ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ПРЕДСЕДНИK ПАЛЕСТИНЕ?! Он је једна од најмистериознијих личности у свету, Блиски исток са њим неће бити исти!

ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ПРЕДСЕДНИK ПАЛЕСТИНЕ?! Он је једна од најмистериознијих личности у свету, Блиски исток са њим неће бити исти!

8 марта 2021

Палестински председник годинама је трпео притиске савезника и ривала да на окупираној територији Западне обале и у појасу Газе одржи изборе пошто му је мандат истекао пре више од једне деценије. Махмуд Абас се коначно сагласио да после 15 година заказује изборе за Палестински законодавни савет (Парламент) за 22. мај, док би први председнички избори после 16 година били одржани крајем јула.

Остарелом 85-годишњем председнику већ дуже време траже наследника. Најбоље стоји Марван Баргути, који у Израелу већ 19 година издржава казну доживотног затвора под оптужбом за организовање терористичког напада, али он се још није изјаснио.И док Палестинци од гласања очекују да националну политику изведу из атрофије и да коначно нормализују односе између ривалских Фатаха и Хамаса, већ се наслућује оштра борба на два изборна фронта. Чим је Абас расписао изборе, отворен је сукоб његовог Фатаха и Демократске реформистичке струје (ДРЦ) коју предводи Мухамед Јусуф Дахлан, једна од најконтроверзнијих и најмистериознијих личности Блиског истока. Њихово ривалство траје деценијама.

У време док је Дахлан био шеф палестинске безбедности критикован је због пословне империје коју је створио и сумњивих веза с Израелом, па су га неки називали „колаборантом“. Држао је приватну војску, за коју се говорило да је финансирају ЦИА и Мосад. Дахлан је напустио Рамалу 2010, после сукоба с Абасом, кога је оптуживао да је „диктатор“ који није у стању да води ни Палестинску управу ни Фатах. Вратио се наредне године да би оспорио искључивање из Фатаха, али је уместо тога покренута истрага под оптужбама за корупцију и умешаност у убиство једног од лидера Хамаса у Дубаију. Палестински суд осудио га је 2016. у одсуству на три године затвора под оптужбом за присвајање 16 милиона долара у време док је био члан владе.

Настанио се у Емиратима, где је временом постао саветник за безбедност шеика Мухамеда бин Заједа, престолонаследника Абу Дабија. Одатле је, тврде, осмишљавао интриге, ковао завере, организовао шпијунске везе и мешетарио мутним међународним бизнисом прања новца и трговине оружјем. С неизмењеним статусом миљеника САД и Израела, наставио је да експлоатише своје политичке и бизнис везе широм Блиског истока. Тешко да има регионалног конфликта или интриге у коју није уплетен: рушење власти Муслиманске браће у Египту, рат у Јемену, ангажман Емирата у грађанском рату Либије. Доспео је на листу најтраженијих терориста у Турској под оптужбом да је умешан у покушај државног удара 2016.

Последњи ангажман везује се за талас арапско-израелске нормализације, што су Палестинци доживели као „нож у леђа“ и Дахлану приписали „издајничку улогу“.

Пословне везе омогућиле су му да 2013. добије држављанство Србије. Док се Дахлан све чешће помиње као озбиљан кандидат да наследи Абаса, он критикује председника, Палестинску управу и ПЛО. „Блискоисточни Суслов“, човек са хиљаду живота, хиљаду лица и хиљаду злочина, како Дахлана описују бројни непријатељи које је стекао, за сада се не изјашњава о кандидатури. То уместо њега чине други. Американци су својевремено сматрали да је Абас најбоља замена Јасеру Арафату. Хвалили су га као човека споразума и преговора. Та времена су прошла. Вашингтон идентификује свог новог кандидата: Дахлана.

Амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридман подигао је прашину кад је у одговору на питање десничарског листа „Израел Хајом“ да ли би САД волеле да поставе Дахлана за будућег председника одговорио: „Размишљамо о томе“. Потом је саопштено да је „погрешно цитиран“.

Дахлан је на интервју реаговао поруком да је Палестинцима неопходна „обнова легитимитета лидера и институција“ и да су неопходни избори. Покренуо је кампању на Западној обали, на шта је Абас узвратио „стриктним“ директивама институцијама које су, тврди се, установиле тајне трансфере новца Дахлановим присталицама и његову инфилтрацију у службе безбедности.

Палестинска управа несумњиво је дестабилизована последњим догађањима у региону, па би и десница у Израелу да види Дахлана на лидерској позицији, уверена да он може да спречи евентуалне немире све више маргинализованих Палестинаца.

Док експерти у области безбедности упозоравају на слабљење Абаса, већ су разрађена три могућа сценарија промена: мирна транзиција власти, хаос борбе за превласт Фатаха и Хамаса и мешавина ова два. Дахлан би прихватио сваки, под условом да он командује. Фатах се још нада да ће спречити Дахлана позивајући се на закон који забрањује кандидатуру без судског сертификата да није оптужен, или кандидату који средства за кампању, директно или индиректно, обезбеђује у иностранству.

– Што се нас тиче, Дахлан није осуђен ни у једном случају – тврди Абдел Хамид ел Масри, локални лидер ДРЦ-а, потврђујући намеру да његов покрет, уз подршку Египта, Јордана и УАЕ, изађе и на парламентарне и на председничке изборе.

Медији у Заливу траже крај Абасове ере, док Египат и неке друге арапске земље траже од Абаса да Дахлану допусти повратак на Западну обалу.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Риста says:

    Ма мућка бе. Није ништа још ни почело а већ не ваља. То као кад сам ја једном ишо на море на летова њееее. Сачувај Боже која руља тамо праши, пиша и се...ре по плажама и водама. Удаљио се ја под неке борове, шта ли су да мирно посматрам стадо на плажи и лепо ома загазим у...и то још бос, муко моја. После само пет дана се врнем кући са све вамилијом, покупим таљиге и шаторе, роштиљ и правац река. Е слободе мајко мила. Нисам их после мого покупити дваес дана. А нисам ни ја журио да се вратим кући. То ови јадни Палестинци не могу никако. Време им измакло, отупили, раде већином у Израелу и пола њих већ и не размишља шта ће бити. Како се то популарно каже - Замрзнути конфликт. А то ви исто ко смрзнуто .оно, да извинете на изразу, а кад се открави, горе него оригинал. Боље не кравити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u