Други блок Пљеваља „дими“ – у причи

Drugi blok Pljevalja „dimi“ – u priči

27 januara 2015

reg-pljevlja_620x01365Gradnja drugog bloka TE Pljevlja, koja je, prema izjavama crnogorskih zvaničnika, trebalo da počne najkasnije do kraja prošle godine, nikako da krene. Čak, uprkos „brojnim aktivnostima“, nije izabran ni partner, a izjava potpredsednika Vlade Crne Gore, Vujice Lazovića, „da Elektroprivreda (EPCG) ima značajan iznos slobodnih sredstava i mogla bi se kreditno zadužiti da sama gradi drugi blok Termoelektrane „Pljevlja“, izazvala je oprečne komentare u javnosti.

– Ukoliko do kraja marta ne nađemo trećeg partnera, koji bi sufinansirao gradnju drugog bloka Termoelektrane, sigurno ćemo u realizaciju tog projekta ići sami, bez italijanske kompanije A2A. U tom pogledu se unutar EPCG i Vlade pravi odgovarajuća finansijska konstrukcija. Partner Vlade u EPCG, italijanska kompanija A2A, tražio je uključivanje trećeg partnera u zaokruživanje finansijske konstrukcije za gradnju drugog bloka, kao jedan od modela realizacije tog projekta, koji bi za njih bio prihvatljiv.

Prihvatili smo to uslovno, ali smo im stavili do znanja da nameravamo da, bez obzira na završetak razgovora sa A2A, gradimo drugi blok. Ne samo zato što ćemo u narednih nekoliko godina morati da zatvorimo prvi, već i zato što će nam biti neophodno balansiranje elektroenergetskog sistema – kazao je Lazović nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o privredno-tehničkoj sa­­­radnji sa Kinom, naglašavajući da je nalaženje trećeg partnera primarni zadatak A2A, čiji su predstavnici to predložili i saopštili da imaju neke potencijalne partnere.

– Vlada će, ukoliko joj se javi neko od zainteresovanih investitora, prihvatiti komunikaciju – kazao je Lazović, čiju izjavu ekonomski analitičar i nekadašnji ministar u crnogorskoj vladi, Predrag Drecun, tumači više kao utemeljenu na podizanju nekog samopouzdanja nego na činjenicama koje bi mogle da budu relevantne, ali „svakako treba raditi na traženju partnera“.

– Mislim da se on može naći. Ima mnogo zainteresovanih za eksploataciju basena uglja u Pljevljima i oko Pljevalja – smatra Drecun. Sagovornik „Novosti“ ocenjuje da bi bilo rizično da Crna Gora sama krene u izgradnju drugog bloka TE „Pljevlja“.

– Mora se uzeti u obzir više faktora. Jedan je novac. Sve i da u kasi EPCG ima dovoljno para, potrebno je znanje, a mi ga nemamo dovoljno, a A2A nije partner koji bez pomoći nekog drugog strateškog partnera može izgurati tu priču. Reč je o najnovijim tehnologijama. Termoelektrane danas nisu ono što su bile pre tridesetak godina.

Gradnja drugog bloka TE „Pljevlja“ je kamen spoticanja oko produženja saradnje dveju kompanija, jer su Italijani bili protiv tolike investicije, ali su kasnije „omekšali“ i pristali na varijantu da novac za gradnju ovg bloka obezbedi „treća strana“, koja bi po njihovom mišljenju trebalo da obezbedi 51 odsto sredstava a EPCG 49. Italijani su bili protiv ove investicije, jer, navodno, od kada su kupili akcije 2009. godine za 430 miliona evra, nisu uspeli da povrate ni deo sredstava…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *