Drugačiji pogled na sukobe Žandarmerije i Šiptara

Drugačiji pogled na sukobe Žandarmerije i Šiptara

8 jula 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Juče uveče se na administrativnoj liniji između Kosova i centralne Srbije vodila polučasovna oružana borba na području sela Borovac u blizini Kuršumlije, pri čemu je bilo najmanje šest ranjenih, a zasad nije poznato da li je bilo i poginulih.
Po medijskim izveštajima, grupa albanskih drvoseča je prešla granicu i napala srpsku Žandarmeriju iz više vrsta oružja. Meštani sela su posvedočili da se čula pojedinačna i rafalna paljba, i kako su doslovno rekli – «Pucalo se kao da je rat».

Po rečima komandanta srpske Žandarmerije, neki od napadača su se sakrili u šumama u okolini sela Borovac, zbog čega je pokrenuta akcija potrage za ranjenima. A kako su izjavili uplašeni stanovnici sela, u kome inače ima i dece – «Meci su fijukali sa svih strana. Čuli smo kako se zabadaju u stabla i kako kidaju lišće sa drveća». U izveštaju Bete se pominje da je u selu viđeno nekoliko sanitetskih vozila i veliki broj pripadnika Žandarmerije, a iz bezbednosnih razloga novinarima sinoć nije bilo dozvoljeno da uđu u selo.

Međutim, ono što je posebno uočljivo u skoro svim izveštajima, to je činjenica da se ovaj teroristički napad na Žandarmeriju karakteriše isključivo kao incident kojeg su izazvale albanske drvoseče dok su ilegalno sekle šumu, pa se u tom kontekstu ističe da je na mestu događaja pronađen traktor sa drvima.

Da se kojim slučajem ne radi o tako tragičnom događaju sa teškim posledicama, to bi možda zvučalo šaljivo, s obzirom da sve što se juče desilo neodoljivo podseća na stari vic u kome se kaže – «a onda je naš traktor, koji je mirno orao njivu, uzvratio paljbu iz svih oružja, a zatim odleteo u nepoznatom pravcu.»

Ali nažalost, u ovom slučaju se ne radi o vicu, već o stvarnom događaju na granici sa južnom srpskom pokrajinom. Naime, podsetimo da je srpska Žandarmerija napadnuta iz više pravaca, iz više vrsta oružja, i to takvom silinom da je borba trajala čitavih pola časa.

Naravno, postavlja se pitanje – kakve su to drvoseče koje su u stanju da izvedu organizovani oružani napad na specijalnu policijsku formaciju poput Žandarmerije, i da uspešno ratuju protiv nje celih trideset minuta? Stoga, pre bi se moglo reći da se u ovom slučaju radilo o pravom terorističkom napadu, nego o bezazlenom incidentu sa običnim šumokradicama.

Pa ipak, jučerašnji oružani sukob na administrativnoj liniji između Kosmeta i ostatka Srbije, mogao bi biti prava dečija igra ukoliko se u budućnosti umesto ratobornih drvoseča, na njihovom mestu nađe vojska neke druge države. Na primer, vojska države Albanije. A upravo takav ugovor su pre samo nedelju dana potpisali kosovski i albanski zvaničnici. Prema tom zvaničnom sporazumu, vojne snage Albanije će moći da borave na teritoriji Kosova.

Tim povodom su se oglasili i brojni stručnjaci, a svi oni se slažu da to može predstavljati pretnju za Srbiju. A dekan beogradskog Fakulteta za bezbednost ga je ocenio sledećim rečima – «Sporazum je samo sitan poslić koji provode albanski mentori Sjedinjene Države i Nemačka, a u cilju uvođenja Turske na Balkan», i još je dodao da «Srbija mora biti svesna da su sa druge strane linije više nego neprijateljski nastrojene komšije».

Međutim, i pored tako pesimičnih prognoza vojnih stručnjaka i tragičnih izveštaja o sinoćnj oj borbi kod Kuršumlije, srpski državni vrh se još nije izjasnio šta će uraditi da ubuduće spreči novi napad «šumokradica» sa borbenim traktorima, koji kao u vicu – otvaraju vatru, a potom uzleću u nepoznatom pravcu.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dunja says:

    Ako su napali žandarmeriju i ako ih je ranjeno 6(šest), koliko ih je bilo i kako su pobegli do Prištine i zašto nikog nismo uhapsili i kome je namenjena ova mutna pričica, našim seljacima da beže ka Prokuplju, ili Beograd pokazuje da će sprovođenje biti malo teže i da im tetka Merkel da još malo vremena...

  2. Kobra says:

    Brale Ratko, mani se bre stranih reci. Sta ce ti " pa se u tom kontekstu " kad moze " pa se u tom smislu" ili "pa se na taj nacin". Inace, slazem se sa Dunjinim komentarom. Tacno tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *