ДСС и Двери поручили Вучићу: Одлазак у Сребреницу је понижавање српског народа!

DSS i Dveri poručili Vučiću: Odlazak u Srebrenicu je ponižavanje srpskog naroda!

8 jula 2015

dveri-i-DSS-595Apsolutno osuđujemo jednoglasnu odluku Vlade Srbije da predsednik Vlade Aleksandar Vučić ide u Potočare, jer time ponižava sve srpske žrtve i svesno učestvuje u montiranom medijsko-političkom obračunu sa sopstvenim narodom kome se želi pripisati etiketa genocidnog naroda na osnovu lažnog srebreničkog mita, rečeno je zajedničkoj konferenciji Srpskog pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije održanoj u Beogradu.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da srpski narod nikada nije bio osvajački i zločinački narod.

„Srpski narod je, naprotiv, previše puta bio stradalnik i žrtva imperijalnih pohoda, etničkih čišćenja i genocida od strane drugih… Odnos prema srpskim stradanjima i srpskim žrtvama mora da se promeni. Prevencija genocida mora da postane ključna tačka spoljne i unutrašnje politike države Srbije. Izneti istinu o stradanju srpskog naroda i tako zaštiti narod od potencijalnog budućeg stradanja – najvažnija je istorijska pouka, koju su tako dobro izvukli ozbiljni narodi kao Jevreji i Jermeni, ali ne i Srbi i srpska državna vlast“, naglasio je Obradović i dodao da će Srpski pokret Dveri i Patriotski blok biti „glas srpskih žrtava kako istina ne bi bila negirana i zaboravljena.“

On je pozvao građane Srbije da u subotu, 11. jula u 11 sati dođu ispred Skupštine Srbije kako bi zajedno, dostojanstveno obeležili stradanje srpskog naroda, uspravno stojeći pred svojim precima i potomcima.

Obradović je najavio i niz zajedničkih aktivnosti Patriotskog bloka, među kojima je i zajednička poseta Srebrenici 12. jula sa Sandom Rašković Ivić i odavanje počasti srpskim žrtvama koje počivaju na srpskim vojničkim grobljima srebreničkog kraja.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić je rekla da je „zahvaljjući Ruskoj Federaciji koja je zapretila vetom i Kini, koja je snažno podržala srpske stavove, sprečeno usvajanje antisrpske rezolucije o Srebrenici. Da je ovakva rezolucija usvojena etiketa genocidnosti vodila bi ukidanju Republike Srpske, bacanju Srbije u puzajući stav i stigmatizaciji naše dece i unuka.“

Ona je podsetila na reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da „Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba“.

Rusi nisu i ne mogu da budu veći Srbi od Srba, ali sprečavanjem donošenja za Srbiju nepovoljne rezolucije o Srebrenici u SB UN pokazuju da mogu da budu veći Srbi od onih koji čine Vladu i Srbijom danas vladaju“, istakla je Rašković Ivić.

Predsednica DSS kritikovala je jednoglasnu odluku Vlade da premijer Vučić ode na „obeležavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a – Srebrenica“, kako je zvanični naziv događaja.

„Odlazak u Srebrenicu bez prethodnog čvrstog dogovora o poklonjenju predstavnika BiH srpskom žrtvama jeste ponižavanje Srbije i srpskog naroda. Sve ovo je dogovoreno sinoć, na potpuno bezrazložno hitno zakazanoj sednici Vlade, a razlog je potpuno jasan: Vučić ne može da izađe pred Merkelovu bez čvrstog dokaza da je prihvatio još jedan od njenih zahteva“, istakla je Rašković Ivić.

Ona je ukazala da je predsednik Vlade preuzeo ustavne nadležnosti predsednika Republike.

„Predsednik Vlade Vučić je rekao da će „na osnovu odluke Vlade u Srebrenici da predstavlja Srbiju“, iako predsednik Vlade po Ustavu Srbije predstavlja Vladu Srbije, dok državu Srbiju u zemlji i inostranstvu predstavlja predsednik Republike“, rekla je Rašković Ivić i najavila da će 11. jula boraviti u Jasenovcu , kako bi „odala poštovanje srpskim žrtvama koje su stradale u istinskom genocidu koji je nad Srbima sproveden tokom Drugog svetskog rata.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *