ДРЖЕ СЕ ТРАДИЦИЈЕ – Британци провоцирају Србију

DRŽE SE TRADICIJE – Britanci provociraju Srbiju

16 juna 2021

Desetak pripadnika britanskog KFOR-a u Goraždevac u ponedeljak došli civilnim automobilima i raspitivali se o situaciji u manastiru Visoki Dečani.

Kako pišu “Novosti”, oni su se među meštanima raspitivali o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani.



I dok građani Goraždevca ponavljaju da ih je pomenuta poseta uznemirila budući da su vezani za ovu svetinju u kojoj se mole ali i koja njima pomaže u opstanku, ističu i da je jasno da je poseta bila provokacija budući da su i pripandici KFOR-a svesni da Srbi u Goraždevcu ne veruju kosovskoj policiji, navode dalje “Večernje novosti”.

“Znaju oni veoma dobro da mi nemamo poverenja u kosovsku policiju, a razlozi za to su brojni. Jer osim brojnih nerešenih pljački i napada na meštane i našu imovinu, kosovska policija do današnjeg dana nije rešila slučaj ubistva dece na reci Bistrici iz avgusta 2003 godine”, kažu meštani koji i dalje ne mogu sasvim da dokuče razlog dolaska britanskih pripadnika KFOR-a. U neverici su, jer ističu, da su za mišljenje oko bezbednosti svetinje na prvom mestu morali kontaktirati eparhiju raško-prizrensku i monahe u svetinji.

“Jasno je da je ova poseta bila provokacija i potvrdila je samo tezu da ni određenim pripandicima KFOR-a ne smemo verovati”, zaključuju sagovornici lista povodom jučerašnje “posete” desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su meštane ispitivali oko situacije vezane za Visoke Dečane, odnosno mogućnost da svetinju obezbeđuje kosovska policija.

Inače, u samom manastiru “Novosti” saznaju da monaštvo niko nije kontaktiralo u vezi sa eventualnim prenosom obezbeđenja svetinje sa KFOR-a na kosovsku policiju.

Iguman manastira, otac Sava Janjić, u izjavi za radio Goraždevac ističe da je svima poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, koji je izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni odluke sopstvenih sudova.

“Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata”, istakao je za radio Goraždevac otac Sava Janjić i dodao da se takve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja.

(novosti.rs)

KOMENTARI



6 komentara

 1. Gagi says:

  Jel to ono da "koza cuva kupus". Previse su "srbi" dozvolili sebi, masakr naseg naroda za vreme II rata, potom neki novi i kvalitetniji okupacioni zivot koji ce da potre sva stradanja a mi da oprostimo zbog neke "bolje" buducnosti. U toj "boljoj" i "svetlijoj" buducnosti, najgori iz naseg roda sa nesto malo mozga su rukovodili Srpskom robovskom radnom snagom da se zbrinu drugi narodi, a jesu. Najveci deo industrije u tadasnoj drzavi je bio u Srbiji, radio Srpski rob po smenama da se naprave hoteli na Jadranu i izgrade Skoplje, Titograd, Sarajevo. Nema nista vise danas Srpski domacin u odnosu sto je imao pre 40 god. drugi su mnogo vise prihodovali. Kada smo ih skucili i zbrinuli, vise im nismo bili potrebni, ponovo su nas ubijali a zatim rasprodali svu imovinu sa kojom smo ih obezbedili. Tu se nisu zaustavili, oteli su nam sva prirodna bogatstva a kao sto vidimo, nastavljaju i dalje da oni budu vlasnici nasih najboljih prirodnih resursa i nekretnina. Nista od toga ne bi bilo moguce da mi imamo Srpsku vlast i da Srbin vlada i cuva ovu drzavu. Kao sto stalno navodim i tvrdim u svojim komentarima,ime danasnje drzave je laz i prevara da se i dalje zaludjuje narod, odavno Srbin nije vodio ovu drzavu, SVE bi to drugacije bilo.

  • Pendrek says:

   Tako je! Bravo, svaka cast za Tvoj komentar.

  • Rafmanjinov says:

   Daj Bože da im potope ono pogano ostrvo, svako zlo dolazi sa tog poganog ostrva, daće Bog da nestanu kao Sodom i Gomor.

 2. Covid histery idiots says:

  Englezi nemaju nista svoje, samo ono sto su pokrali po svetu, pa jasno da kao nekulturni varvari i divljaci ne mogu da postuju tudje spomenike ni kulturu.

 3. Beli Orao says:

  Te pjegavce treba protjerati iz Srbije i Srbske a poslije i sa Kosmeta !!!

 4. Gardista says:

  Ko moze da garantuje da su to stvarno bili britanski vojnici KFORa?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *