ДРАМА У ЕВРОПИ! НЕМЦИ ЈАЧАЈУ ВОЈСКУ! Ускоро почиње регрутација, вешто крију своје амбиције!

ДРАМА У ЕВРОПИ! НЕМЦИ ЈАЧАЈУ ВОЈСКУ! Ускоро почиње регрутација, вешто крију своје амбиције!

6 јула 2020

Обавезно служење војске у Немачкој је укинуто 2011, али чини се да би 10 година касније могло поново да се уведе, у другачијем облику. Министарка одбране Крамп-Каренбауер то одбацује, али жели да уведе нову војну службу.

Од 2021. у Бундесверу би требало да буде уведена нова служба под називом „Твоја година за Немачку“, рекла је Крамп-Каренбауер током једног виртуелног састанка њене странке.Млади људи који се одлуче за ту службу требало би прво да прођу шестомесечну основну војну обуку и затим буду распоређени у резервне службе, такође пола године и то у близини свог дома. Први добровољци би требало крену у војску 2021. године.

Портпарол министарства одбране рекао је да би крајем јула концепт требало да буде представљен и да започене рекламна кампања. Пандемија короне је показала колико је важна помоћ Бундесвера и његових резервиста широм Немачке. Новом службом Бундесвер такође жели да ојача своје одбрамбене способности.

Крамп-Каренбауер је објаснила да није реч о поновном увођењу војне обавезе у претходном облику. С обзиром на популизам и поделе у земљи, она има „идеју о служби друштву“, тако да би током те једне године и људи са миграционим пореклом могли да преузму одговорност и тиме истовремено осете да су цењени.

Политичарка ЦДУ је такође поновила захтеве да се за младе уведе општа „Немачка година“. Међутим, она није реаговала на изјаве нове поверенице Бундестага за Бундсвер Еве Хегл, која је претходно покренула расправу о поновном увођењу обавезног војног рока.

– Мислим да је велика грешка што је војна обавеза суспендована – рекла је Хегл.

Стручњак странке Зелених за питања безбедности, Тобијас Линднер одбија поновно увођење војне обавезе.

– Војна обавеза не би донела никакву предност Бундесверу у погледу безбедносне политике, већ би само трошила огромне људске и финансијске ресурсе. Ако желите да Бундесвер и даље представља цело друштво, у највећој могућој мери, не морате само да обезбедите адекватно плаћање и опрему. За то је потребна одговорна пракса регрутовања и савремено политичко образовање – рекао је Линднер.

Странка Левице такође одбија предлог Еве Хегл. Дебата о поновном увођењу обавезног војног рока неће решити очигледне проблеме у војсци, рекао је лидер посланичке групе те странке Дитмар Барч.

– Уместо да младима одузимамо време са обавезним војним роком, потребна нам је нулта толеранција на свим нивоима Бундесвера – према фашистима који су заборавили историју и који верују да у униформи могу да иживљавају своје болесне идеје – каже он.

Обавеза служења војске у Немачкој је суспеднована 2011. и самим тим и цивилна служба. Бундесвер је тако постао војска добровољаца, а за цивилно служење војске је уведена нека врста замене.

Војна обавеза је од 2011. предмет честих дискусија у Немачкој. Канцеларка Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер, обе из странке ЦДУ, до сада су увек биле против поновног увођења класичне војне обавезе.

KOMENTARI7 коментара

 1. milorad2 says:

  Nemačkoj neće biti dozvoljena ponovna militarizacija makar to značilo novi rat u evropi.Ponavljanje hitlera pod nekom drugom firmom i formom se neće dozvoliti i tu će raditi atomsko oružje, to će biti verovatno najkraći rat u istoriji.Kad od nemačke ostanu iste onakve ruševine kao 1945 onda će moći da se militarizuju koliko hoće, rusi će ih vratiti u kameno doba na prvi pokušaj stvaranja ozbiljne vojne sile.Sa ruske tačke gledišta to je apsolutno borba za opstanak, u svetlu onoga što je nemačka nacija i armija počinila u rusiji.Nemci su DOBRO prošli posle kolektivnog zločina koji su počinili još jednu takvu priliku jednostavno neeće imati. kakav god ishod toga bio.

 2. Nikola says:

  Fašizam je bolest 21 veka...

 3. Zdaj Evropo! says:

  Pa šta mislite zašto su komotno pustili da im na milione ulaze sirijci i afrikaci? Biće oni obavezna vojska za ratovanje i osvajanje evrope, lepo je to rekao Orban. Orban da ne zna? Teško.

 4. Pumpacitor says:

  Ponovo se svabe zazelele da idu pod mac. Ajde, nasi i ruski stalni klijenti :-)))

 5. padre says:

  Tako treba, sad još da nabave par S-400 sistema i nekoliko Su-57, pa neka se Ameri slikaju!

 6. Ddt says:

  Napraviće njima Putin ponovo berlinski zid, pa će onda ponovo da uzme celu istočnu Nemačku. Valja se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u