„ДРУГА СРБИЈА“ ПОРАЖЕНА ПОСЛЕ ИСТРАЖИВАЊА: Млади у Србији више воле Русију од ЕУ!

„DRUGA SRBIJA“ PORAŽENA POSLE ISTRAŽIVANJA: Mladi u Srbiji više vole Rusiju od EU!

29 jula 2016

100121VEĆINA građana Srbije, njih 53 odsto smatra da i pored izlaska Velike Britanije treba nastaviti evrointegracije, ali raste broj mladih koji pokazuju otpor prema evrointegracijama, pokazalo je istraživanja Instituta za evropske poslove „Srbija posle Bregzita – gde građani vide Srbiju“.

Psiholog Tibor Moldvai iz Instituta za evropske poslove rekao da je 51 odsto ispitanih mladih ljudi od 18 do 29 godina za prekid evrointegracija, dok 43 odsto njih smatra da bi trebalo nastaviti integraciju u EU.

„Stariji građani gotovo dvotrećinski podržavaju evrointegracije. Glavni nalaz ovog istraživanja bio je to da su mladi u odnosu na starije rezervisaniji u odnosu na EU i evrointegracije, kao i da su rezervisaniji prema evropskim vrednostima“, naveo je on.

Predstavljajući zaključke istraživanja Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove rekao je da su građani vrlo malo obavešteni o evrointegracijama Srbije.

„Mladi ispitanici iz ruralnih naselja i oni koji nemaju visoko obrazovanje pretenduju da imaju kontroverznije stavove u odnosu na ostalo stanovništvo. Podrška Rusiji je velika, a evrointegracijama se smanjuje. Stav prema Kosovu je veoma jak. Hrvatska se i dalje smatra neprijateljem, dok članstvo u NATO više podržavaju žene, Vojvođani i stariji od 60 godina“, naveo je on neke od zaključaka istraživanja.

Članstvo Srbije u NATO ne podržava 82 odsto ispitanih građana, dok 12 odsto podržava a „44 odsto ispitanih misli da je jedan od uslova za priključenje EU da Srbija postane članica NATO“, pokazalo je istraživanje.

Na pitanje „da li biste podržali članstvo Srbije u NATO, ako Rusija postane član NATO“, dve trećine ispitanih reklo je da ne bi ni tada podržalo članstvo Srbije u toj organizaciji.

Samo 19 odsto mladih bi u toj situaciji podržalo članstvo Srbije u NATO.

Nezavisnost Kosova i Metohije, prema mišljenju 80 odsto građana Srbije ne treba priznati ni ukoliko bi to bio uslov za članstvo u EU.

Prema mišljenju 59,3 odsto ispitanika SNS najviše podržava bliže odnose sa EU, dok 6,7 odsto ispitanih smatra da to čini DS.

Istraživanje je pokazalo da 33,6 odsto ispitanika smatra da bliske odnose sa Rusijom najviše podržava SNS, dok 8,8 odsto smatra da to čini DSS.

„47 odsto građana smatra da EU trenutno ima bolju ekonomsku situaciju u poređenju sa Rusijom“, pokazalo je istraživanje.

Prema mišljenju 41,3 odsto građana Rusija je prijatelj Srbije. Kao prijatelja 12 odsto njih percipira Grčku, a 9,6 odsto Kinu.

Neprijatelj Srbije po mišljenju većine (19,7 odsto ispitanika) je Hrvatska, dok 18,1 odsto navodi da je to SAD. Albaniju kao neprijatelja Srbije vidi 12,1 odsto ispitanika.

Trećina građana nije bila ni u jednoj zemlji EU, a u Rusiji nikada nije bilo 92 odsto građana Srbije.

Prema oceni 49 odsto anketiranih, Srbija treba da prizna Krim kao deo Rusije.

KOMENTARI3 komentara

  1. kosovac says:

    Što sereš Intermagacin sa naslovom, kada je odlučeno da je „Druga Srbija“ dobila 53% glasova. Gubitnici sebi dodelili više od polovine, pa kao fol protiv teg stavili da mladi neće u Evropu. Neće mladi, ali većina hoće (53%), verovatno penzioneri, laž i sprdnja kojoj pomaže davalac naslova Intermagacin. Lepo je to kada praviš anketu, pa primeniš Čorbino „Ja na konju, oni dole, Bože mili, što me vole“. Možda bi ministarstvo Istine trebalo da se pozabavi ovim Javnim lažovima koji prave ankete, pa da im pokaže kako se lažovi kažnjavaju. Zato što 75% protiv Evrope pretvaraju u 53% za Evropu, „anketom“.

  2. Kulak says:

    Sve neka tipično srpska imena i prezimena u tom institutu.

  3. Aleksandar V. Pavlovic says:

    Obojena anketa. Negde drugde sam procitao da je pomenuti gospodin izjavio da mladi iz ruralnih predela pokazuju odbojan stav prema EU i naklonost prema Rusima. To mi ide uz izjavu Pesiceve da gradjanima iz ruralnih sredina treba oduzeti pravo glasa. Samo malo misliti glavom, sve je lako povezati. Nalogodavci su neumorni...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *