Državljani Srbije koji se bore na strani Ukrajinaca, nisu Srbi već Mađari i Albanci

Državljani Srbije koji se bore na strani Ukrajinaca, nisu Srbi već Mađari i Albanci

15 avgusta 2014

lead_large Prorussian Novorussia 324dAleksandra Kravčenka, kozaka, bivšeg ruskog dobrovoljaca u ratu u BiH devedesetih godina prošlog veka, osnivača i lidera Stjaga i Kosovskog fronta izjava srpskog premijera zatekla je u Rostovu na Donu, gde je boravio kako bi pružio pomoć u prevođenju jezika trojici srpskih boraca iz bataljona „Jovan Šević“, koji su ranjeni u borbama u Novorusiji.

– Čuo sam izjavu srpskog premijera koji je srpske dobrovoljce pozvao da se vrate u zemlju, i koji je najavio da će biti donet zakon za kažnjavanje ljudi koji ratuju u drugim državama. Razumem Vučića, on je sada pod pritiskom zapadnih sila i Ukrajine. Sličnu izjavu dao je i Jeljcin 1994. godine za vreme rata u Republici Srpskoj. To je politički potez, kako bi se zadovoljile zapadne zemlje, SAD i Evropska unija.

Međutim, srpska država bi trebalo da vodi računa i o ruskom javnom mnjenju, kojima se takve izjave nimalo ne dopadaju. Za ruski narod u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, u Ukrajini, srpski dobrovoljci su heroji! Ukoliko srpska država zaista bude donela odluku da srpski borci budu kažnjeni to će svakako naići na negodovanje u Rusiji i Novorusiji – upozorava Kravčenko.

Srpski premijer je srpske borce nazvao „plaćenicima“. Kako je kazao „reč je o licima koji su u 90 posto slučajeva plaćeni, i rade sa svim najvažnijim obaveštajnim službama“. On je pozvao sve koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama.

Da li oni primaju plate ili ne, je to ne mogu pouzdano da kažem. Moje mišljenje je da nisu plaćenici, i da nisu tu zbog novca. Sama reč kaže, oni su dobrovoljci, i u Novorusiju su došli po svojoj dobroj volji. Došli su sledeći svoja unutrašnja osećanja, i kako bi stali u odbranu pravoslavlja – ubeđen je Kravčenko.

On je prokomentarisao i procenu srpskog premijera o Srbima u Ukrajini ističući da je reč o nekoliko desetina, koji se bore i na jednoj i na drugoj strani. Kravčenko, koji je u stalnom kontaktu sa srpskim dobrovoljcima u istočnoj Ukrajini, samo je to delimično potvrdio.

– Ima ih oko 100. Ja za petnaestoricu znam sigurno, poznajem ih lično. Prema mojim informacijama, među ukrajinskim snagama ima državljana Srbije. Međutim, to su Albanci, Mađari i drugi. Pravoslavni Srbi se bore na strani ruskog naroda, koji živi u Ukrajini, i tu nema dileme – kategoričan je Aleksandar Kravčenko.

Kosovski front za Novorusiju

Pokret Kosovski front, čiji je osnivač i lider Aleksandar Kravčenko, već neko vreme vodi akciju prikupljanja pomoći, koja će biti upućene braniocima Novorusije. Do sredine jula pokret je prikupio oko 4.000 evra, od kojih su kupljeni lekovi i radio-stanice, a takođe je pružena pomoć u formiranju srpskog dobrovoljačkog odreda i odreda vernog kozaštva, kaže se u saopštenju. Kako se navodi pomoć će od sada biti upućivana slovensko-srpskom odredu „Jovan Šević“. Ruski pokret Kosovski front smatra da je oslobođenje srpske pokrajine Kosova i Metohije nemoguće bez oslobođenja Novorusije, dodaje se u saopštenju.

Uskoro povratak u Srbiju

Aleksandar Kravčenko koji je prekjuče boravio u Rostovu, u blizini rusko-ukrajinske granice, gde je išao kako bi pomogao trojici ranjenih Srba, kaže da su sada dobro.

– Zadobili su lakše povrede, zbrinuti su i sada su dobro. Neki od njih bi uskoro trebalo da se vrate kući, u Srbiju. Njih zabrinjavaju Vučićeve izjave, krivo im je zbog takvog stava srpske države. Ali, oni su uprkos tome ponosni što su bili ovde, i što su odužili svoj moralni dug i u Novorusiju došli kako bi zaštitili ruski narod u Ukrajini – ističe Kravčenko.

(Vestionline)

KOMENTARIJedan komentar

  1. cetnik says:

    ili ti drugim recima IZMET SRBIJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *