ДРАМАТИЧАН ОБРТ ПРЕ ИЗБОРА: Трамп ће бити 45. председник САД?!

DRAMATIČAN OBRT PRE IZBORA: Tramp će biti 45. predsednik SAD?!

2 novembra 2016

heres-why-donald-trump-56467

Vest da je FBI otkrio još 650.000 elektronskih pisama Hilari Klinton unela je haos u kampanju pred same izbore.

„To se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno pre izbora“, pišu nemački mediji o američkoj kampanji, a prenosi Dojče vele.

Odjednom je predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama ponovo uzbudljiva, piše Špigel onlajn. Klintonova je u defanzivi, Trampu ide bolje. „Tako brzo to može da ide: Pre manje od dve sedmice Donald Tramp je Las Vegas napustio kao gubitnik.

Nakon poslednjeg TV duela protiv Hilari Klinton činilo se da je njegova sudbina zapečaćena. U nedelju se Tramp trijumfalno vratio sa starim usklikom: Uhapsite Klintonovu. Ona namerno, voljno i sa ciljem čini krivičnih dela. Vest da je FBI otkrio još nekih 650.000 elektronskih pisama unela je haos u kampanju pred same izbore, potpuno uzdrmala Klintonovu jer je sada na njoj negativni fokus. Tako nešto se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno pre izbora. Klintonova je sebe već videla kao pobednicu. I tako u ovoj poslednjoj nedelji pred izbore Klintonova je iscrpljena, Tramp ohrabren. Sve je još mnogo neizvesnije“, piše Špigel onlajn.

Šta se desilo: Šef FBI Džejms Komi je u petak saopštio da će FBI ponovo da se bavi aferom oko privatnog imejl servera Hilari Klinton jer su se pojavili novi mejlovi koji bi mogli da budu relevantni. To je bilo sve što je on rekao. Mediji u SAD su to nazvali pravom bombom pred izbore, Klintonova je reagovala ljutito i tražila više detalja.

Mejlovi potiču iz laptopa bivšeg kongresmena Antonija Vajnera, protiv kojeg FBI vodi istragu zbog seksualnih eskapada, uključujući i mejlove koje je slao devojčici od 15 godina. Vajnersova supruga Hjuma Ebedin koja u međuvremenu živi odvojeno od njega je bliska savetnica Hilari Klinton. Supružnici su koristili računar zajedno.

Uz to, kako prenosi portal nemačkog javnog servisa tagesšau, izgleda da je Vikiliks potvrdio ono što je Donald Tramp više puta govorio: Hilari Klinton je pred TV debate unapred dobijala pitanja.

„Platforma Vikiliks je objavila poverljive mejlove Demokratske partije koji bude sumnju da je Hilari Klinton unapred dobijala pitanja za TV debate. Si En En je reagovao i otpustio uglednu političku analitičarku Donu Brejzil koja je sudeći po elektronskoj komunikaciji pitanja prosleđivala ekipi Hilari Klinton. Si En En je saopštio da prihvatio ostavku Brezil još 14. oktobra. U ovom slučaju, reč je o mejlovima koje Brejzilova slala šefu izbornog štaba Klintonove Džonu Podesti i drugim menadžerima kampanje koji se odnose na TV debate čiji je domaćini bio Si En En i u kojema je Klintonova nastupala protiv Bernija Sandersa.

Brejzil je jedna od najpoznatijih ličnosti partijskog aparata američkih demokrata. Od jula je privremeni lider te stranke, nakon što prethodna šefica morala da se povuče – takođe zbog otkrića VikiLiksa. Od jula je njen ugovor sa Si En En zaleđen i ona nije radila kao analitičarka.

Donald Tramp je u više navrata navodio da su Demokrate unapred obaveštene o pitanjima u TV debatama, ali nikada nije imao dokaze. Nova otkrića Vikiliksa su deo cele serije objavljenih dokumenta, koji se zasnivaju na internim mejlovima hakovanog naloga Džona Podeste i teško terete izbornu kampanju demokrata. Obaveštajne agencije sumnjaju da iza hakovanja stoji Rusija. Klintonova u tome vidi pokušaj da se utiče na predizbornu kampanju na njenu štetu“, piše tagesšau.

Sve to rezultira time da je prednost Klintonove u anketama sa dvocifrene spala na samo jedan procentni poen. Za nju bi trenutno glasalo 46 odsto Amerikanaca, a za Trampa 45 odsto, pokazala je anketa Vašington posta i televizijske mreže ABC. Još, dakle, ima dovoljno neopredeljenih.

Ključ za ulazak u Belu kuću

Portal n24 donosi intervju sa istoričarem Alenom Lihtmanom u kojem on kaže da će na izborima u SAD pobediti Donald Tramp. Nijedna anketa nije tako precizna kao njegov upitnik, tvrdi ovaj profesor na Vašingtonskom univerzitetu Amerika koji je od 1981. uvek tačno prognozirao budućeg predsednika SAD. Međutim, prognoza mu nikad nije ovako teško pala kao 2016, kaže 69-godišnji profesor.

„Ovaj čovek koji zna kako izgleda ključ za Belu kuću uveren je da će Donald Tramp biti 45. predsednik SAD. Taj ključ se sastoji od 13 pitanja kojima on prognozira budućeg predsednika ili pak dokazuje zašto je neko to postao“, piše portal.

Do ključa je došao analizirajući izbore u SAD od Pobede Abrahama Linkolna (1860) do Džimija Kartera (1981) zajedno sa ruskim naučnikom Vladimirom Kejlisom Borokom. Tako se iskristalisalo 13 pitanja na koje treba odgovoriti sa „tačno“ ili „netačno“. Lihtman za svake izbore aktuelizuje svoju knjigu („Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016”). To su pitanja koja se tiču uspeha prethodnih vlada, harizme predsednika koji je trenutno na funkciji ili kandidata, skandala i raspoloženja u društvu. Ako se na šest ili više pitanja može dogovoriti sa „netačno“ onda – gubi kandidat partije koja je trenutno na vlasti. Ovaj ključ je uvek funkcionisao, rekao je Lihtman za Vašington post: „Ja ne gledam u kristalnu kuglu. Pitanja za ključ su zasnovana na istoriji.“ Prognoze za izbore su kao prognoze zemljotresa. Gleda se kakva je stabilnost. Ako je dobra, onda partija koja je na vlasti dobija izbore. Ako je faza posle zemljotresa – onda partija na vlasti gubi izbore, smatra on.

A evo i Lihtmanovog ključa za Beli Kuću: Lihtman smatra da odgovor na pitanja 1, 3, 4, 7, 11 i 12 glasi „netačno“ i da će zato Donald Tramp pobediti na izborima.

1. Prema poslednjim izborima (izbori za kongres između predsedničkih izbora) partija na vlasti ima više mandata u Predstavničkom domu. Netačno.

2. Nema ozbiljnog protivkandidata unutar partije. Tačno.

3. Kandidat partije na vlasti je trenutno predsednik. Netačno.

4. Nema treće partije ili nezavisne kampanje. Netačno.

5. Privreda nije u recesiji za vreme izborne kampanje. Tačno.

6. Realni rast po glavi stanovnika je za vreme mandata ostao isti ili se povećao u odnosu na prethodna dva mandata. Tačno.

7. Administracija na vlasti (Obamina) je sprovela važne promene na unutrašnjepolitičkom nivou. Netačno.

8. Nije bilo trajnih socijalnih nemira za vreme (Obaminog) mandata. Tačno.

9. Administricija na vlasti (Obamina) je bila pošteđena većih skandala. Tačno.

10. Administricija na vlasti (Obamina) nije pravila veće greške u oblasti spoljne i vojne politike. Tačno.

11. Administricija na vlasti (Obamina) je postigla izvanredne uspehe na vojnom i spoljnopolitičkom polju. Netačno.

12. Kandidat (Klintonova) ima jaku harizumu ili je narodni heroj. Netačno.

13. Kandidata izazivača (Tramp) nije harizmatičan i nije nacionalni heroj. Tačno.

Lihtman priznaje da su se njegove dosadašnje prognoze odnosile na vremena koja su uvek bila stabilna: „Može nastupiti vreme sa tako katastrofalnim promenama koje će potresti ceo politički fundament – a ovi izbori imaju takav potencijal. Još ništa ne znamo sigurno, ali moguće je da se tako nešto desi.“

(Dojče vele)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  Ovaj starina američki profesor Alen Lihtman verovatno nije smeo da objavi 14. ključno pitanje, koje glasi: „Da li je grupa čiji je kandidat sposobna i u stanju da namesti rezultate izbora na demokratski način“? Ako je odgovor „ne", onda kandidat gubi izbore bez obzira na odgovore prethodnih 13 pitanja. Neće ga spasiti ni kožne gaće…..…… Pošto još nije objavljen rečnik Novogovora, moraću da objasnim da postoje 2 vrste rezultata izbora: Prva, ako se pobednik izbora namesti tako da niko ne može da primeti krađu, to su „Rezultati izbora na demokratski način“. Druga, ako svi vide da su izbori pokradeni, to su „Rezultati izbora na totalitaran način“.

 2. Istina says:

  Evo vam kako je kompijuterski program nastelovan za predsednicke izbore. Mogu svi amerikanci da glasaju za Trumpa a pobedice Hillary sa 51% a za Trump'a 49%: https://www.youtube.com/watch?v=DzBI33kOiKc

 3. Srba says:

  Trump pobedjuje! Vucko, dzabe si isao u Ameriku da se uvalcis Klintonvima u dupe.

 4. Darko says:

  Kako god sad bilo,kod mene cela priča dobija epilog u koje govno ugaziti "obično,normalno "=Trump ili "proliv "=Klinton,dokazano. Po inerciji protiv proliva koji je već dokazan kao lošiji probavni sistem što opet nije garancija da će tako ostati... a sa druge strane Ako FBI kreće protiv Klinton-klana onda cela priča ima istog iza sebe,neverovatno a i nije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *