Droga „krokodil“ i u Srbiji

Droga „krokodil“ i u Srbiji

16 oktobra 2013

120669-krokodil-is-a-homemade-substitute-of-heroinNa srpskom narko-tržištu ponovo se prodaje razarajuća droga „krokodil“, koja ostavlja jezive fizičke posledice već na početku konzumiranja, navodi “Blic“. Mada je policija upoznata sa pojavom ovog razarajućeg narkotika, zasad nije zaplenjen na našim ulicama.

Kako “Blic“ saznaje, zbog užasnih posledica koje ostavlja, prodaju „krokodila“ izbegavaju čak i dileri. Načinjena od miksa teških metala, benzina, crvenog fosfora i kodeina, koji se svi mogu naći u slobodnoj prodaji, „krokodil“ je poznat i kao droga iz kućne radinosti. Pojavio se 2002. u Sibiru, gde je prodavan kao heroin, a sam je nekoliko puta jači. Ime je dobio po tome što koža na mestu na kojem se ubrizgava prvo liči na krljušti krokodila da bi zatim meso počelo da truli i bukvalno da otpada. Upravo zbog ovako strašnog efekta, jedna Novosađanka se krajem 2012. obratila lekarima za pomoć.

„Devojka je rekla da nije koristila iglu, nego je supstancu ušmrkala. Njoj se, međutim, otvorila podlaktica ruke, od zgloba do lakta sa unutrašnje strane. Koža je postala nekrotična i potpuno je pukla, a ispod je imala rupu kao da je nestao jedan mišić. Sudeći po izgledu te devojke i posledicama koje je izazvala droga i po onome što mi je poznato o “krokodilu“, sve to govori da je ona umesto heroina kupila „krokodil““, kaže psihijatar dr Branka Bjelica i dodaje kako je to jedini slučaj sa kojim se ona srela i gde je videla posledice uzimanja ove droge.

Njena pacijentkinja je zbog otvorene rane koju je imala na ruci na kraju otišla kod hirurga, koji je takođe bio šokiran posledicama koje ovaj narkotik za kratko vreme ostavlja. Za razliku od ostalih narkotika, „krokodil“ posle najviše dve godine izaziva otpadanje mesa sa kostiju, javlja se gangrena i sledi smrt. U policiji su potvrdili da znaju za postojanje ove droge, ali da je do sada nisu uočili na domaćem tržištu, posebno jer ju je teško i okarakterisati.

„Do sada nismo imali saznanje da se ona pojavila na našem tržištu. Pri tome, veliko je i pitanje ako bismo i naišli na supstancu, da li bismo mogli da je okarakterišemo kao drogu, jer ne znamo šta se u njoj nalazi „, kažu u policiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *