DRSKOST I BEZOBRAZLUK: Nemci nam brišu Kosovo iz Ustava?

DRSKOST I BEZOBRAZLUK: Nemci nam brišu Kosovo iz Ustava?

10 децембра 2014

pol-merke_620x0890jgitziz8Osim 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtev: da se naš Ustav uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma!

Kako „Novosti“ saznaju, bez ispunjenja ovog zahteva poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU, samim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg pravnog akta Srbije podrazumeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije naše zemlje, zasada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima, upravo je to najveća zamka koja se krije u berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti!

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dve pokrajine, kao i da promeni stav da „svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom“!

Prema našim informacijama, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mesecima je radilo nemačko ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u poseti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Profesor Ustavnog prava Ratko Marković kaže, za „Novosti“, da se zahtev o usklađivanju Ustava sa Briselskim sporazumom odnosi na sve delove ovog akta gde se pominje Kosovo, a posebno na dva:

– Očekujem da Brisel traži da se izbaci navođenje AP KiM u delu o teritorijalnom uređenju Srbije, kao i da se izbriše rečenica da će se suštinska autonomija KiM urediti posebnim zakonom. Takođe, Brisel će insistirati i da u Ustavu međunarodno pravo i ugovori imaju primat nad domaćim.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport rekao je da pregovori Srbije i EU nisu stali i da nije ništa izgubljeno:

– Do sada su završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja, a Srbija radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

NEMAČKA AMBASADA: BEOGRAD ODAVNO UPOZNAT SA OČEKIVANjIMA

Povodom proverene informacije „Novosti“ o 11 uslova Berlina za otvaranja poglavlja 35, u nemačkoj ambasadi u Beogradu nam kažu da nije tačno da postoji takav spisak. Ali, oni potvrđuju da će Vlada Nemačke dati saglasnost za otvaranje poglavlja 35 tek kada obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine budu sprovedene u potpunosti i kada Srbija jasno iskaže spremnost da nastavi dijalog sa Kosovom:

– Srpska vlada je odavno upoznata sa ovim očekivanjima. Sada, nakon što je napokon formirana kosovska vlada, bitno je da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi i da doprinese brzom zatvaranju praznina u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa. EU očekuje od Srbije i Kosova dalji napredak u procesu normalizacije odnosa.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 коментара

 1. Svetislav says:

  Kao sto svabe rekose, davno smo ovo rekli srpskim vodjama a njihovo je sto nisu pre javili narodu. Ali, i dete se zamajava sa lazima pa sto ne bi i citav narod ako je to moguce.

 2. poslednji mohikanac says:

  Samo cu reci KOSOVO JE SRBIJA, svako ko misli drugacije, uprkos svemu nema se pravo nazvati srbinom. Moze biti evropejaci sili sta god vec, ali srbin ne.

 3. Za Srbiju says:

  Ne brišu nam Nemci, već MI brišemo. Ne pišite ovakve naslove i ne svaljujte krivicu na druge.

 4. miloš says:

  Da naši " vladari " imaju stav o nacionalnom interesu, nebi sebi dopustili da im se Njemačka, kaoja nam je počinila najviše zla u historiji, miješa u ni jedno unutrašnje pitanje, a kamoli ustav, što je sveto za svaku državu

 5. Danilo Petric says:

  Sve sto su Srbi ostvarili pocev od 1804 pa do 1999 (cak i ta rezolucija 1244) mogu sada spravom reci da je bilo uzalud.Sve su te srpske zrtve bile uzaludne.Danasnje generacije Srba su skart materijal, prokleti nesoj i ludacki porod.Zalosno je sto su mnogi ljudi tj Srbi glave izgubili u ratovima NI ZA STA odnosno za ovakva govna od karaktera kakva Srbi danas jesu i za to da bi Srbi danas srljali u EU i NATO.Srbi su proklet rod i kako to Hrvati kazu "nakot za klanje" jer ocigledno za bolje i nismo.I treba nas satrti sa crnom zemljom.Ovakav jedan narod istorija ljudske civilizacije jos nije spoznala do danas.Ovakav jedan rod samozatirucih autosovinistickih ludaka koji vise voli svog neprijatelja nego brata rodjenog.I treba da nas nema.Pazite samo te nemacke naredbodavne i ultimativne zahteve! Zahtevi koji nam dolaze od genocidne drzave i nacije koja je uvukla citav ljudski rod u ratnu katastrofu i koja je pobila preko 6 miliona neduznih Jevreja sada se zesti i sveti na Srbima.Koji su to germanski manijaci i sadisti to je naprosto neshvatljivo i nevidjeno.I mi Srbi cutimo i pokunjeni trpimo.To samo Srbin moze jer : "Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubijes, on hoce opet". Serem ti se na sudbinu ili boziju promisao sta li vec sto se rodih kao Srbin!

 6. zoran says:

  da u pravu ste ,i ne brisu srbi ustav neko VUCIC,DACIC I TOMA NIKOLIC,,,A TO STO SU IH USRANI SRBI IZGLASALI,PA IH I DALJE PODRZAVAJU U IZDAJI ,NEKA SU PROLETI NJIHOVI RODOVI I GENERACIJE<<MISLIM NA ONE KOJI SU GLASALI ZA VUCICA DACICA I NIKOLICA<<<<<amin

 7. antiglobalist says:

  NE dajte K i M po cijenu odustajanja od EU. Vatikan i germani se nece zaustaviti na oduzimanju K I M, vec ce nastaviti dalje unistavanje Srba i Srbije. Treba odlucno reci NE Germanima, a sami Srbi da se okrenu vise Rusiji i Bogu(poslanica svetog Petra I cetinjskog na samrti), radu i profesionalizmu, ujedinjenju i smanjenju korupcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u