Држава спречила крах „Просвете“

Država sprečila krah „Prosvete“

3 oktobra 2016
Dragan Milenković, direktor "Prosvete"

Dragan Milenković, direktor „Prosvete“

POSLE nekoliko godina grčevite borbe za opstanak, neuspešne i burazerske privatizacije, koja je kasno poništena, podržavljenja i najave nove prodaje, „Prosveti“ se smeše mirniji i spokojniji dani. Izvesna budućnost za nekada moćnu izdavačku kuću sa tradicijom od 72 godine, došlo je u vidu nedavne odluke Privrednog suda u Beogradu kojom je usvojen tzv. UPPR. Prihvaćen je ponuđeni plan reorganizacije firme što se inače veoma retko dešava.

U razgovoru za „Novosti“ Dragan Milenković, direktor „Prosvete“, kaže da je to pravo čudo jer je, koliko je njemu poznato, to prvi slučaj da se UPPR odobrava jednoj kulturnoj instituciji.

– Pokazalo se da je to jedini i pravi spas za našu kuću. Pritom, odlučujući je bio zaključak Vlade prema kojem se naš dug prema državnim firmama u iznosu od 215 miliona dinara pretvara u kapital. Potraživanja prema privatnim licima moraćemo sami da isplatimo u roku od godinu i po dana.

S obzirom na to da „Prosveta“ godinama nije plaćala uobičajene račune nije nikakvo čudo što su dostigli tako visoke cifre. Najviše se duguje Fondu za razvoj – 67 miliona, Ministarstvu finansija 53 miliona (za poreze i doprinose na zarade), Poslovnom prostoru Stari grad – 28 miliona (za kiriju), Gradskoj upravi grada Beograda – 9,6 miliona (porez na imovinu, građevinsko zemljište i takse), Beogradskim elektranama – 6 miliona, Fondu PIO – 3,2 miliona, dok dug advokatskoj kancelariji iznosi 1,5 miliona.

Gotovo ni dinara nije isplaćivano ni izdavačima čije su knjige odavno promenile vlasnika, pa se tako moraju namiriti „Paideia“ – 1,1 milion dinara, „Mladinska knjiga“ – 725.000 dinara, „Draganić“ 517.000, kao i „Elvod print“ – 633.000 (za štamparske usluge). Dug će biti vraćen i slikarima i galeristima čija su dela odavno prodata: Jovanu Todoroviću – 1,9 miliona, Tomislavu Matoteku – 1,4 milion, Miodragu Radovanoviću 979.000 i Radoslavu Đorđeviću – 612.000. Na pitanje otkuda novac za isplatu pomenutih dugova u ukupnom iznosu od 14 miliona dinara, Milenković odgovara:

– Naša knjižara „Jovan Skerlić“ na Kopaoniku procenjena je na 15 miliona dinara, uskoro ćemo obnarodovati prodaju, a već ima nekoliko ozbiljnih kandidata. Na papiru u našem vlasništvu je 240 kvadrata na prostoru gde je pozorište „Boško Buha“ u strogom centru grada. Kako spor oko toga traje godinama, predložili smo novom ministru kulture logično rešenje: da se za taj prostor nama ustupi neki drugi, adekvatan. Planirali smo i da zapušteno skladište od 170 kvadrata kod Pančevačkog mosta obnovimo i veći deo pretvorimo u poslovni prostor.

U „Prosveti“ računaju da bi sa ogromnim zalihama od 400.000 knjiga među kojima ima kompleta i naslova koji bi, sa drugačijom ponudom, mogli lako da nađu put do biblioteka, škola i čitalaca. Veruju i da neće biti problema sa tekućim poslovanjem jer sada imaju samo troje zaposlenih i devet po ugovoru o delu. Po UPPR mogu da u stalni radni odnos prime još devetoro, a po ugovoru neograničen broj saradnika, ali, ističu, tu mogućnost neće iskoristiti.

– Plate su skromne o čemu svedoči činjenica da trojica članova odbora direktora imaju po 43.000 dinara – ističe Milenković. – Pošto sada više nema nikakvih ograničenja možemo da prodajemo knjige svih izdavača i da na vreme izmirujemo sve obaveze.

OBNOVA „GECE KONA“

U „Prosveti“ najavljuju skorašnju obnovu čuvene knjižare „Geca Kon“ koja je 2009. proglašena za kulturno dobro, i to, kako ističu, na neodređeno vreme.

– Planiramo da deo knjižare pretvorimo u Muzej Gece Kona za šta ima dovoljno eksponata – kaže Milenković. – Kao jedina izdavačka kuća koja ima svoju antikvarnicu i to od 200 kvadrata, tom prostoru u suterenu daćemo novi sjaj kao i našoj galeriji. U obnovi knjižare pomoći će nam „Laguna“ o čemu smo se već dogovorili.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *