ДРСКА, ДИРЕКТНА И ГРУБА: Викторија Нуланд стиже у Београд да изриба Вучића!

DRSKA, DIREKTNA I GRUBA: Viktorija Nuland stiže u Beograd da izriba Vučića!

21 juna 2015

victoria nuland 34Drska, direktna, gruba – tako u evropskim ministarstvima spoljnih poslova opisuju glavnu Obaminu diplomatkinju za Evropu i gošću srpskog premijera sledećeg meseca u Beogradu.

Viktorija Nuland, pomoćnica Džona Kerija za Evropu i Evroaziju, nimalo ne uvija kada kolegama sa Starog kontinenta poručuje da treba da naoružaju Ukrajince, pa Aleksandar Vučić ne treba da očekuje da će ga visoka gošća iz Stejt departmenta potapšati po ramenu i iskazati razumevanje za njegovu politiku prema Moskvi. Pre će mu otvoreno staviti do znanja da treba Rusiji da uvede sankcije kao što je Angela Merkel svojevremeno izdiktirala Borisu Tadiću šta se od njega očekuje povodom Kosova.

Nulandova je karijerni diplomata, ali bez diplomatskog takta, piše „Forin polisi” podsećajući da je ona prvi zvaničnik SAD koji je situaciju u Ukrajini opisao kao rusku „invaziju”. Optužila je Moskvu za „teror” na Krimu i u istočnoj Ukrajini, obrušivši se na „Rusiju i njene separatističke marionete” zbog „neopisivog nasilja i pljačkanja”. Zaklela se da će Putin platiti ako se konflikt u Ukrajini bude pogoršao. Sve ovo je izrekla javno, dok joj se najveći gaf, onaj kada je opsovala EU, omakao u telefonskom razgovoru sa ambasadorom SAD u Kijevu, pozivu koji je trebalo da ostane između njih dvoje, ali koji je procurio na „Jutjub”. Iako ona nije jedini agresivni glas u Obaminom okruženju, povodom sukoba u Ukrajini bila je najglasnija pa je zato i zaradila epitet predsednikovog „jastreba”.

Njen animozitet prema Rusiji toliko je veliki da joj je obezbedio pohvale „jastreba nad jastrebovima” američke spoljne politike republikanskog senatora Džona Mekejna. „Veoma je cenim. Ona je vrlo, vrlo pametna”, izjavio je Mekejn, iako je ona u vladi njemu mrskog predsednika Baraka Obame.

„Mrze je mnogi Evropljani i naravno Moskva, što je jedan od razloga zašto je njena politička baza na Kapitol hilu obožava”, ocenjuje jedan vašingtonski insajder.

Velika je ironija, piše dalje pomenuti magazin, da je Nulandova zvezda na Kapitol hilu iz istih onih razloga zbog kojih je nepoželjan sagovornik u EU – pritiska da Evropa ujedinjeno osudi Putinovu politiku i Kijevu pošalje oružje. Njena moć prevazilazi njeno zvanje pomoćnice državnog sekretara jer insistira na naoružavanju ukrajinske vojske iako to (još) nije politika predsednika Obame. Svetski mediji nisu obratili pažnju na pisanje nemačkog „Bilda” koji je javio da je Nulandova na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu ubeđivala američke kongresmene i evropske partnere da podrže naoružavanje Ukrajine i omalovažavala diplomatske napore Angele Merkel i Fransoa Olanda da smire strasti u regionu. Novinar nemačkog lista ušunjao se u prostoriju gde je trebalo da budu samo političari i diplomate i bio jedini među izveštačima koji je čuo instrukcije koje je Nulandova davala: „Pozivam vas da koristite izraz ’odbrambeno oružje’ za ono što ćemo mi slati (Ukrajini) nasuprot Putinovom ’napadačkom oružju’”. Prema istom izvoru, sludela je Evropljane jer oni nisu shvatali da li se Amerikanci igraju dobrog i lošeg policajca ili Nulandova vodi sopstvenu politiku nezavisno od onoga što govori Obama.

Supruga je uticajnog neokonzervativnog teoretičara međunarodnih odnosa Roberta Kagana, koji je svesrdno podržavao invaziju na Irak i poručio da, kada je reč o vojnoj moći, „Amerikanci su sa Marsa, a Evropljani sa Venere”.

„Ne ponaša se kao ostale diplomate. Nastupa vrlo ideološki”, kazao je jedan evropski diplomata, ne skrivajući da su Evropljani frustrirani što je za njihov deo sveta zadužen baš „jastreb” u Obaminoj administraciji. Vrlo je blisko sarađivala sa republikancima poput potpredsednika Dika Čejnija, koga je savetovala o državnoj bezbednosti, i sa demokratama poput Hilari Klinton, kojoj je u Stejt departmentu bila glasnogovornik. Čak je i Keri izjavio da mu je impresivno kako je Nulandova mogla da bude osoba od poverenja i Čejniju, neokonzervativcu, i Klintonovoj, liberalnoj demokratkinji. Vučić će ugostiti veoma moćnu zvaničnicu kojoj je svejedno ko će pobediti na sledećim predsedničkim izborima, posle kojih bi vrlo lako mogla da postane još moćnija.

(Politika)

KOMENTARI11 komentara

 1. Pretender says:

  Neka ga nabije na q*** ako joj dozvoli , njegov problem.

 2. Apis says:

  Gospodja je samo nedojbana. Neka je upoznaju sa Seseljom i gospodja ce hvaliti srbe sirom sveta.

 3. Miki says:

  Nervozna kao skoro svaka zena u poznim godinama. Nista narocito od njene prolazne frustracije.

 4. rodoljub zaharijevic says:

  pa sama fotografija govori sve,ali poruka za g-dju nuland je- gospodjo ja ne pusim ali rado nudim-

 5. Rade says:

  Gospodju upoznati sa ZMAJEM OD SIPOVA

 6. s@Ša says:

  Naviko je Vučko da ga trpaju u b...u,u stvari zanimljivo je da kurve za isti posao nešto i zarade a Vučko je rasprodao i ovo što je imao !

 7. poslednji mohikanac says:

  Prva je Hilari Klinton, a ova kasni za njom delic sekunde. Toliko crnaca u Americi a njima fali q**c. Bruka rodjaci.

 8. vlada says:

  Smrdljiva hazarska zidovka sa muzem!

 9. MickoNYC says:

  Kucka nedojebana....

 10. Za Srbiju says:

  Nuland u prevodu na srbski, znači NULA.

 11. Apis says:

  Za Srbiju Says: jun 22nd, 2015 u 9:42 am Nuland u prevodu na srbski, znači NULA. ---------------------------------------------- Osim Putina nas posećuju samo nule i ex političari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *