ДРАМА НА НЕБУ! БОРБЕНИ АВИОНИ ТУРСKЕ НАДЛЕЋУ АТИНУ! ГРЧKА ВОЈСKА ПОДИГЛА ПРЕСРЕТАЧЕ!

DRAMA NA NEBU! BORBENI AVIONI TURSKE NADLEĆU ATINU! GRČKA VOJSKA PODIGLA PRESRETAČE!

17 aprila 2019

Dva turska borbena aviona F-16 ušla su u vazdušni prostor Grčke iznad atinskog regiona bez prethodno dobijene dozvole.

Oni su leteli iznad ostrva Mavra oko 13.14 sati po lokalnom vremenu, a leteli su na visini od oko 8.000 metara, prenosi agencija ANA.Kako se navodi, njih su uočili i presreli grčki borbeni avioni u skladu sa standardima međunarodnih pravila.

Početkom marta turski borbeni avioni F-16 su isto preletali preko ovog ostrva na visini od oko 5.000 metara.

Ostrvo Mavra, koje je nenaseljeno, nalazi se istočno od ostrva Kinarosa i zapadno od ostrva Levita proglašeno je 2000. godine posebnom zaštićenom zonom za sokolove i galebove.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Ne nadleću glavni grad Atinu! Ostrvo Mavra je prilično daleko od grada Atine. Povodom teksta u naslovu: "BORBENI AVIONI TURSKE NADLEĆU ATINU!" Ostrvo Mavra je jugoistočno od Atine, u tom pravcu od Atine prema Turskoj ima više ostrva, zatim nailazi se na poznato grčko ostrvo Mikonos, a od njega ima još dosta do ostrva Mavra. Mavra je malo ostrvo usred Egejskog mora i bliže je kopnu Turske, nego kopnu Grčke. Blizu njega su dva manja ostrva, zapadno je Kinaros, a istočno je Levita. Dalje na istok je veće grčko ostrvo Kalimnos i ubrzo počinje tursko poluostrvo Bodrum.

  2. Slobodanka says:

    Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio je danas povodom pretnje da će Turska biti izbačena iz NATO-a. „Turska je punopravna članica NATO-a i ima pravo glasa pri donošenju svih odluka. Neprihvatljivo je da se razmatra pitanje isključenja Turske iz Alijanse u kontekstu kupovine ruskih PVO sistema“. ... Da li je ovaj nalet turskih aviona iznad grčkog ostvceta u Egeju odgovor broj 2 na istu pretnju o izbacivanju Turske iz NATO-a? Zasad i Turska i Grčka su članice NATO-a. Ako izbace Tursku biće još gore jer tek onda ona kao nenato država može da preotima od Grčke sporna ostrva u Egejskom moru. Čim dobije S-400 Turska će imati sa čime i da se brani od NATO-a. Te ruske PVO sisteme preuzeče krajem leta ili tokom jeseni. Kako će tada NATO da zaštiti svoju članicu Grčku?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *