Држава спречила крах „Просвете“

Држава спречила крах „Просвете“

3 октобра 2016
Драган Миленковић, директор "Просвете"

Драган Миленковић, директор „Просвете“

ПОСЛЕ неколико година грчевите борбе за опстанак, неуспешне и буразерске приватизације, која је касно поништена, подржављења и најаве нове продаје, „Просвети“ се смеше мирнији и спокојнији дани. Извесна будућност за некада моћну издавачку кућу са традицијом од 72 године, дошло је у виду недавне одлуке Привредног суда у Београду којом је усвојен тзв. УППР. Прихваћен је понуђени план реорганизације фирме што се иначе веома ретко дешава.

У разговору за „Новости“ Драган Миленковић, директор „Просвете“, каже да је то право чудо јер је, колико је њему познато, то први случај да се УППР одобрава једној културној институцији.

– Показало се да је то једини и прави спас за нашу кућу. Притом, одлучујући је био закључак Владе према којем се наш дуг према државним фирмама у износу од 215 милиона динара претвара у капитал. Потраживања према приватним лицима мораћемо сами да исплатимо у року од годину и по дана.

С обзиром на то да „Просвета“ годинама није плаћала уобичајене рачуне није никакво чудо што су достигли тако високе цифре. Највише се дугује Фонду за развој – 67 милиона, Министарству финансија 53 милиона (за порезе и доприносе на зараде), Пословном простору Стари град – 28 милиона (за кирију), Градској управи града Београда – 9,6 милиона (порез на имовину, грађевинско земљиште и таксе), Београдским електранама – 6 милиона, Фонду ПИО – 3,2 милиона, док дуг адвокатској канцеларији износи 1,5 милиона.

Готово ни динара није исплаћивано ни издавачима чије су књиге одавно промениле власника, па се тако морају намирити „Паидеиа“ – 1,1 милион динара, „Младинска књига“ – 725.000 динара, „Драганић“ 517.000, као и „Елвод принт“ – 633.000 (за штампарске услуге). Дуг ће бити враћен и сликарима и галеристима чија су дела одавно продата: Јовану Тодоровићу – 1,9 милиона, Томиславу Матотеку – 1,4 милион, Миодрагу Радовановићу 979.000 и Радославу Ђорђевићу – 612.000. На питање откуда новац за исплату поменутих дугова у укупном износу од 14 милиона динара, Миленковић одговара:

– Наша књижара „Јован Скерлић“ на Копаонику процењена је на 15 милиона динара, ускоро ћемо обнародовати продају, а већ има неколико озбиљних кандидата. На папиру у нашем власништву је 240 квадрата на простору где је позориште „Бошко Буха“ у строгом центру града. Како спор око тога траје годинама, предложили смо новом министру културе логично решење: да се за тај простор нама уступи неки други, адекватан. Планирали смо и да запуштено складиште од 170 квадрата код Панчевачког моста обновимо и већи део претворимо у пословни простор.

У „Просвети“ рачунају да би са огромним залихама од 400.000 књига међу којима има комплета и наслова који би, са другачијом понудом, могли лако да нађу пут до библиотека, школа и читалаца. Верују и да неће бити проблема са текућим пословањем јер сада имају само троје запослених и девет по уговору о делу. По УППР могу да у стални радни однос приме још деветоро, а по уговору неограничен број сарадника, али, истичу, ту могућност неће искористити.

– Плате су скромне о чему сведочи чињеница да тројица чланова одбора директора имају по 43.000 динара – истиче Миленковић. – Пошто сада више нема никаквих ограничења можемо да продајемо књиге свих издавача и да на време измирујемо све обавезе.

ОБНОВА „ГЕЦЕ КОНА“

У „Просвети“ најављују скорашњу обнову чувене књижаре „Геца Кон“ која је 2009. проглашена за културно добро, и то, како истичу, на неодређено време.

– Планирамо да део књижаре претворимо у Музеј Геце Кона за шта има довољно експоната – каже Миленковић. – Као једина издавачка кућа која има своју антикварницу и то од 200 квадрата, том простору у сутерену даћемо нови сјај као и нашој галерији. У обнови књижаре помоћи ће нам „Лагуна“ о чему смо се већ договорили.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u