Država može da izvršava obaveze još šest meseci!

Država može da izvršava obaveze još šest meseci!

29 маја 2013

DinariDržava je sposobna da izvršava svoje obaveze u narednih šest meseci, poručio je za novi broj “Nedeljnika“ Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija. On je rekao da imajući u vidu naše aktivnosti na tržištu hartija od vrednosti, što međunarodnom, što domaćem, Srbiji u tom periodu nije problem da održimo likvidnost.

Ljubić, međutim, napominje da država ne može više da troši “ono čega nema“, i kako piše Nedeljnik, ističe da će se uprkos sukobima koji su nastali u vladajućoj koaliciji u pogledu mera koje predložio MMF – a misli se na zamrzavanje plata i penzija – lideri vladajućih stranaka u narednih 15 dana odlučiti kako će se kresati budžetski rashodi i zajedno napraviti celovit program.

“Država mora da smanji budžetski deficit i zato se mora napraviti dogovor u kom pravcu će se kresati rashodi. Na prvom mestu razgovaraće se o takozvanim diskrecionim rashodima, što znači da, ako nema prihoda, jer privredi nije lako, onda moramo da upodobimo trošenje izvorima novca, dakle, ne može se trošiti ono čega nema. S druge strane, mora se utvrditi kakav je i da li je dobar odnos plata u javnom i privatnom sektoru, na šta ukazuju i Fiskalni savet i MMF – da su plate u javnom sektoru veće od plata u privatnom, i mi ćemo sigurno predložiti promenu formule za usklađivanje plata u javnom sektoru. Predlog koji je ministar Dinkić izneo jeste da se kreatnje plata u javnom sektoru veže za kretanje plata u privatnom sektoru. Znači da moramo da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom sektoru, jer privatni sektor je taj koji hrani celu državu“, kaže Ljubić za novi broj Nedeljnika.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u