ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ПРЕДСЕДНИK ПАЛЕСТИНЕ?! Он је једна од најмистериознијих личности у свету, Блиски исток са њим неће бити исти!

DRŽAVLJANIN SRBIJE POSTAJE PREDSEDNIK PALESTINE?! On je jedna od najmisterioznijih ličnosti u svetu, Bliski istok sa njim neće biti isti!

8 marta 2021

Palestinski predsednik godinama je trpeo pritiske saveznika i rivala da na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i u pojasu Gaze održi izbore pošto mu je mandat istekao pre više od jedne decenije. Mahmud Abas se konačno saglasio da posle 15 godina zakazuje izbore za Palestinski zakonodavni savet (Parlament) za 22. maj, dok bi prvi predsednički izbori posle 16 godina bili održani krajem jula.

Ostarelom 85-godišnjem predsedniku već duže vreme traže naslednika. Najbolje stoji Marvan Barguti, koji u Izraelu već 19 godina izdržava kaznu doživotnog zatvora pod optužbom za organizovanje terorističkog napada, ali on se još nije izjasnio.I dok Palestinci od glasanja očekuju da nacionalnu politiku izvedu iz atrofije i da konačno normalizuju odnose između rivalskih Fataha i Hamasa, već se naslućuje oštra borba na dva izborna fronta. Čim je Abas raspisao izbore, otvoren je sukob njegovog Fataha i Demokratske reformističke struje (DRC) koju predvodi Muhamed Jusuf Dahlan, jedna od najkontroverznijih i najmisterioznijih ličnosti Bliskog istoka. Njihovo rivalstvo traje decenijama.

U vreme dok je Dahlan bio šef palestinske bezbednosti kritikovan je zbog poslovne imperije koju je stvorio i sumnjivih veza s Izraelom, pa su ga neki nazivali „kolaborantom“. Držao je privatnu vojsku, za koju se govorilo da je finansiraju CIA i Mosad. Dahlan je napustio Ramalu 2010, posle sukoba s Abasom, koga je optuživao da je „diktator“ koji nije u stanju da vodi ni Palestinsku upravu ni Fatah. Vratio se naredne godine da bi osporio isključivanje iz Fataha, ali je umesto toga pokrenuta istraga pod optužbama za korupciju i umešanost u ubistvo jednog od lidera Hamasa u Dubaiju. Palestinski sud osudio ga je 2016. u odsustvu na tri godine zatvora pod optužbom za prisvajanje 16 miliona dolara u vreme dok je bio član vlade.

Nastanio se u Emiratima, gde je vremenom postao savetnik za bezbednost šeika Muhameda bin Zajeda, prestolonaslednika Abu Dabija. Odatle je, tvrde, osmišljavao intrige, kovao zavere, organizovao špijunske veze i mešetario mutnim međunarodnim biznisom pranja novca i trgovine oružjem. S neizmenjenim statusom miljenika SAD i Izraela, nastavio je da eksploatiše svoje političke i biznis veze širom Bliskog istoka. Teško da ima regionalnog konflikta ili intrige u koju nije upleten: rušenje vlasti Muslimanske braće u Egiptu, rat u Jemenu, angažman Emirata u građanskom ratu Libije. Dospeo je na listu najtraženijih terorista u Turskoj pod optužbom da je umešan u pokušaj državnog udara 2016.

Poslednji angažman vezuje se za talas arapsko-izraelske normalizacije, što su Palestinci doživeli kao „nož u leđa“ i Dahlanu pripisali „izdajničku ulogu“.

Poslovne veze omogućile su mu da 2013. dobije državljanstvo Srbije. Dok se Dahlan sve češće pominje kao ozbiljan kandidat da nasledi Abasa, on kritikuje predsednika, Palestinsku upravu i PLO. „Bliskoistočni Suslov“, čovek sa hiljadu života, hiljadu lica i hiljadu zločina, kako Dahlana opisuju brojni neprijatelji koje je stekao, za sada se ne izjašnjava o kandidaturi. To umesto njega čine drugi. Amerikanci su svojevremeno smatrali da je Abas najbolja zamena Jaseru Arafatu. Hvalili su ga kao čoveka sporazuma i pregovora. Ta vremena su prošla. Vašington identifikuje svog novog kandidata: Dahlana.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman podigao je prašinu kad je u odgovoru na pitanje desničarskog lista „Izrael Hajom“ da li bi SAD volele da postave Dahlana za budućeg predsednika odgovorio: „Razmišljamo o tome“. Potom je saopšteno da je „pogrešno citiran“.

Dahlan je na intervju reagovao porukom da je Palestincima neophodna „obnova legitimiteta lidera i institucija“ i da su neophodni izbori. Pokrenuo je kampanju na Zapadnoj obali, na šta je Abas uzvratio „striktnim“ direktivama institucijama koje su, tvrdi se, ustanovile tajne transfere novca Dahlanovim pristalicama i njegovu infiltraciju u službe bezbednosti.

Palestinska uprava nesumnjivo je destabilizovana poslednjim događanjima u regionu, pa bi i desnica u Izraelu da vidi Dahlana na liderskoj poziciji, uverena da on može da spreči eventualne nemire sve više marginalizovanih Palestinaca.

Dok eksperti u oblasti bezbednosti upozoravaju na slabljenje Abasa, već su razrađena tri moguća scenarija promena: mirna tranzicija vlasti, haos borbe za prevlast Fataha i Hamasa i mešavina ova dva. Dahlan bi prihvatio svaki, pod uslovom da on komanduje. Fatah se još nada da će sprečiti Dahlana pozivajući se na zakon koji zabranjuje kandidaturu bez sudskog sertifikata da nije optužen, ili kandidatu koji sredstva za kampanju, direktno ili indirektno, obezbeđuje u inostranstvu.

– Što se nas tiče, Dahlan nije osuđen ni u jednom slučaju – tvrdi Abdel Hamid el Masri, lokalni lider DRC-a, potvrđujući nameru da njegov pokret, uz podršku Egipta, Jordana i UAE, izađe i na parlamentarne i na predsedničke izbore.

Mediji u Zalivu traže kraj Abasove ere, dok Egipat i neke druge arapske zemlje traže od Abasa da Dahlanu dopusti povratak na Zapadnu obalu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Ma mućka be. Nije ništa još ni počelo a već ne valja. To kao kad sam ja jednom išo na more na letova njeeee. Sačuvaj Bože koja rulja tamo praši, piša i se...re po plažama i vodama. Udaljio se ja pod neke borove, šta li su da mirno posmatram stado na plaži i lepo oma zagazim u...i to još bos, muko moja. Posle samo pet dana se vrnem kući sa sve vamilijom, pokupim taljige i šatore, roštilj i pravac reka. E slobode majko mila. Nisam ih posle mogo pokupiti dvaes dana. A nisam ni ja žurio da se vratim kući. To ovi jadni Palestinci ne mogu nikako. Vreme im izmaklo, otupili, rade većinom u Izraelu i pola njih već i ne razmišlja šta će biti. Kako se to popularno kaže - Zamrznuti konflikt. A to vi isto ko smrznuto .ono, da izvinete na izrazu, a kad se otkravi, gore nego original. Bolje ne kraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *