ДРОНОВИ ЧУВАЈУ ОВЦЕ А ТРАКТОРИ САМИ ОРУ

DRONOVI ČUVAJU OVCE A TRAKTORI SAMI ORU

3 novembra 2016

ovce-640x360

Veštački inteligentni sistemi poznati kao “robo poljoprivrednici” mogli bi uskoro da gaje useve i stoku u Britaniji, dok njihovi ljudski kontrolori ne moraju nikada ni da kroče u polje, tvrde istraživači.

Inženjerski kadar u Harper Adams univerzitetu prilagođava poljoprivredne mašine za gajenje hektara useva. Oni će biti nadgledani preko dronova i specijalnih vozila na daljinsko upravljanje a žetva se očekuje već narednog avgusta.

“Ne postoji tehnološka prepreka za automatizovanje u oblasti poljoprivrede. Ovaj projekat nam daje priliku da dokažemo to i promenimo trenutnu percepciju u javnosti”, rekao je istraživač Kit Frenklin za Tajms.

Analitičari kažu da bi automatizacija u poljoprivredi mogla da poveća profit poljoprivrednika u proseku za 20 odsto.

“Vozač traktor neće biti fizički u traktoru. Umesto toga, biće menadžer voznog parka i poljoprivredni analitičar, nagdledaće određen broj poljoprivrednih robota i precizno pratiti razvoj useva”, objasnio je Frenklin.

Mogućnosti robotske tehnologije da nastavljaju da rastu dok su troškovi padaju, pa je ideja o potpuno automatizovanoj farmi u bliskoj budućnosti zaista izvodljiva.

Tehnologija za vozače traktora je već razvijena. Tako već u prodaji postoje mašine koje mogu da “prate” programirano kretanje i to neograničeno.

U ovoj fazi, vozač mora da sedi u traktoru spreman da preuzme kormilo ali kompanija “Džon Dir” planira da napravi potpuno autonomne verzije na tržištu u narednih pet godina.

Takođe, bespilotne letelice mogu da se koriste na čuvaju ovce a entuzijasti kažu da su u stanju da uzgajamo životinje brzo a sa manje napora od strane farmera.

U međuvremenu, istraživači Liverpul Džon Mors univerziteta rade na projektu koji koristi lasere za zaštitu useva od ptica, pacova i drugih štetočina.

“Ograde” od laserske svetlosti će pružiti alternativu otrovu, tvrde oni.

(RT)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  Ako traktori sami oru, šaljite ih za Crnu Goru.

  • Goran says:

   ,,,eh , pa triba ih upalit !

   • Kosovac says:

    Da, a prethodno treba sipati gorivo. A treba znati koju vrstu goriva, jer kako kaže čuveni srpski političar Dragan Marković Palma, „patriotizam se ne sipa u traktor“.

 2. HRVACKO SVINJAREVO says:

  TO DEMONI UPRAVLJAJU TRAKTORIMA NA NEVIDLJIV NAČIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *