ДРОГА И ПОЛИТИКА

DROGA I POLITIKA

27 jula 2016

taci-hilari-klinton-d-867Za bilo koji politički projekat uvek su potrebne velike pare. To se odavno zna. Dva bliska prijatelja, Edi Rama i Hašim Tači, uopšte ne kriju da sanjaju o formiranju „Velike Albanije“. Gospoda Rama i Tači na svim bilateralnim sastancima u jedan glas ponavljaju da treba Albancima da se pomogne kako bi živeli pod istim krovom, pri čemu će „uštinuti“ malo teritorije Makedonije, malo Grčke i malo Crne Gore.

Naravno, jasno je da će se „Velika Albanija“ stvarati uz podršku SAD-a, sredstva za to su izdvojena još ranije, uostalom, i sada se izdvajaju prilični dolarski iznosi, kao i iznosi u evrima, kako bi planovi dueta Rama – Tači  napredovali. Ukoliko zafali – zaradiće sami, preko onih koji rade za njih. Uostalom, često se pojavljuje sumnja da Edi Rama nije tek tako studirao arhitekturu u Parizu, baš kao što ni Hašim Tači nije bez razloga studirao međunarodnu politiku na Univerzitetu u Cirihu. Tako da ne može da se isključi ni mogućnost da su oni baš u tom periodu uspostavili bliske kontakte sa albanskim kriminalnim klanovima koji odavno kontrolišu narkotrafik čitave Zapadne Evrope. Da Hašim Tači u svojim rukama drži na Kosovu konce usmeravanja droge na Balkanu zna se odavno, mada evropski činovnici na to gledaju kroz prste. Uostalom – zašto i da se mešaju u privatni posao jednog tako uticajnog čoveka koga Amerikanci dižu u zvezde i kome dozvoljavaju bukvalno sve.

Ali da Tirana ima dil sa Prištinom – to je postalo poznato tek nedavno. A tek nedavno se saznalo i za podatak da je u trgovinu drogom umešana i vlada Edi Rame. Te podatke je naveo lider opozicione Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša. Po njegovim rečima, ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri je aktivno uvučen u proizvodnju i promet droge. Još pre dve godine  Evropa je aplaudirala MUP-u Albanije zbog operacije u kojoj je uništavana droga, tj. kada je uništeno 102 tone marihuane koja je već bila spremna za prodaju i transport u zemlje Evropske unije. Vrednost je bila procenjena na 6,5 milijardi evra. Astronomski iznos za tako malu zemlju kakva je Albanija. 2015.godine MUP Albanije je, po podacima Edi Rame, krenuo ka rekordu – oduzeli su i uništili marihuanu u vrednosti od 7 milijardi evra. Međutim, ispostavilo se da je to bio samo deo onoga, što je otišlo na ilegalno tržište. Napravili su predstavu za evropsku javnost, ispunili su zahteve Brisela i Interpola, a veći deo je po tajnim kanalima  poslat u Evropu njihovim partnerima.

Stručnjaci odavno znaju da osim marihuane kroz Tiranu i Prištinu prolazi do 70% avganistanskog heroina. U Evropi je to najpopularnija droga i na njoj se zarađuju milijarde evra. Albanska mafija kontroliše 75% isporuka heroina Evropskoj uniji i 50% SAD-u. Važno je i da se zna da albanski narkokartel „Kamila“ spada u pet najvećih ilegalnih zajednica u svetu. Zato se sa sigurnošću može reći da će se Edi Rama i Hašim Tači još dugo držati na vlasti. Njima su odgovarajući ljudi  i pokrovitelji ukazali poverenje i oni rade kako treba. „Konji se na skeli ne menjaju“. Nikada.

(Boris Stepanov)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lazar says:

    Malo preciznije... Te tone droge dolaze direktno iz Avganistana, avionima nedodirljivim za carinu, policiju, vojsku i bilo kakav oblik kontrole... Sleću u bazu Bondstil (distributivni centar droge) i odatle se roba šalje dalje. Koji crni šiptari? Oni su u poslu sa drogom obični vucmani, ulični preprodavci, neko ko se pita kao i luda Nasta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *