ДРАМА И ХАОС! Десетине хиљада руских војника НАДОМАК КИЈЕВА! ШТА ТО ПОКУШАВА ПУТИН?

DRAMA I HAOS! Desetine hiljada ruskih vojnika NADOMAK KIJEVA! ŠTA TO POKUŠAVA PUTIN?

29 februara 2024

Posle ratnih uspeha ruskih snaga, odnosno osvajanja Avdejevke i još nekoliko naselja u okolini, pojavile su se spekulacije o mogućem pokušaju „ofanzive na Kijev“.

Podsetimo, na samom početku rusko-ukrajinskog rata ruske trupe stigle su do nekoliko predgrađa Kijeva (Irpinj i Buča), ali su potom bili prinuđeni na povlačenje.Međutim, „zauzimanje Kijeva nikada nije prestalo da bude glavna preokupacija Kremlja“, kažu analitičari sa Zapada, a pišu ukrajinski mediji.

Naime, tek njegovim osvajanjem, Putinova specijalna vojna operacija bi bila u potpunosti realizovana, a sam ruski predsednik stalno napominje da ni posle dve pune godine nije odustao od „prvobitnih planova“ zbog kojih je pokrenuo rat.

Ukrajinski mediji ističu nedavnu izjavu Putinovog bliskog saradnika Dmitrija Medvedeva, koji se, kako prenose ruske agencije, retorički zapitao: „Gde će Rusija stati? Hoće li to biti Kijev? Da, trebalo bi da bude Kijev. Ako ne sada, onda svakako u sledećoj fazi sukoba“.

Ovim je, navodno, Medvedev potvrdio kako Moskva ne odustaje od zauzimanja Kijeva!?

Doduše, vojni analitičari i zapadni i ukrajinski, kažu da za sada nema većih indicija da ruske snage spremaju takvu ofanzivu, kao i da bi uskoro mogli da krenu na Kijev.

Ipak, vojni analitičar Roman Pogorelij rekao je ruskoj redakciji BBC da Ukrajina na ovakav potez neprijatelja mora da bude spremna, jer planovi za to u ruskom Generalštabu svakako postoje. A mogle bi da počnu i pripreme!

Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, na severnoj ruti stacionirano je između 20 i 25 hiljada ruskih vojnika, a izvestan broj ruskih vojnika nalazi se i u Belorusiji, u pravcu Kijeva, koji je od te granice udaljen svega oko 150 kilometara.

Međutim, to je veoma zahtevna vojna intervencija. Ukrajinski vojni bloger Konstantin Mašovec kaže da bez 100.000 do 120.000 vojnika Rusi ne mogu ozbiljno da razmišljaju o planu da ponovo marširaju na Kijev, a grupisanje tolikog broja vojnika teško bi bilo sakriti od obaveštajnih službi i satelita.

Vladimir Putin, tvrde, za sada ništa o tome ne govori, čeka da ozvaniči svoju pobedu na predstojećim predsedničkim izborima, pa svi pretpostavljaju da će posle toga, na proleće, objaviti još jednu mobilizaciju, bez koje neće moći da pokrene bilo kakve značajnije i veće operacije.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov kaže: „već dve godine plaše novim udarom na Kijev“.

– Verujte mi, već mi je dosadno da pričam o tome – kaže Budanov.

Međutim, vojni savetnik Taras Čmut smatra da „opasnost od novog pokušaja osvajanja Kijeva“ raste sa promenom situacije na ratištu.

Neki ukrajinski vojni analitičari smatraju da bi Moskva mogla da pribegne tzv imitiranjem napada na Kijev kako bi se rasteretili drugi delovi fronta i primorali Ukrajinci da najveći deo svojih snaga usredsrede na „odbranu“ Kijeva i udalje ih sa područja koja su sada prioritetna za Ruse, što je svakako Donbas i Herson.

Konstantin Mašovec navodi da je ovaj manevar „lažni napad“ vrlo izvestan, možda već ovog proleća.

U svakom slučaju, mnogi odbrambeni i fortifikacioni objekti se već grade oko Kijeva i duž beloruske granice.

KOMENTARI7 komentara

 1. E.Lirsch says:

  U najboljem slucaju osvoice jos neko "Brdo otpada" oko neke koksare. I to ce im biti strateski uspeh.

  • Velika Metla says:

   EL, jesi li se pitao zašto su satanisti decenijama utvrđivali ta, po tebi NEBITNA "brda" ? I što su ih branili, i braneći izgubili toliko vojnika, kad nisu, po tebi, bitna ? I Staljingrad je u odnosu na celo ratište u Drugom svetskom ratu bio samo jedno "brdo".

 2. milos says:

  Rusi su se iz predgradja Kijeva povukli zbog Putinove glupe naivnosti.

  • Velika Metla says:

   miloš, mnogo bi mnogi bili pametniji kad bi Rusiji prepustili strategiju ratovanja. Pogotovo što su daleko od mirisa baruta. Lako je pametovati a držati "donja leđa" daleko od ratišta.

 3. da da says:

  Rusi kad budu napali teritoriju van Donbasa to će biti Harkov,a ne Kijev koji će u zadnjoj fazi ZVO-a biti oslobođen od nacista-hohlova.

 4. Perverz Mušaraf sproću nevidljivog neorijatelja says:

  Bezobrazni Rusi, drže ukrajince u neizvesnosti i na pragu živčanog sloma, evo čak i ukrajino-hrvati se nerviraju po našim portalima oko toga, neka kažu bre jasno i decidirano "napadamo to i to, tad i tad" , a ne ovako, nije to red a nije ni po bontonu 😁

 5. Peddro Pedricio del Torrro Vamos de Torress says:

  Verujte mi to ne mora ništa da znači, autor teksta i ko god ne treba da se propinje na zadnje šape zbog ovoga, to je benigno, možda su došli da vežbaju sklekove...vojna vežba, šta li...😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *