ДРЖАВНИ УДАР У МАКЕДОНИЈИ: Грађани ушли у Собрање! Повређен Заев! (ФОТО/ВИДЕО)

DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI: Građani ušli u Sobranje! Povređen Zaev! (FOTO/VIDEO)

28 aprila 2017

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nema izbora nego da uvede vojnu upravu u Makedoniji, smatra makedonski novinar Toni Naumovski.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala je danas posle prekida TV prenosa sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Ilegalni izbor Džaferija za presdednika makedonskog parlamenta dogodio se upravo na godišnjicu dana kada su, pod njegovom komandom, teroristi makedonskog OVK izvršile masakr nad makedonskim vojnicima.

U napadima je povređeno nekoliko poslanika, uključujući i lidera SDSM-a Zoran Zaeva, prenose makedonski mediji.

Kako navodi Plusinfo, među demonstrantima ima i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

Deo poslanika koji imaju većinu u parlamentu i Talat Džaferi, nekadašnji vođa makedonskog OVK, kao i novinari nalaze se u pres sali, u koju demonstranti mogu da uđu svakog časa.

Do neregularnog izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM-a i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

Nakon izbora Džaferija, albanski poslanici zapevali su albansku himnu u parlamentarnoj sali Sobranja.

Nakon svega, u sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su nakon pevanja makedonske himne, uzvikivali „Ovo je puč“.

Kako navodi MIA, situacija u Sobranju je napeta, a da je „neregularno glasanje za izbor paralelnog predsedavajućeg“ obavljeno nakon što je Veljanovski objavio prekid sednice, ali su poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gde se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

Policija je počela da baca šok bombe na demonstrante, a u međusobnoj tuči ima veći broj povređenih koji su prebačeni u obližnju bolnicu.

Makedoniju čeka teška noć u kojoj će konačno biti odlučena sudbina države.

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Pod hitno uvodenje vanrednog stanja, Predsjednik mora poslati SVE ZAPADNE AMBASADORE van zemlje momentalno, i da se obrati UN i Rusiji za pomoc ako zeli da izbjegne agresiju na zemlju. To se mora ucinit VECERAS ODMAH, sutra bi moglo biti PREKASNO!

 2. pirus says:

  I konacno posle 25 godina samostalnosti Makedonije po svemu izgleda dosa je kraj.Degenericna i genetski poremecena politicka elita stavila je kamen temeljac unistenju Makedonije.

 3. Batina says:

  Ne dajte se braco pravoslavci, satanisti su krenuli.

 4. SLIP says:

  siptari udarili na cigane hahahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *