Država Srbija ima udeo u „Zagrebačkoj banci“?

Država Srbija ima udeo u „Zagrebačkoj banci“?

16 septembra 2013

Zagrebacka bankaPrašina u javnosti oko mogućeg prava Srbije na udeo u Zagrebačkoj banci stišala se pre nego što se i podigla. Tvrdnje hrvatskog novinara da Srbija ima pravo na 46 odsto akcija Zagrebačke banke, pošto je Jugobanka 1977. godine bila jedan od njenih osnivača, i dalje se tretiraju u domenu običnih nagađanja. Mnoga pitanja su, međutim, ostala bez odgovora.

Utišao se i srpski ministar Velimir Ilić, koji je nedavno javno govorio o pravima Srbije na udeo u ovoj hrvatskoj banci, kao i o šteti koju je naša zemlja imala u čitavoj ovoj priči. Tvrdio je da ima dokaze koji idu u korist Srbiji, ali ih do današnjeg dana nije dostavio javnosti.

S druge strane, institucija koja bi morala da zna čime raspolaže i šta ima u vlasništvu je upravo Jugobanka, koja je u stečaju više od decenije. Stečajni upravnik za „Novosti“ tvrdi da nikakva dokumentacija o udelu u vlasništvu Zagrebačke banke ne postoji.

– Jugobanka u stečaju ne poseduje dokaze o postojanju vlasničkih prava u Zagrebačkoj banci DD Zagreb – rečeno je „Novostima“ u Agenciji za osiguranje depozita koja, u ime države, rukovodi stečajem ove banke. – Iz Izveštaja o dijagnostičkom ispitivanju na dan 1. 1. 1990. godine za Jugobanku DD Beograd, koja je sa tim datumom počela da radi kao deoničko društvo i koji je sačinila Služba društvenog knjigovodstva u SP Srbije, centrala u Beogradu, ne postoje vlasnička prava Jugobanke u pomenutoj banci.

Takođe, kako ističu u Agenciji, u početnom stečajnom bilansu Jugobanke AD Beograd u stečaju na dan 3. 1. 2002. godine nisu evidentirana vlasnička prava Jugobanke u Zagrebačkoj banci.

– Sva druga dokumenta koja su bila dostupna stečajnom upravniku u vezi sa statusnim promenama Jugobanke ne ukazuju na postojanje vlasničkih prava Jugobanke u Zagrebačkoj banci – zaključuje stečajni upravnik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *