ДРАМА У БРИСЕЛУ: Лидери ЕУ не знају шта ће са Албанијом и Северном Македонијом

DRAMA U BRISELU: Lideri EU ne znaju šta će sa Albanijom i Severnom Makedonijom

18 oktobra 2019

Lideri EU na samitu u Briselu satima su tražili zajednički jezik kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svetlo za početka pristupnih pregovora.Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Nemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obe zemlje zalaže i za promenu metodologije procesa pristupanja.

Izvori iz Evropskog saveta kažu da zemlje članice na prvom mestu Francuska, Nemačka, Holandija i Danska pokušavaju da usaglase tekst koji bi se odložili pristupni pregovori Albanije i Severne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao da „ohrabri“ ove dve zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agendu samita EU nakon neuspeha evropskih ministara da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.Iz finskog predsedavanja EU kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se ceo proces pristupanja treba reformisati pre nastavka integracija zemalja koje žele da postanu nove članice Unije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Kakva je ovo igranka ljudi moji, ali ako, tako treba. Zar je neko stvarno ozbiljno mislio da ce kolonizatori u svoje visoko drustvo ljudozderskih materijalnih ala, ravnopravno uvrstiti one koji su dobrovoljno prinosili zrtve tim alama. To mi lici na komunisticku utopiju da su svi jednaki i da ce ceo svet da procveta. SAMO je potrebno da svako revnosno obavi svoj zadatak samoponizavanja a kasnije ce mnogo bolje ziveti. U ovom veku napretka i najsavremenijih znanja i tehnologija ispada da su nasi pretci imali u glavi windous koji je bio daleko bolji od ovog danas. Sustina zivota svakog coveka se zasniva na zelji i ostvarenju tih zadatih ciljeva. Isto je i sa drzavama. Svetski problem je taj, na celnim funkcijama svetske zajednice egzistiraju "nedovrseni i nesposobni" umni "intelektualci" cija je osnovna uloga odrzavanje kolonijalistickog sistema i udobnog zivota, jer od svog rodjenja nisu uceni bas nista da rade. GDE je granica ljudske nedovrsenosi i pohlepe da se otmu tudji uspesi i rad. Vekovima propadaju narodi i drustva jer nepostoji instrument koji TO moze da regulise. Nema danas u Srbinu ideal i secanje na svog gordog pradedu koji je ginuo za svoje potomstvo. Danasnjim "Srbima" je bitno da li ce sutra njegovo dete imati hrvatski a nas cipiripi i smoki. Sustina je u sledecem: Nemojte se Srbi predavati, imate jos svoj svetionik koji se zove Hilandar, vratite se sebi i svojim pretcima.

  2. padre says:

    Da barem zna, šta bi sa sobom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *