Država za čoveka

Država za čoveka

5 aprila 2014

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Pola godine pre izbora, dve vodeće opozicione stranke u RS, zajedno sa navodnim ideološkim pandanima iz Federacije i pod okriljem briselske konzervativne internacionale, potpisuju deklaraciju o postizbornoj saradnji pet opcija desnog centra u BiH. Ali, još uvek ništa konkretno ne govore o ključnom pitanju na entitetskom nivou – personalnim adutima s kojim će se suprotstaviti konkurentima iz republičke vlasti, a to obične smrtnike između Trebinja i Novog Grada znatno više zanima od apstraktnih naklapanja o opštim mestima, u kombinaciji sa redizajniranim predvodnicima protivnika u proteklom ratu.

Za to vreme, najuticajnija od tri vladajuće partije u Srpskoj više je posvećena prilično nategnutim i ne baš uverljivim nastojanjima da kompromituje glavne takmace sa suprotne strane političkog spektra, nego pokušajima da zbije redove sa koalicionim partnerima. To u slučaju večno lojalnih socijalista nije ni neophodno, ali, kada je reč o DNS-u, lako bi se moglo desiti da simptomatično ćutanje u tom uglu do kraja godine preraste u najozbiljniji transfer na ovdašnjoj pluralističkoj sceni od 2000. do danas, odnosno u definitivnu realizaciju trenutno diskretne namere buduće treće političke snage u Srpskoj da promeni blok.

Jedini akteri koji se zaista ozbiljno i pravovremeno pripremaju za predstojeće izjašnjavanje građana, nažalost, ne dolaze iz srpskih političkih krugova, već iz koalicije „Domovina“, devetočlanog saveza grupacija sa sedištem u FBiH, okupljenih oko veoma konkretnog cilja – demontaže RS uz pomoć dovoljnog broja glasova. Dakle, SDA, SBB, Stranka za BiH, DF Željka Komšića, SPP Živka Budimira, HSP i ostali, povezani „vizionarskim“ planovima Emira Suljagića, najvećeg „jastreba“ na bošnjačkoj javnoj sceni dugo vremena unatrag, žele da na manje ili više legalan način, bez obzira na to koliko skoro cela Srpska bila alergična na te namere, pospu RS unitarističkim toksičnim materijama kroz „rupe u zakonu“. Ambicija im je da to učine tako što će skupiti dovoljno mandata u NSRS i Parlamentu BiH, obesmisliti entitetsko glasanje – i gotova stvar.

Paradoksalno je da ih u tome, po svemu sudeći, neće sprečiti čvrst i jedinstven odgovor srpske strane, već Suljagićev razlaz sa SDP-om. Pošto Lagumdžijina stranka odsustvuje iz „Domovine“, to će, najverovatnije, biti tas na vagi, dovoljan da lider „Prvog marta“ ne dođe u situaciju da može da gurne Srpsku u blato nepovratnog centralizma. Znači, sada je jasno na koga je Lagumdžija aludirao kada je uoči prethodnih izbora plasirao sintagmu „država za čoveka“! Ne na BiH, već na RS, ma koliko pažljivi slušaoci njegovih retoričkih egzibicija o Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj verovali u suprotno.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *