Država pala na maturi

Država pala na maturi

26 juna 2013

Dejana-Ivanovic-Piše: Dejana Ivanović

Sedmodnevna afera koja je obeležila ovogodišnje polaganje male mature – krađa testova iz matematike, a kako se kasnije ispostavilo i iz srpskog jezika i njihovo prodavanje na ulici za nekoliko hiljada dinara, završila se odlukom o poništavanju mature. U Ministarstvu prosvete, krovnoj instituciji u čiju nadležnost ulazi i Republička komisija za završni ispit, koja je donela pomenutu odluku, nadaju se da nijedno dete ovom odlukom neće biti oštećeno.

Nadi ovde ne bi smelo da bude mesto. Onaj ko donosi odluku mora da stoji iza nje, baš kao što i resorno ministarstvo koje organizuje ispite iz srpskog i matematike ne sme „da se nada”, već mora za malu maturu da bude – odgovorno.

Oko 70.000 osmaka ovog juna jeste oštećeno: od septembra im je govoreno da će njihov upis zavisiti i od uspeha na maloj maturi, na kojoj su mogli da osvoje najviše 40 poena. Organizovane su pripreme i štampane zbirke zadataka, koje su svi kupovali. Veliki broj mališana čiji uspeh možda i nije bio najbolji u šestom i sedmom razredu, sigurno je uložio napor da se spremi za ispit iz matematike i maternjeg jezika. Mnogi roditelji su se ovog proleća zaduživali da bi plaćali privatne časove svojoj deci za polaganje testova koji su sada poništeni.

Ali, kako od tolikog broja osmaka izdvojiti one koji su na ispitu osvojili maksimalnih 40 poena ne zbog velikog znanja nego zato što su im mame i tate testove, ukradene iz Štamparije „Službenog glasnika” pa fotokopirane, kupili na ulicama Beograda ili Novog Sada pre polaganja? Odgovor je jednostavan: nikako. Dakle, nema dileme – deca su oštećena.

Možda rešenje da se mala matura poništi jeste najbolje s obzirom na to da su sva ostala – gora. Niko više ne može da ponovi test iz maternjeg jezika, a ne bi bilo pošteno prema velikom broju dece da se u opštem zbiru bodova pored uspeha iz osnovne škole računa samo uspeh na testu iz matematike. Ali, ovakvo rešenje ne može da ublaži aferu sa malom maturom.

Ministar prosvete juče je izjavio da njegovo ministarstvo nije odgovorno za to što je neko ukrao testove. Jasno je da ministar i njegovi ljudi nisu mogli lično da kontrolišu šta se dešava u štampariji. Ali, da li je ministarstvo odgovorno za organizaciju mature? Prošle godine testovi su takođe bili „provaljeni”, ali to za nadležne očigledno nije bio dovoljan razlog da ovog juna bilo šta promene u organizovanju ispita.

Na margini je ovaj put ostao podatak o (ne)uspehu đaka na polaganju ispita. Deca su, u proseku, osvajala polovinu od mogućih 20 poena, što je najgori rezultat od 2011, kada je prvi put organizovana mala matura. Taj podatak bi trebalo da bude zvono na uzbunu pre svega Ministarstvu prosvete, ali i nastavnicima i roditeljima.

Dilema povodom male mature je razrešena – bar što se tiče upisa u srednje škole. Ali činjenica ostaje, na maloj maturi ove godine – palo je Ministarstvo prosvete. Narodski rečeno: pala je država.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *