ДРАМАТИЧНО У СРЦУ ЕВРОПЕ: ПОЉСКА ВОЈНО ОКУПИРАЛА ДЕО ЧЕШКЕ! Ево шта кажу који је разлог!

DRAMATIČNO U SRCU EVROPE: POLJSKA VOJNO OKUPIRALA DEO ČEŠKE! Evo šta kažu koji je razlog!

16 juna 2020

Poljska je priznala da je greškom napala Češku, zato što su se, kako se izveštava, trupe zbunile.

Poljska je potajno napala Češku – toliko tajno, u stvari da to nisu ni oni sami shvatili. Poljske trupe 28. maja čuvale su granicu u okviru mera koronavirusa kako bi sprečile ljude da uđu u zemlju i zbunile se zbog granice. Oni su tehnički zauzeli teritoriju u susednoj Češkoj nekoliko dana pre nego što je greška ispravljena. Poljsko ministarstvo odbrane priznalo je da je kratko izvršilo invaziju na Češku, za šta su, kako su uverili, „nesporazum“.Poljske trupe čuvale su svoju granicu na severoistočnoj Moravskoj, čiji deo se proteže u Češku. Prešli su potok koji je označavao kraj Poljske i Češke. Iz nepoznatih razloga, ovi vojnici su zatim zauzeli položaje u kapeli 30 metara udaljenoj od češke teritorije. Vojnici su tamo boravili nekoliko dana.

Češki građevinski inženjer koji je nadgledao popravke u kapeli došao je do tog mesta, ali su ga odbili poljski vojnici sa mitraljezima, na blokadi puta koju su postavili na stazi koja vodi do kapele.

Nejasno je koliko je trajala poljska „okupacija“, jer su tamo mogli biti danima ili čak nedeljama pre nego što ih je inženjer pronašao.

Potom je inženjer obavestio lokalni list pod nazivom Denik. Poslali su fotografa na lokaciju. Fotograf iz Denika potvrdio je izjavu inženjera.

Vojnici su još uvek bili tu tokom vikenda, izvestio je Denik, kada je češki ekvivalent „Prijatelji Zemlje“ trebalo da održi mali sastanak u lokalnom selu Pelhrimovi. Lokalni koordinator pokreta Ivo Dokoupil pokušao je objasniti Poljacima da je njegova grupa planirala kratku posetu kapeli radi fotografisanja. Odbijen mu je pristup.

„Vojnik obučen u uniformu strane države noseći mitraljeze počeo mi je davati naređenja. Bilo je zastrašujuće iskustvo“, rekao je gospodin Dokoupil za list. „Ne bi mi dozvolili da se približim na 10 metara.“

U ovom trenutku, lokalne češke policijske snage kontaktirale su poljsku vladu i njenim trupama je ubrzo naređeno da odu.

„Postavljanje te ispostave bio je rezultat nesporazuma, a ne namernog čina. To je ispravljeno odmah i slučaj je rešen“, rečeno je iz poljskog Ministarstva odbrane za Si En En.

Iako je Poljska opisala incident kao grešku, češko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da tek treba da dobije službeno objašnjenje.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Papani ne znaju ni gde im je granica, a hoce da ratuju.

  2. branicevac says:

    Votka cini cuda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *