Државни и војни врх Хрватске је „на ногама“

Državni i vojni vrh Hrvatske je „na nogama“

3 novembra 2016

hrvatska-vojska-720

Saborski zastupnici zatražili su od predsednice Kolinde Grabar Kitarović da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Oni su to zatražili nakon hapšenja desetorice pripadnika bivše HVO, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u proteklom ratu u ponedeljak u Orašju, BiH.

Budući da se hapšenje desetorice hrvatskih državljana dogodilo dva dana nakon prve zvanične posete premijera Andreja Plenkovića Sarajevu i Mostaru, mediji konstatuju da se on još nije oglasio povodom ovog događaja.

Pauzu u zasedanju Sabora kako bi se raspravljalo o hapšenju HVO-ovaca zatražio zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, koji je inače ranije izjavio da se Hrvati u Oarašju osećaju sada kao „lovina“.

„Hapšenjem državljana Hrvatske u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje se da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomatije vođenje od završetka rata i ono najgore – potvrda nefuncionisanja bezbednosnih službi“, ponovio je Bulj u Saboru.

„Državni vrh i hrvatski generali su na nogama“, piše zagrebački Jutarnji list, koji prenosi reči generala predsednika Hrvatskog generalskog zbora Pava Miljavca da je već duže vreme upozoravao da Sarajevo priprema veći broj optužnica, po njegovom mišljenju, upitne osnovanosti.

„Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da neće doći do toga. Sad se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očito da niša nije učinjeno“, rekao je Miljavac.

Miljavac tvrdi da ima informacije o većem broju ljudi na spisku za hapšenje, ali se nada da do toga ipak neće doći.

Smatra da je osnovni problem što su te optužnice podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su slani u Sarajevo bez kontrole.

„Našim arhivima vršljaju razni agenti i uzimaju dokumente bez selekcije“, rekao je Miljavac za Jutarnji, precizirajući da pritom misli na agente iz Sarajeva.

Na pitanje da li iza tih optužnica stoji Sarajevo ili Banjaluka, on kaže:“Pokreće ih Sarajevo na zahtev Banjaluke“.

Miljavac očekuje nova hapšenja, ali smatra da ne treba dizati paniku jer, kao je rekao, očekuje da će svi koji mogu i imaju uticaj odraditi svoj posao.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *