DSS: Jelko Kacin ponižava Srbiju

DSS: Jelko Kacin ponižava Srbiju

17 септембра 2013

dss-logo2Pokrajinski odbor DSS kritikovao je izjavu Jelka Kacina, smatrajući da ona znači da Srbija svoj put u EU treba da plati ne samo Kosovom nego i Vojvodinom.

Izvestilac EP za Srbiju je rekao da je trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

U pisanoj izjavi za medije portparol Vojvođanskog odbora DSS Melenko Jovanov tvrdi da je Kacin prirodu svojih namera prema Srbiji pokazao kako tokom rata u Sloveniji, tako i kasnije kao izvestilac EP za Srbiju zadiranjem u unutrašnje stvari Srbije i potrebom da joj deli lekcije i da je ponižava, pa je, kako je rekao, današnja izjava samo još jedna od mnogih.

Kada je reč o Ustavu Srbije, Jovanov ocenjuje da je on i donet da bi se Srbija, kako navodi, „odbranila od takvih kao što je Kacin“ i poručio da će o njegovoj izmeni odlučiti narod Srbije.

Jovanov smatra da pokretanje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine pokazuje da, kako navodi, „to što se vlast u Srbiji odrekla Kosova očigledno nije dovoljno“ i da će se „tek otvarati pitanja – Vojvodine, Raške, Republike Srpske“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je ranije danas da je, imajući u vidu predstojeće pregovore o članstvu Srbije u EU ovo „pravi trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine“, koje je po njemu „nejasno“.

„Trenutni okvir autonomije je neizvestan i nejasan što sprečava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete. Ovo je naročito važno u svetlu iskorišćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina“, rekao je Kacin na panelu „Vojvodina: Izazovi na putu demokratske konsolidacije“ u Evropskom parlamentu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u