ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ ПАТРИЈАРХА: „У Црној Гори би могла и крв да се пролије“

ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ ПАТРИЈАРХА: „У Црној Гори би могла и крв да се пролије“

6 марта 2020

ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изразио је забринутост због, како је рекао, могућих физичких обрачуна, „чак и проливања крви“ у Црној Гори, наводећи да постоје индиције да би се тако нешто могло догодити.

„Порука ‘Бранићемо светиње’ је врло јасна и зато је треба уважити у интересу и народа и Црне Горе“, додао је патријарх у интервјуу порталу Саборник.нет.Коментаришући тензије у тој земљи после доношења спорног Закона о слободи вероисповести, Иринеј је оценио да постоји „нека жеља да се Црна Гора ослободи од Срба, да се ослободи од себе саме“.

„Такво стање у Црној Гори су великим делом подгревале силе, нећу да кажем које, али нису знали за границе па су се усудили да атакују на нешто што је блиско народу који је у једном времену изгледао далеко од својих светиња а многи су били далеко и од своје вере. Доласком Амфилохија али мало и утицајем времена које се мењало, Црна Гора је оживела, народ се почео враћати цркви тако да је то данас жива црква и жив народ у верском погледу и вероватно је то некоме сметало“, навео је патријарх за портал Саборник.нет.

Он је одбацио као неистините наводе власти у Подгорици да су Острог, Морача, Цетињски и други манастири у Црној Гори били државна имовина до 1918. године која је потом прешла у српске руке.

„То не само да није истина него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без ње Црна Гора данас не би постојала и то је чињеница, јер су митрополити били господари Црне Горе“, навео је Иринеј.

Додао је да српска држава и црква немају ништа против што је Црна Гора поново успостављена као држава.

„Они су то и били али немају право да буду непријатељи Србији и српском народу. Данашње стање у Црној Гори је велика штета по сам народ и оне који се декларишу као Црногорци“, оценио је патријарх.

Навео је и да су папа Франциско и „сви патријарси“ дали подршку српској цркви у Црној Гори поводом спорног Закона о слободи вероисповести, додајући да је једино решење за превазилажење тренутног стања да тај акт буде повучен.

„Нема ни говора о верској слободи већ је жеља да се дође до светиња и имања и да се повере назови митрополиту Мирашу Дедеићу који је рашчињен због неких недела. Жеља власти је да има своју аутокефалну црногорску цркву, што овај народ није прихватио“, оценио је Иринеј.

СРПСКИ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОМИРИ С ТИМ ДА КОСОВО БУДЕ ИЗВАН СРБИЈЕ

Патријарх је казао и да српски народ не може да се помири са тим да Косово буде изван Србије и да то, како је навео, „у нашу главу не може да уђе“.

„Да царски Призрен, у коме су царовали Милутин и Душан. Да Пећка патријаршија, која је званична резиденција српског патријарха и српске цркве буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе“, оценио је Иринеј.

Он је рекао да је српска „велика трагедија“ то што није ништа учињено да се народ који је 1999. године протеран врати на Косово.

„Многи желе, али немају где“, рекао је Иринеј.

Иринеј је казао да је прошле године био на Косову и да је обишао већи део територије.

„То није живот. То је живот без слободе и без икакве наде у неку бољу будућност. Али се боре и желе да остану. А са друге стране, власти чине све да их тамо буде мање“, рекао је Иринеј.

Он је рекао да су Албанци „на начин који су применили освојили Косово“, али је истакао да га нису освојили ни у рату, него „благодарећи светским пријатељима“ који су му омогућили да се населе на Косову.

„У томе их је у многоме помагао свет, да не кажем које државе. Тако данас, ја кад сам први пут дошао у Пизрен, тамо је било 16.000 Срба, сада их има 20 душа. Тако је и у Приштини и у Пећи и у Ђаковици“, рекао је он.

KOMENTARI5 коментара

 1. Duh proroštva says:

  Sve je to tačno tako, ali ko te pita? I da ništa nije tako, opet ko te pita? Sila Boga ne moli, ali molitva i jeste radi pravedne sile Božije. Pa onda čemu briga? Čak i ako uspemo da se izborimo za naše svetinje a pritom povredimo bližnjega, onda smo upravo povredili svetinju, jer čovek je stvoren po Božijem obličju. Nema boljeg hrama i veće svetinje od čoveka samog, od čoveka koji je u veri Hristovoj i u duhu Hristovom, upravo nam to govore apostoli i Sveto Pismo, jer hoće li Bog živeti u rukotvorenoj svetinji kada su Njemu pritom i nebesa tesna? Živ je Bog živi, pravedan i silan u Njega se uzdajte.

 2. Zoran says:

  Za Kosovo i Knin krv niste prolivali, ali za nekretnine hocete.

  • Slobodanka says:

   A ti bi vrlo rado ćapio te nekretnine i predao ih savremenoj globalistanskoj eliti. Primaš platu u Americi pa bi sve živo i mrtvo dao Amerikancima. Pa daj im ženine čip-ke, ali svetinje ne diraj.

 3. Slobodanka says:

  Црна Гора је 29-та чланица НАТО алијансе, у тој великој глобалној војној алијанси је од 05.06.2017.године, већ две и по године убрзо 3 године. Македонија ће убрзо постати 30-та чланица. На њиховом Западном Балкану преостају им БИХ и Србија. Какав је њихов сценарио даљег ширења, на преостале државе? Да ли је Милов режим намерно донео овакав закон који се не може прихватити, да би најпре изазвао незадовољство верника, затим већ праве тензије и прве сукобе. Корак по корак сулуди диктатор Мило направиће и грађански рат у својој држави Црној Гори. А затим очекују да у тај сукоб мораће ући Србија због заштите угрожених живота Срба који живе у Црној Гори. Србија би се сукобила са НАТО-ом по други пут? То би била прилика да нас силом окупира НАТО, а са циљем заштите суверене Црне Горе. Ни са једном другом земљом у региону немају тако високе шансе да разраде сукоб, него то је баш Црна Гора због око 30 посто српског становништва. Јасно је да ми милом нећемо у НАТО, али има и она "Ако нећеш милом, хоћеш силом". Шта им друго преостаје него да планирају сценарио СА УПОТРЕБОМ СИЛЕ. Без обзира на такав најгори сценарио, ми сада треба да што масовније и на миран начин подржимо учеснике литија у Црној Гори, да нас у одзиву буде више милиона. Што нас је у одзиву више, то је мање вероватно да ће заиграти баш тај најгори сценарио. А ако ћутимо то значи да нисмо будни и да смо неспремни као ЛАК ПЛЕН, те би се онда и усудили да спроводе најгори сценарио.

  • Slobodanka says:

   Заглавили су се баш много на Балкану. Али ако би НАТО успео да силом окупира Србију, што је брже од досадних преговора, то онда Русија остала би без иједног солидног савезника на целом Балкану. То би био велики успех за НАТО наспрам Русије, тад би стварно могли да кажу: Наш је Западни Балкан, коначно је наш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u