ДРОНОВИ ЧУВАЈУ ОВЦЕ А ТРАКТОРИ САМИ ОРУ

ДРОНОВИ ЧУВАЈУ ОВЦЕ А ТРАКТОРИ САМИ ОРУ

3 новембра 2016

ovce-640x360

Вештачки интелигентни системи познати као “робо пољопривредници” могли би ускоро да гаје усеве и стоку у Британији, док њихови људски контролори не морају никада ни да кроче у поље, тврде истраживачи.

Инжењерски кадар у Харпер Адамс универзитету прилагођава пољопривредне машине за гајење хектара усева. Они ће бити надгледани преко дронова и специјалних возила на даљинско управљање а жетва се очекује већ наредног августа.

“Не постоји технолошка препрека за аутоматизовање у области пољопривреде. Овај пројекат нам даје прилику да докажемо то и променимо тренутну перцепцију у јавности”, рекао је истраживач Кит Френклин за Тајмс.

Аналитичари кажу да би аутоматизација у пољопривреди могла да повећа профит пољопривредника у просеку за 20 одсто.

“Возач трактор неће бити физички у трактору. Уместо тога, биће менаџер возног парка и пољопривредни аналитичар, нагдледаће одређен број пољопривредних робота и прецизно пратити развој усева”, објаснио је Френклин.

Могућности роботске технологије да настављају да расту док су трошкови падају, па је идеја о потпуно аутоматизованој фарми у блиској будућности заиста изводљива.

Технологија за возаче трактора је већ развијена. Тако већ у продаји постоје машине које могу да “прате” програмирано кретање и то неограничено.

У овој фази, возач мора да седи у трактору спреман да преузме кормило али компанија “Џон Дир” планира да направи потпуно аутономне верзије на тржишту у наредних пет година.

Такође, беспилотне летелице могу да се користе на чувају овце а ентузијасти кажу да су у стању да узгајамо животиње брзо а са мање напора од стране фармера.

У међувремену, истраживачи Ливерпул Џон Морс универзитета раде на пројекту који користи ласере за заштиту усева од птица, пацова и других штеточина.

“Ограде” од ласерске светлости ће пружити алтернативу отрову, тврде они.

(РТ)

KOMENTARI4 коментара

 1. Kosovac says:

  Ако трактори сами ору, шаљите их за Црну Гору.

   • Kosovac says:

    Да, а претходно треба сипати гориво. А треба знати коју врсту горива, јер како каже чувени српски политичар Драган Марковић Палма, „патриотизам се не сипа у трактор“.

 2. HRVACKO SVINJAREVO says:

  TO DEMONI UPRAVLJAJU TRAKTORIMA NA NEVIDLJIV NAČIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u