Драма наше пролазности

Drama naše prolaznosti

1 marta 2018

ZAVESA na 52. „Borinu nedelju“ u Vranju spuštena je uručenjem nagrade „Borisav Stanković“. Ovogodišnja dobitnica Grozdana Olujić, zbog zdravstvenih razloga, nije mogla da prisustvuje svečanosti, tako da je nagrada uručena njenom sinu, profesoru Aleksandru Lešiću.

U svom pisanom obraćanju, Olujićeva je istakla: – Kao i svi veliki pisci, Bora Stanković je stvorio univerzalnu sliku svog zavičaja, otkrivajući ispod običajne, vremenske i prostorne odežde, svima blisku dramu ljudske osujećenosti i prolaznosti.

U svetskoj književnosti ima mnogo pripovedača, ali niko nije, kao što su to učinili Bora i Dostojevski, preneo tako jak osećaj tuge zbog prolaznosti mladosti i života – napisala je književnica, dodajući da su je još pri prvom čitanju velikog pisca potresli likovi devojaka i žena, mučenica i stradalnica.

Slađana Jaćimović, članica žirija za dodelu priznanja, istakla je da joj se Borina nagrada dodeljuje za celokupno stvaralaštvo, a povodom njenog romana „Preživeti do sutra“, koji je napisan 1962. a objavljen tek prošle godine u Plavom kolu Srpske književne zadruge.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *