„ДРУГА СРБИЈА“ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Праведна Мариника Тепић и „неваспитани господин“ Гренел

„DRUGA SRBIJA“ PROTIV AMERIKE: Pravedna Marinika Tepić i „nevaspitani gospodin“ Grenel

13 maja 2024

Verbalni okršaj Marinike Tepić i Ričarda Grenela na „Iksu“ za sada je završen porukom Marinike Ričardu da je jedan – „nevaspitani gspodin“, na način, prilično redak u komunikaciji „druge Srbije“ i Sjedinjenih Država. No, ako se u komunikaciji „druge Srbije“ i bivšeg Trampovog činovnika, izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, u igru uzme i faktor zvani „duboka država“, onda stvari postaju malo jasnije.

Jedino, nije baš jasno šta će g. Tepić ako na novembarskim izborima u SAD kojim slučajem pobedi Tramp, a Grenel, kao što se govorka, postane šef Stejt departmenta ili kakav drugi visoki zvaničnik Amerike? Koliko će tada vredeti faktor zvani američka „duboka država“?Inače, sukob ovo dvoje počeo je tako što se poslanica SSP-a Marinika Tepić na sednici Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti osvrnula na nedavni Grenelov intervju u kome je govorio o dijalogu Beograda i Prištine.

Prema rečima poslanice Tepić iznetim tada, Grenel je u intervjuu kazao da su on, Tramp, Vučić i Tači ranije „postigli istorijski dogovor koji je podrazumevao ukidanje suda u Hagu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom“.

„Zar ne mislite da bi valjalo da znamo i da Srbija zna da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije – ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, rekla je pored ostalog Tepić.

Ubrzo je stigao odgovor Grenela na Iksu.

„Ova žena ne zna o čemu priča. Ona uopšte nije bila uključena. Prebrzo donosi zaključke nakon što je poslušala jedan intervju. Potrebni su nam političari koji su ozbiljniji u pronalaženju činjenica nego da govore pre nego što saznaju. Činjenica je da je ideja bila da svaka zemlja istražuje zločine i da se njima bavi interno – ne preko međunarodnog suda van svoje zemlje, već u Srbiji. Žalosno je što ne veruje u suverenitet svoje zemlje“, napisao je Grenel.

Prepiska je, za sada zaključena oštrije nego što je počela.

„Nevaspitani gospodine Grenel, da – ‘ova žena’ nije bila uključena, kao ni bilo koji drugi građanin Srbije u vaše tajne dogovore Vučić-Tači. Suverenitet Srbije gazi Vaš Vučić, Vi mu pomažete i loše se pravdate, ali činjenica ostaje: dogovarali ste ukidanje Međunarodnog suda za zločine OVK!“, napisala je g. Tepić.

Odgovor Grenela se čeka.

„Nije lako uvek ući u njihovu glavu, ali, ovo deluje kao pokušaj jeftinog ubiranja političkih poena Marinike Tepić u smislu – evo, Vučić je hteo da ukine sud koji bi sudio OVK zločincima. I sad, svako ko to pročita, treba da se zgrozi nad činjenicom da eto, Vučića ne zanimaju zločini OVK. To je prvi medijski utisak koji je trebalo da se napravi“, kaže za RT Balkan, komentarišući sukob Marinike Tepić i Ričarda Grenala, politički analitičar Aleksandar Pavić.

Naš sagovornik objašnjava da je Grenel u intervjuu jasno rekao o čemu se tu radilo, „da nacionalni sudovi preuzmu suđenja za ratne zločine“ što bi, prema Paviću, „bila idealna stvar od samog početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji jer su se svi međunarodni sudovi pokazali kao potpuno pristrasni na štetu Srba“.

„Pokazali su se, takođe, i kao politički sudovi ali, sigurno je da to Mariniku ne zanima pošto ona čak, sa druge strane, pokazuje da apsolutno podržava političke odluke tih sudova kao što je i proglašenje onoga što se desilo u Srebrenici za genocid“, kaže Pavić i dodaje da „što se Marinike Tepić, tiče, ona ideološki podržava te međunarodne sudove i to, dokazano, antisrpske sudove“.

Pavić dalje navodi da nije baš uveren koliko Marinika Tepić uopšte i prati šta se dešava u međunarodnim sudovima za bivšu Jugoslaviju, to da se, recimo, nekadašnji „glavni tužilac Suda u Hagu Džek Smit sada vratio u Ameriku i učestvuje u progonu Trampa“.

„On je nedavno raskrinkan kako je poturao lažne dokaze protiv Trampa, a mi znamo da su prihvatani razni sumnjivi dokazi u postupcima protiv Srba u Hagu, da su odbacivani ubedljivi dokazi koji idu u prilog Srba. Dovoljno je samo to da se vidi da Džek Smit nema nikakav kredibilitet i da ga nije imao ni ranije“, reči su našeg sagovornika.

Pavić zaključuje da se u postupku Marinike Tepić vidi nekoliko nivoa. Prvi je „politikantski, gde se ubiraju jeftini poeni“. Drugi je da „Marinika veruje u te antisrpske sudove i nema nikakvih problema sa njihovim presudama“ i treće, „da su se osobe vezane za te sudove, poput Džeka Smita, pokazale kao politički manipulatori koje najmanje zanima pravda“.

Pavić ne veruje da bi Marinikin ton u raspravi sa Grenelom mogao u nekom trenutku da košta Srbiju „zato što je on svestan ideoloških razlika koje postoje u svim zemljama uključujući i Ameriku“.

„To bi jedino u budućnosti moglo da šteti Srbiji ako bi se desila katastrofa pa bi Marinika ovde postala deo vlasti. Onda bismo imali problem. Bilo bi važno da se to ne desi, onda bismo izbegli tu mogućnost ako bi Grenel stvarno bio imenovan za šefa Stejt depratmenta ili na neko drugo visoko mesto ako bi Tramp dobio na izborima. Ako Marinika ostane u opoziciji, to nama ne bi našetilo, jer je Grenelu jasno o čemu se ovde radi“, reči su Pavića.

Zaštita kosovskih Srba ili politička borba?

On je, kako kaže za RT Balkan, uveren i da „Marinika Tepić i ono što ona govori nemaju veze sa zaštitom kosovskih Srba, već isključivo imaju veze sa političkom borbom koja se ovde dešava“.

„Marinika Tepić je u bloku koji se zalaže za bojkot izbora, za nepriznavanje izbora, za mešanje stranaca u naš izborni proces uopšte i oni u toj političkoj borbi ne biraju sredstva. Čak i ako to podrazumeva posredno zastupanje pozicija u koje oni možda i ne veruju. Ovde je videla šansu da ubere jeftine političke poene, ona sigurno nije poznata po odbrani interesa Srba na KiM niti se tako profilisala poslednjih godina“, kaže Pavić.

„Postoje ozbiljnije zamerke na pregovore koje je Aleksandar Vučić u to vreme vodio sa Tačijem, na prvom mestu o tzv. razgraničenju. To je mnogo više problematično, s obzirom da se radi o potencijalnom kršenju Ustava Srbije, nego što je bila mogućnost ukidanja još jednog pristrasnog međunarodnog, tj. zapadnog tribunala za ratne zločine“, zaključuje u razgovoru za RT Balkan politički analitičar Aleksandar Pavić.

KOMENTARI15 komentara

 1. Kosovac says:

  Ova Marinika Tepić me neodoljivo podseća na Persidu Intermagazinović.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Riči, govedo, riči...

   • Kosovac says:

    Sa ovim komentarom sam te pogodio u srce.

 2. NikolaVeliki says:

  Gospodjici Mariniki je originalno prezime Čobanu. MARINIKA ČOBANU, čisto da se zna. A ovo Srpsko prezime Tepić je verovatno uzela kao čisto kao umetničku inspiraciju, očekujući da joj pomogne u njenim političkim kreacijama. A takav kreativni podsticaj stigao je iz inostranstva, odakle i stižu ovakve umetničke ideje.... kao i dobra novčana apanaža za nesoje poput nje

 3. persida says:

  Ovcurina Dosovac je toliko glup i zao da ne podseca ni na koga, samo na sebe samoga.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Puna je Srbija tog šljama. Il' su "Marinike" ili kosovce. Inače ne bismo bili tu gde jesmo. Što se ove fekalije kosovarske tiče, potpuno se slažem. Nikome nije pošlo za rukom biti ONOLIKO glup, funkcionalno nepismen i primitivan. Pravi "vadikal". Tvrdim da ga je "priklepao" neki šipac.

   • Kosovac says:

    Kada je Šipo priklepao tvoju nanu, valjda ti je jasno da je tada tebe iskalamundario. Zato je svima jasno zašto sa toliko ljubavi pričaš o Šiptarima, krv nije voda.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Bilmez kosovarski je sav u "negiranju i poricanju" sebe. U psihijatriji je to poznat i neredak slučaj. Projektovana identifikacija jedan je od najprimitivnijih mehanizama odbrane. Osobe sa teškim poremećajima ličnosti posežu upravo za tim mehanizmima odbrane, iskrivljujući ili negirajući realnost. Baš kao i preCednik mu, koji je u samoporicanju da je Musliju. Pune su umobolnice takvih. Ovaj kosovarski bastard, pukim slučajem, još eskivira „čike u belom”. Pobegulja je, uostalom, celog života trenirala - bežaniju i mimikriju (krijući se u nekoj pri*pizdini, glumeći Srbina).

    • Kosovac says:

     Projekcija tvog identiteta je izvitoperena konstantnom upotrebom monoetanolamindiglikolata uz stalno prisustvo tvoje introspektivne mazohističke želje da neki jebivetar zvani Gani 2h dnevno uteruje tvojoj nani. ………………..„Hebe ždrebe Kraljeviću Marko, Danas ždrebe a sutra će tebe“. Šta si navalio, prvo nanu, pa posle će tebe.

 4. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  🤣 Razjeda te zoofilija, seljačino nastrana. Od kako te je koza "otkačila" kilavog i impotentnog, konji i magarci su ti omiljena fantazija.

  • Kosovac says:

   Što se vojska okuplja, u okolini Prokuplja? - Kad prigusti, da ti ga spusti.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Fekaliju kosovarsku napušava ko kako stigne i kako se kome digne... a on, mazohista, srlja i dalje. Počinjem da verujem da su šipci sakupljali dobrovoljni prilog samo da "Izmeta" više ne gledaju. 🤣🤣🤣

   • Kosovac says:

    Što se vojska okuplja, u okolini Prokuplja? - Kad bude stani-pani, da ti ga utera nani.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Kosovarska džiberana Izmet Fekalji, prs'o načisto. I spreda i ostraga. 🤣

   • Kosovac says:

    Jeli, onaj tvoj Skopljanac bići se zove Turimtiga Nani?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *