Државни буџет Русије пред „колосалним приходима“ у 2019.

Državni budžet Rusije pred „kolosalnim prihodima“ u 2019.

11 maja 2018

AMERIČKI analitičari prognoziraju da će se na svetskom tržištu nafte u narednih godinu i po dogoditi „kolosalne promene“ i da će barel „crnog zlata“ ponovo koštati preko 100 dolara.

Za Rusiju je ovo veoma povoljna prognoza jer to njenom državnom budžetu obećava prihode kakve nije imao već nbekoliko godina.Bank of America Merrill Lynch – u izveštaju čije delove je objavio The Financial Times – tvrdi da će u drugom kvartalu 2019-te barel nafte klase dostići 90 dolara za barel, a ubrzo potom i preko 100 dolara.

Ova banka procenjuje da će se tokom 2019-te na svetskom tržištu – umesto sadašnje prezasićenosti – pojaviti deficit nafte, što će podstaći brzi porast cena. Pogotovo ako novi atomski sporazum sa Iranom ne bude zaključen u narednih pola godine. A Rusija i OPEC svoj sporazum (o smanjivanju proizvodnje) zadrže i u narednoj godini.

Ista američka banka precenjuje da će do porasta cena doći i samo zbog Trampove pretnje novim sankcijama protiv Irana.

U istom pravcu će delovati i novo zaoštravanje na Bliskom istoku, a ono je potencijalno već počelo da izraelskim raketiranjima „iranskih ciljeva“ u Siriji.

Eksperti koji smatraju da ne treba žuriti sa zaključcima i prognozama ukazuju da je Severna Amerika samo na korak do toga da postane najveći proizvođač nafte na svetu.

Nafta se u novembru prodavala po 60 dolara za barel, a sada već po 77 dolara.

U Moskvi se računa da će državni budžet RF ostvariti „velike pluseve“ čak i ako nafta ne postupi na 90-100 dolara. Zahvaljujući slaboj rublji.

Procene su da će prihodi budžeta RF biti u 2019-oj na nivou 17,032 triliona rubalja, a da će mu to obezbediti čistu zaradu od 440,6 milijardi rubalja… A još će ekstraprofit od skupe nafte popunjavati državne devizne rezerve…

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Tramp namešta sebi i bogatim vlasnicima američkih krupnih naftnih kompnija, ali namešta cenu nafte na svetskom tržištu. Ako do rasta cena nafte dodje na svetskom tržištu to će npr. odgovarati i Venecueli koju Amerika ne podnosi, a i drugima. Ali Amerika ne može da izbegne takvu korist za Venecuelu jer tržište je svetsko. Sećamo se da su sa niskim cenama nafte pokušavali da slome Venecuelu jer Venecuela ima problem da struktura njenog izvoza zasniva se uglavnom na nafti i gasu, pa kad su cene niske onda ta država ima ozbiljne ekonomske i socijalne probleme. Slično važi i za Rusiju, ma koliko da je Amerika ne podnosi, ali tržište je svetsko.

  2. Miraš says:

    Naravno ne svidja mi se da skok cena nafte izazove uvodjenjem u haos Irana i drugih država Bliskog istoka. Iran ima oko 80 miliona stanovnika, a njegovim eventualnim slamanjem haos bi osetile i susedne zemlje i Evropa. SAD je veoma blizak sa S. Arabijom, a S. Arabija je večiti i ljuti protivnik Irana. Iran je važan saveznik Sirije te bi i ova zemlja bila totalno poražena. Irak bi bio uveden u još veće bezdušno propadanje, a slično bi se desilo i Libanu. Sve to zajedno znači najmanje desetak miliona novih izbeglica u Evropi. Dakle plan je Trampovi bogataši da se bogate, Evropa neka se slika sa novim problemima, a na Bliskom Istoku nekoliko zemalja neka baš propada. Naravno i još svima nama kao potrošačima bile bi povećane cene goriva. I još je rekao "životinja Asad", a ko su prave životinje u ljudskom obliku jasno je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *