ДРАМА НА ИТАЛИЈАНСКИ НАЧИН: Земља је у незапамћеној кризи, а од четири могућа сценарија, ЈЕДАН БИ ЗА ЕУ БИО ФАТАЛАН

DRAMA NA ITALIJANSKI NAČIN: Zemlja je u nezapamćenoj krizi, a od četiri moguća scenarija, JEDAN BI ZA EU BIO FATALAN

22 avgusta 2019

Sudbina italijanske vlade sada je u rukama predsednika Serđa Matarele nakon što je premijer Đuzepe Konte u utorak podneo ostavku, čime je zvanično okončao prvu posleratnu populističku vladu u jednoj zemlji Zapadne Evrope.

Kriza je pokrenuta pre manje od dve nedelje kada je Mateo Salvini, lider krajnje desne Lige i ministar unutrašnjih poslova, izjavio da više nema podrške većine za vladajuću koaliciju i pozvao na izglasavanje nepoverenja Konteu.Sada predsednik Matarela treba da vidi da li postoji alternativna većina u parlamentu za formiranje nove vlade ili da raspiše vanredne izbore. Za izlazak iz krize postoje četiri moguća rešenja.

Svi protiv Salvinija

Pojedini članovi Demokratske stranke levog centra (PD) i Salvinijevi bivši koalicioni partneri – antiestablišmentski Pokret pet zvezdica zalažu se za nešto što je nazvano „Ursulin plan“.

Ova šema uključivala bi partnerstvo među grupama koje su glasale za izabranog predsednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen – što znači potencijalno sve stranke osim Lige i druge krajnje desne stranke, Braća Italije.

Slična široka većinska podrška mogla bi da se nađe i za prelaznu tehnokratsku vladu.

Za: Plan za proevropsku vladu verovatno će biti dobrodošao u Briselu i ima podršku bivšeg predsednika Komisije Romana Prodija, koji se u Italiji smatra ocem osnivača PD. Za one koji se nadaju izbacivanju Salvinija iz vlade u doglednoj budućnosti, ovaj plan bi mogao da učini baš to, pošto bi raspisivanje vanrednih izbora bilo poklon Salviniju“ s obzirom na veliku podršku koju prema poslednjim anketama ima njegova partija.

Protiv: U ovu šemu bi verovatno trebalo da bude uključena stranka Silvija Berluskonija Napred Italija da bi ona bila uspešna. Ali Pet zvezdica je u više navrata odbila da radi sa bivšim premijerom umešanim u višestruke istrage u vezi sa korupcijom.

Napred Italija takođe deli moć sa Ligom u više regionalnih vlada. Neki analitičari su čak upozorili da bi ukoliko bi Salvinijeva Liga postala najveća stranka u opoziciji na kraju to moglo da ga učini jačim, jer bi mogao da se predstavlja kao žrtva političkih elita.

Ova varijanta bi značila da bi koaliciju pravili samo PD, Pet zvezdica i neke manje partije. Ona bi smestila Berluskonijevu stranku u lošu poziciju prilikom glasanja u parlamentu. U ovom scenariju Napred Italija bi sedela u opoziciji sa Ligom i drugim evroskeptičnim partijama, ali kao član Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, Berlukonijeva partija bi bila nevoljna sa glasa protiv proevropske vlade, Neki analitičari u Rimu kažu da bi Napred Italija mogla da bude „konstruktivan“ oponent, dakle da bi neke vladine predloge odobravala.

Za: Ova opcija, poput Ursulinog plana, verovatno bi bila dobro prihvaćena u Briselu, koji se borio sa Salvinijevim potezima oko stvari poput pravila EU o budžetskom deficitu. Italijanski zvaničnici se, takođe, više ne bi brinuli zbog toga što da li Rim biti isključen iz ose Berlin-Pariz zbog evroskeptičkih pozicija njihove vlade. Evropski poslanik Roberto Gvaltijeri iz PD-a rekao je da će ovaj aranžman takođe sprečiti Salvinija da sprovede svoje planove za fiskalnu reformu, za koje kritičari strahuju da bi naneli veliku štetu javnim finansijama.

Protiv: Efektivno izbaciti najpopularniju partiju u zemlji iz vlade bi teško moglo da se objasni narodu. Salvini je već tražio od pristalica da izađu na ulice da se skupe protiv onoga što je nazvao „državnim udarom protiv demokratije“. Ova vrsta vlade bila bi ranjivija i zbog trenutne unutrašnje podele u PD, pa bi bez Napred Italije vlada sigurno ubrzo ponovo pala.Izbori

Matarela bi mogao da odluči da raspiše vanredne izbore, što je i opcija koju bi Salvini želeo: Ligi je porasla podrška u odnosu na prošlogodišnje glasanje i sada je ispred svih drugih partija sa 36 odsto. Demokrate su na drugom mestu sa 23 odsto, a Pet zvezdica imaju 19 odsto glasova.

Za: Rezultati izbora verovatno će pružiti stabilniju vladu u poređenju s prošlogodišnjim izuzetno fragmentisanim rezultatima koji su na kraju doveli do neugodnog saveza između Pet zvezdica i Lige. Prema projekcijama ukoliko bi desničarske stranke formirale koaliciju (uključujući Ligu, Napred Italiju i Braću Italije) mogle bi da računaju na više od 50 odsto poslaničkih mesta.

Protiv: Sa Salvinijem kao premijerom, Italija bi bila prva zapadnoevropska zemlja koja je dobila krajnje desničarsku vladu još Drugog svetskog rata. Prema mišljenju mnogih posmatrača, to bi nateralo zemlju da se približi Rusiji. Nova vlada bi takođe bila evroskeptičnija, podstičući bojazan u Briselu da Salvini planira da napusti evro, mada je to poslednjih nedelja javno demantovao.

Primirje Pet zvezdica i Lige

Ovaj scenario se čini najneverovatnijim s obzirom na žestoku razmenu uvreda i kritika između Salvinija i lidera Pet zvezdica Luiđija di Maja poslednjih nedelja. Pokret pet zvezdica je tako na primer u nedelju saopštio da „Salvini više nije verodostojni sagovornik“.

Ali italijanska politika obično uključuje mnogo drame pre nego što se dođe do konačnog kompromisa, a jedan visoki zvaničnik Pet zvezdica rekao je da „u visokim redovima stranke“ mnogi i dalje preferiraju Salvinija.

Za: Odlazeća vlada bila je popularna među Italijanima i uspostavljanje mira sa Ligom bio bi najbolji ishod za Di Maja koji bi, u bilo kojem drugom scenariju, verovatno izgubio svoju trenutnu ulogu potpredsednika vlade. U jednom trenutku italijanski mediji su čak objavili da je Salvini ponudio da Di Majo postane premijer u novoj koaliciji njihovih stranaka, isključujući Kontea, koji nije član nijedne partije. Ali Di Majo je odbacio izveštaje nazivajući ih „lažnim vestima“.

Protiv:Nova vlada Lige i Pet zvezdica suočila bi se sa istim preprekama kao i ona koja se upravo srušila, što znači potencijalno ponavljanje trenutne drame sledeći put kada dve strane ne nađu kompromis. A ako Salvini ostane na vlasti sa Pet zvezdica, mogao bi da realizuje svoje planove za velika smanjenja poreza i povećanje deficita, što može dovesti u opasnost evrozonu, s obzirom na to da Italija ima drugi najveći javni dug od svih zemalja sa evrom.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    Ako uspeju da marginalizuju salvinija italija automatski ulazi u dužničku rupu kao i grčka što je propala.Treba oprati dugove dojjče banke i prevaliti teret na italijane. Ovo što se dešava je klasičan primer imperijalne pljačke finansijskim instrumentima (deo američkog duga i nezasluženog standarda njihovih gradjana plaćamo i MI i sve vazalne centralno evropaske i balkanske države).Amerikanci pokušavaju da se izvuku iz dužničke krize u kojoj se nalaze preko tudjih ledja ali mislim da su toliko preterali da im spasa nema to će morati da pukne uskoro što se vidi i po kamatam na potrošačko kreditiranje u USA. Ako italijani PRISTANU i legnu pod sekiru oni će imati JOŠ GORI finansijski slom od grčke jer vremena nema više i neko mora u štali da bude zaklan da bi se vadila amerika.Salvini je opasan jer on nije član bibiloteke iz EU i mogao bi da upotrebi kontra poteze u sferi finansija što bi moglo da izazove domino bankrot u EU i ako bi on bio na vlasti u italiji banditi bi morali da traže drugog "dobrovoljca" sa dovoljnim kapacitetom za finansijsku transfuziju Dojče banke i prelivanje njenih toksičnih zaduženja u tu državu.Neka zombi banka NIJE dovoljna da bi se oprala propast koja preti DB samo država i 25 god siromaštva nekog regiona mogu da operu to.Ako italijani pogreeše sada, e tih 25 god. će se kajati ako uopte budu i saznali kako su ih UPROPASTILI.Problem je što su SVI živeli preko mogućnosti a sada je došlo vreme da se plate računi i NIKO nema dovoljno para što je apsolutno siguran recept za katastrofalnu finansijsku krizu i slom medjunarodnog tržišta.To znači gubitak od 30% BTo nacionalnog dohotka SVIH zapadnih država i tzv.grupe 7.Zato bi sadada vrate rusiju jer im treba ZDRAVA aktiva ruskih državnih sredstava:)Rusi su glupi ako udju u tu priču a mislim da su ih već ODBILI.

  2. persida says:

    Ako je Salvini iskren, bice uskoro ubijen. Da ne kazem od koga.

  3. Nemanja Vlahović says:

    Salvini NIJE KRAJNJI DESNIČAR. To je briselska propagandna laž. Salvini je PATRIOTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *