Друштво писаца Војводине: Ђезе Бордаш председник

Društvo pisaca Vojvodine: Đeze Bordaš predsednik

14 decembra 2016

kul-djeze-bordas_620x0

SAMO pet dana pošto je u dogovoru sa čelnicima Novog Sada otklonjena sudska pretnja o prinudnom iseljenju Društva književnika Vojvodine iz službenih prostorija, ovo udruženje iznenadno je dobilo novog predsednika.

Naime, prof. dr Nikola Strajnić (71), koji je bio na čelu društva od 2010. godine, podneo je neopozivu ostavku, a za v. d. predsednika Upravni odbor DKV izabrao je prozaistu Đezea Bordaša (68).

Uprkos šturom pisanom saopštenju u kojem se navodi da je smena usledila „posle potresa izazvanih najavom deložacije DKV“, profesor Strajnić, za „Novosti“, otkriva da je njegov potez posledica višemesečnog neslaganja s potpredsednikom Jovanom Zivlakom (69).

– Nisam se slagao sa Zivlakovom namerom da po svaku cenu podiže buru u medijima povodom odluke Privrednog suda o iseljenju – kaže Strajnić. – Za to nije bilo potrebe, jer sam poslednjih meseci, kao predsednik DKV, bio u stalnom kontaktu s predstavnicima pokrajine i članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem i već smo se bili dogovorili o rešenju.Pošto je, i pored takvog dogovora, a mimo mene, Zivlak izašao u javnost sa bombastičnim tvrdnjama o deložaciji, ja sam odlučio da se povučem s mesta predsednika – kaže Strajnić, i otkriva da komunikacija između njega i Zivlaka ne postoji već tri meseca.

Međutim, Zivlak za naš list tvrdi da Strajnić „nije bio otvoren za razgovor“, te da je zbog toga kao potpredsednik bio dužan da sazove sastanak Upravnog odbora DKV kako bi članove informisao o mogućem iseljenju, a potom i da o tome obavesti medije.

– Ja sam to smatrao ispravnim postupkom – zaključuje Zivlak.

NADA U DOGOVOR

NOVI predsednik Bordaš kaže, za „Novosti“, da je sa Strajnićem učestvovao u nekoliko navrata u pregovorima s pokrajinskim i gradskim vlastima o rešenju problema iseljenja i finansiranja DKV. Nada se da će konačan dogovor biti ispoštovan, „jer Novi Sad je evropska prestonica kulture“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *