DRŽITE LI MOBILNI NOĆU PORED GLAVE? Posle ovog snimka više nećete! (VIDEO)

DRŽITE LI MOBILNI NOĆU PORED GLAVE? Posle ovog snimka više nećete! (VIDEO)

27 јануара 2014

mobilni-telefon-zracenje-1390558197-433445Pet devojčica iz 9. razreda jedne škole u Danskoj izvele su veoma zanimljiv eksperiment, koji je privukao ogromnu pažnju ljudi širom sveta, a slike koje su postavile na internet izazvale su veoma burnu reakciju mnogih istraživača, biologa i stručnjaka za zračenje iz Engleske, Holandije i Švedske.

Eksperiment se sastojao u tome da su posmatrale kako se razvija seme identičnih biljaka u dve prostorije s identičnim položajem prema suncu, jednakom količinom vode kojom je zalivano i istom temperaturom.

U jednu prostoriju stavljen je ruter za bežični internet koji emituje istu vrstu zračenja kao obični mobilni telefon, a u drugoj prostoriji ga nije bilo.

Nakon 12 dana, proklijalo seme pored bežičnog rutera uopšte nije poraslo, a neke biljčice su čak i mutiralie ili potpuno uginule. Biljke nastale iz semena u prostoriji bez zračenja sasvim normalno su napredovale i bile potpuno zdrave.

Mlade istraživačice zapravo su htele da skrenu pažnju na to kako mobilni telefon, koji većina nas noću drži pored kreveta blizu glave, utiče na san i na koncentraciju, ali je tako nešto bilo nemoguće izmeriti u školi, pa su se odlučile da to pokažu na biljkama.

Od kada su videle rezultat eksperimenta, ni jedna više ne spava s telefonom pored kreveta. „Zaista je zastrašujuće da zračenje ima ovako negativan uticaj na živa bića, pa o tome svaki pojedinac treba dobro da povede računa.

Tokom noći telefon isključite ili ga stave u drugu prostoriju, a kompjuter obavezno mora biti isključen dok spavate“, kaže Lea Nilsen, jedna od mladih naučnica.

Šta reći posle svega? Eksperiment je dokazao koliko je zračenje štetno, a vi dobro razmislite da li ćete i ubuduće tokom noći (ili dana) mobilni telefon držati u blizini glave.

(Alo)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u