ДРАМАТИЧНО САОПШТЕЊЕ: Русија на нашим границама и даље држи 110.000 војника…

DRAMATIČNO SAOPŠTENJE: Rusija na našim granicama i dalje drži 110.000 vojnika…

25 maja 2021

“Situacija u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba ostaje prilično napeta”, navela je ukrajisnka ambasada u Srbiji u saopštenju dostavljenom medijima.

U tom saopštenju se navodi da ukupan broj ruskih trupa smeštenih na granicama Ukrajine i na Krimu uključuje do 110.000 vojnika, do 1.300 tenkova, 3.700 oklopnih vozila, do 1.300 artiljerijskih sistema i do 380 raketnih sistema.“Osim toga ruska okupatorska vojska u Donbasu sastoji se od preko 35.000 vojnika, uključujući više od 2800 redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije.

Ruske snage u Donbasu, takozvani Prvi i Drugi armijski korpus, u potpunosti su integrisane u sistem vojnog upravljanja Ruske Federacije. Grupa ovih snaga podređena je štabu Južnog vojnog okruga Ruske Federacije sa sedištem u Rostovu na Donu”, navodi ukrajinska ambasada.

Uprkos naredbi ministra odbrane Rusije Sergejy Šojgua da povuče trupe, većina sistema naoružanja i vojne opreme i dalje je smeštena u blizini ukrajinske granice, piše dalje u saopštenju ukom se dodaje i da “prema dostupnim informacijama sa privremeno okupirane teritorije Krima povučeno je samo 3.500 – 4.000 vojnika, dok su sve ostale snage (uključujući duž ukrajinsko-ruske državne granice na istoku), njihova oprema i naoružanje ostali na prethodnim položajima.”

Na taj način se na Krimu u ovom trenutku nalazi oko 40.000 ruskih vojnika (u poređenju sa 32.500 početkom marta), zaključuje se u saopštenju.

Ukrajina smatra da Rusija i dalje podriva pregovore i ugrožava krhku situaciju na terenu, podsećajući da je Rusija već izdala više od 538.000 pasoša Ukrajincima na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, dok “okupatorske snage” nastavljaju da krše režim prekida vatre.

“Rusija grubo i sistematski krši ljudska prava na privremeno okupiranim teritorijama. Proukrajinski aktivisti su progonjeni na Krimu, otmice i ubistva su široko rasprostranjeni, a stotinak ljudi je iza rešetaka zbog neocnovanih, politički motivisanih optužbi. Nastavljaju se i traju sistematske represije protiv krimskotatarskog naroda. Gradovi i sela, infrastruktura i industrijski objekti teško su oštećeni u zoni ratnih dejstava u Donbasu. Privremena okupacija dovodi do uništavanja kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i do katastrofalnih ekoloških posledica kako u Donbasu, tako i na Krimu”, stoji u saopštenju ukrajinske ambasade.

Dodaje se da su akcije Rusije za eskalaciju sukoba praćene svakodnevnom kampanjom dezinformacija ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, čiji je cilj “da se diskredituje ukrajinsku stranu i opravdala vojnu agresiju Moskve”.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da pojača politički i sankcioni pritisak na Rusiju kako bi primorala ruske vlasti da izvrše deokupaciju okupiranih ukrajinskih teritorija, oslobode pohapšene, uključujući i političke zatvorenike, kao i da sprovedu međunarodne sudske odluke.

Uvereni smo da će se zajedničkim naporima, posebno u okviru Krimske platforme, ne samo vratiti teritorijalni integritet Ukrajini, već i ojačati autoritet međunarodnog prava i vratiti mir i stabilnost evropskom kontinentu. A Ruska Federacija će snositi potpunu odgovornost za sve zločine počinjene nad Ukrajinom i njenim građanima”, stoji na kraju saopštenja.

(b92)

KOMENTARI11 komentara

 1. Žarko says:

  Ovi su poludeli načisto, mora da im se spremi terapija!

  • Covid histery idiot says:

   Judeo-vatikanerskim fasistima se vraca secanje. Al sa Putinom ce proci 10 puta gore nego sa Staljinom.

   • Velika Metla says:

    Josif Vasarionovič- Džugašvili, revolucionarno ime - Staljin, je završio veliki, ogroman posao, za čifutsku satanističku " elitu ". U saradnji sa Hitlerom pobili su desetine miliona čistokrvnih belaca.Možda čak i preko stotinu miliona. Nikada nećemo znati tačno koliko. Ali su mnogo pobili.

 2. padre says:

  Svako nađe okupatora,ako ga traži!A vi jih imate koliko hoćeš, i to ne Rusa, koji su na svojoj, a ne vašoj granici!

 3. padre says:

  I ne znam otkud je ovo od jednom dramatično!

 4. Beli Orao says:

  Ko svoji državu čuva ovako i radi ! Oni koji sviju vojsku rasformiraju , oficirski kor penzioniše ili pošalje za Haag , uništi oružje je IZDAJNIK a sa takvima zna se “ pred zid” !!! Oni koji nisu ništa učinili poslije prvih nisu ništa bolji od predhodnih !!!

 5. miliorad5 says:

  vrebaju priliku za iznenadni napad,sve su ovo priče koje ne prolaze kod rusa. Oni ih ČEKAJU sa zapetom puškom a to mnogo živcira NATO ,jer ako pogreše,GOREĆE KAO NIKADA DO SADA,što im je putin i lepo i uljudno direktno saopštio.Stisla guza, nije lako njapasti dobro naoružanu i spremnu rusku armiju,ali MORAJU inače ,ovo im je zadnji politički prozor u evropi da mogu loviti u MUTNOM,izazivati ratove lažima i propagandom,i zaludjivati sopstveno stanovništvo sa ruskom "opasnošću",sve im je teže da održe tu LAŽNU sliku STVARNIH dogadjaja za koji su oni odgovorni,ako ne napadnu SADA više to neće ni moći da urade.

 6. milos says:

  oni zaista okruzuju rusiju, samo pitanje sa kojim snagama zele da izazovu carke ili siri sukob. to sto idu sa poljacima i ukrajincima slovenima, mrka kapa, komarac moze samo da gricne slona, ali ga ga srusi malo teze..

 7. Vjatič says:

  Problem današnjih krstaša je što u pljačku kreću ponavljaju ći istu mantru o munjevitoj pobedi,kao i svi prethodni gubitnici(Hitler, Napoleon, Karlo V, Teutonci...). Žele da biju, al ne mogu da otrpe udarac. A junak nije onaj koji bije, no onaj što istrpi.Omalovažavaju Ruse, a zaboravljaju da su to potomci Vikinga, koje Zapad veliča kao neustrašive ratnike i prikazuje ih kao deo zapadnog sveta, iako oni to nisu bili.

 8. da da says:

  Ukrajinci masakrirali artiljerijom i ostalim konvencionalnim oružijem deset hiljada sopstvenog stanovništva i dalje krive nekog drugog.

 9. Vlad Cepeš says:

  Baš su bezobrazni ovi rusi kad na svojoj teritoriji raspoređuju svoju vojsku a svoju državu brane svojim zakonima od raznoraznih belosvedskih terorista i protuva umesto da izvršavaju i udovoljavaju muzičke želje onih koji javno izjavljuju da su sa Rusijom u ratu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *