokalna umetnica Svetlana Spajić, koja je otpevala “Majku pravoslavnu” čuvenog pesnika Vladimira Nazora.

Stara ideja o istrebljenju

Akademik Vasilije Krestić je u svom govoru naglasio i da je ideja o ubijanju Srba u Hrvatskoj stara.

“Ona traje još od vremena revolucije 1848. godine i od tada je sve bilo podređeno cilju da se stvori velika, etnički čista katolička Hrvatska”, rekao je cenjeni akademik.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. SENTINEL says:

  Pa mozda bi bilo vreme da priglup ili naivan Srbin prestane da prašta i vrati uslugu!

 2. Svetislav says:

  U Beogradu su jos na vlasti oni iz 1944-te i njihovi potomci, kojima ne odgovara da izadje istina o genocidu nad Srbima. Tu ima mnogo komunjara (pogrdni naziv za one koji nisu ni pravi komunisti nego oportunisti), koji su rodjeni kao Srbi ali i dosta drugih nacionalnosti iz bivsih republika, koji u sred Beograda zele unistenje srbskog naroda. Kad se resimo takvih na isti nacin na koji su i dosli, tek onda ce Srbi da budu svoj na svome, i da ekonomski napreduju. Ovako smo samo gradjani drugog reda u maticnoj zemlji.

 3. Paštrović says:

  Pod Avalom i Lovćenom, đe su srbske zemlje dvije, pišajuć' se po Srbima ustaški se barjak vije. Dana 17. januara 2015. godine...

 4. Sale says:

  Balkanski HOLOKAUST !.......https://zlj13051967.wordpress.com/2013/03/16/holokaust-u-jugoslaviji-1941-1945-1991/

 5. mišo says:

  Jako mi je teško da komentarišem,nemogu da razumem evropu i njenu sklonost prema fašizmu .

 6. Cika Stevica says:

  Au Misko !!! Al si im odbrusio!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *