Dramatičan zaokret japanske vojne politike uzbunio celu Aziju!

Dramatičan zaokret japanske vojne politike uzbunio celu Aziju!

2 jula 2014

Type_10_main_battle_tank_Japan_Japanese_army_defence_industry_military_technology_640Japan je danas napravio najdramatičniji zaokret u vojnoj politici od Drugog svetskog rata i digao na uzbunu celu daleku Aziju jer je ukinuo zakon iz 1945. koji je japanskoj vojsci zabranjivao da se bori van zemlje – to je bila kazna za to što je Japan bio na strani Hitlerove Nemačke.

Japan je formirao posleratne oružane snage pre tačno 60 godina i one nisu imale pravo „kolektivne samoodbrane“ niti da idu u pomoć napadnutoj prijateljskoj zemlji.

Sada će japanske snage moći u vojne misije sa saveznicima, ali analitičari cene da će vlada verovatno biti oprezna kad šalje svoje vojnike u multilateralne operacije u inostranstvo, u Irak na primer. Japanski vojnici imali su malu humanitarnu ulogu u misiji posle američke invazije na Irak 2003. godine.

Ovo je pobeda za japanskog premijera Šinza Abea, ali opasno je naljutio Kinu. Odnosi dveju zemalja zategnuti su zbog pomorskog spora, nepoverenja i nasleđa nekadašnje japanske vojne agresije. I drugi japanski susedi, Mjanmar na primer, pamte tešku agresiju japanske vojske s početka 20. veka i imaju posebne praznike u znak spomena na nevine žrtve Japana.

„Kina se protivi japanskom izmišljanju kineske pretnje u svrhu unapređivanja svoje domaće političke agende“, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Hong Lei na konferenciji za novinare u Pekingu.

„Zahtevamo da Japan poštuje razumnu zabrinutost svojih azijskih suseda za bezbednost i da mudro reši to pitanje“, dodao je on.

Nije oduševljen ni dobar deo japanskih birača. Oni strahuju da će njihova vojska biti uvučena u tuđe ratove, ali upozoravaju i da se nije poštovala zvanična procedura kad je ukidana ta odredba Ustava.

Zvanični Vašington se još nije oglasio, ali verovatno će pozdraviti odluku Japana, svog velikog trgovinskog partnera kojeg već dugo poziva da promeni odbrambenu politiku.

KOMENTARI2 komentara

  1. soko says:

    američko masloo...

  2. Sale says:

    Znaci,sigurno stize Treci svetski rat...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *