ДРАМА У СИРИЈИ ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ: Хитан састанак Путина и Ердогана?

DRAMA U SIRIJI DOSTIŽE VRHUNAC: Hitan sastanak Putina i Erdogana?

6 februara 2020

„Kremlj ne isključuje mogućnost sastanka predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, da bi razgovarali o situaciji u sirijskom Idlibu“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Pesov.„Nema konkretnog dogovora po tom pitanju, ali ne isključujemo mogućnost sastanka“, rekao je Peskov.

Peskov je napomenuo da i Putin i Erdogan skloni da u kratkom vremenskom roku donesu odluku o sastancima kada smatraju da je to neophodno.

U raketnim napadima sirijskih vladinih snaga u ponedeljak poginulo je osam turskih vojnika i drugih članova osoblja, a turska avijacija i artiljerija odgovorile su sledećeg dana izvođenjem 54 napada na ciljeve u Idlibu, u kojima je poginulo 76 sirijskih vojnika.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da njegova zemlja od Rusije očekuje da zaustavi napade snaga sirijske vlade u provinciji Idlib na severozapadu te zemlje.

On je precizirao da Turska od država koje su garanti sirijske vlade očekuje da zaustavi napade.

„Preneli smo odlučnost ruskim partnerima da zaustavimo humanitarnu dramu u Idlibu“, rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu, takođe, ne isključuje mogućnost susreta Putina i Erdogana zbog Idliba.

On je podsetio da su pre dva dana predsednici Rusije i Turske razgovarali telefonom, dodajući da su „o svim temama otvoreno razgovarali“.

„Donet je odluka da se nastavi saradnja. Sada čekamo dolazak delegacije iz Rusije. Lideri se posle toga mogu sastati, ako bude bilo potrebno. Naš cilj je da se nastavi obustave“, rekao je Čavušoglu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je juče da će upotrebiti silu protiv snaga sirijske vlade ukoliko se one ne povuku do kraja meseca na ranije dogovorenu liniju prekida vatre u severnoj Siriji.

KOMENTARI9 komentara

 1. ddt says:

  Ako je neko pomislio da ce ovomoci da se zavrsi bez bombardovanja Istambula - prevario se!

  • Milan says:

   DDT, sukob izmedju turskih i ruskih snaga to lako može da poraste u rat Rusija-NATO. NATO ima 29 članica, za mesec-dva biće ih 30 (sa S. Makedonijom). Koliko članica NATO-a će ispoštovati princip kolektivne bezbednosti "svi za jednog" tj. svi za Tursku, a protiv Rusije?

 2. Slobodanka says:

  Ne verujem da će Putin tako olako pristati na ono što Erdogan želi. Ako na to pristane onda će Erdogan odvući i Putina sa političke scene zajedno sa sobom! Opada popularnost Erdogana i njegove stranke, a opozicija jača u Turskoj. Lider Turske opozicije optužuje Erdogana da sa svojom dosadašnjom sirijskom poltikom naneo je Turskoj veliku štetu: ekonomsku, socijalnu, demografsku i političku. Konstatuje da mešanje Turske u Siriji nije tako bezopasno kao što se čini. Traži da vlada odustane od politike smene režima u Siriji i da mora da prekine svaku saradnju sa terorističkim grupama u Siriji. (Ovo je zapravo optužba javno izrečena). Konkretno povodom Idliba on priznaje da je Idlib bezbednosni problem za Tursku, ali da ne treba zaboravljati da je Idlib sirijska zemlja. Takodje pita zašto Turska ne ulaže napore na razoružavanje terorističkih grupa u Idlibu.

 3. Slobodanka says:

  Turska se u Idlibu otvoreno i drsko ponaša kao neprijatelj Sirije i kao zaštitnik terorističkih grupa, i to onih najgorih. Turska štiti Nusra front koji je sirijski ogranak Al Kaide. Može li gore od ovoga? Na osnovu primenjene bespametne sile Erdogan računa da Rusija za to nema rešenje, da nema kud, te da će Putin biti bespomoćan slabić i moraće preći preko svega toga i još pristaće na Erdoganove uslove.

 4. Miraš says:

  Sad samo pratite koliko će Rusija da izvrši bombardovanja po Idlibu.

 5. Miraš says:

  Tokom vesti koje počinju u 19 h Sirijska TV je objavila: Sirijska Arapska Armija (SAA) je ušla u grad Sarakib i počela je češljanje kvartova ovog grada. ETO TO JE RAZGOVOR KOJI ĆE BITI OBAVLJEN U VIDU ČEŠĆENJA KVARTOVA GRADA, A NE NA RELACIJI MOSKVA-ANKARA. Stanje u Sarakibu: većina terorističkih snaga se povukla u pravcu susednog Sarmina (nema sumnje i civili). Postoji opasnost od grupa bombaša samoubica + Turci koji su rasporedjeni u 4 punkta u okolini Sarakiba.

  • Miraš says:

   ... ČIŠĆENJA

 6. Mirjana says:

  Već su objavljeni prvi snimci iz centra Sarakiba od TV ekipa oslobodilačkih snaga. Sirijski vojnici izvršiće češljanje tj. čišćenje grada u celosti. Šta dalje? Šta će na kraju da rade sa ona 4 turska punkta. Turci će odatle stalno da smetaju. Naprimer ometaće prolazak vozila na autoputu M5 severno i južno od Saraqiba. Evo već su potpuno presekli saobraćaj na tom istom putu, ali 40 km južnije > južno od grada Marat al Numan isto iz turskog punkta. Nečim su dobro zagrebali tj. oštetili autoput i još su postrojili teška vozila popreko na putu tako da nije moguće proći vozilom. Tursko ludilo je u kulminaciji.

 7. Pera says:

  Pa ako amerika daje sebi za pravo da porobljava nezavisne drzave radi pljacke, zasto onda i erdogan, dojucerasnji njihov saveznik da nemoze ? Drugo, pitanje je koliko je on stvarno u zavadi sa cionistima ? Meni to sve lici na cionisticko-seldzucku lukavstinu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *