A DRUGE UČE PAMETI: U Britaniji raste broj rasista i islamofobista

A DRUGE UČE PAMETI: U Britaniji raste broj rasista i islamofobista

28 maja 2014

rasizamPoslednja istraživanja sociologa su pokazala značajan rast rasističkih i islamofobskih raspoloženja u Velikoj Britaniji.

Objavljujući ovo, The Guardian citira da većina rasista živi daleko od britanskih megapolisa.

Pomenuta istraživanja su pokazala da je prvi veliki talas antiislamskih i rasističkih raspoloženja bio fiksiran 2001. godine – nakon rušenja kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i ulaska anglo-američke vojske u Avganistan.

U narednim godinama je usledio pad koji je potrajao sve do 2011, kada se nakostrešeno prema strancima i ljudima druge boje kože odnosilo „samo” 12 odsto Britanaca.

Otad traje neprekidni rast. Uprkos tome što je u današnjoj Velikoj Britaniji nezamislivo ono što se dogodilo pre pola veka kada su Torijevci u gradu Vest-Midlends na lokalnim izborima nastupali pod parolom: „Ako želiš da ti komšija bude crnac – glasaj za laburiste”.

Britanski sociolozi, inače, ukazuju da se u toj zemlji promenio i sam odnos prema terminu „rasista” jer je izgubio negativno značenje.

Istraživanje je pokazalo još jedan iznenađujući rezultat: da srazmerno najmanje britanskih rasista živi u – Londonu u kojem je najviše i stranaca i obojenih.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    Pojesce vas mamu vam j.... a "spasavate sipce, djubrad aglosaksonska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *