DSS: Vlast skriva istinu o štetnom ugovoru sa Fijatom

DSS: Vlast skriva istinu o štetnom ugovoru sa Fijatom

27 avgusta 2014

fiat_serb_123Vlada Srbije, koja građanima guli kožu s leđa porezima i umanjenjem plata i penzija, dužna je da im kaže punu istinu o Fijat automobilima Srbije ( FAS ) i štetnom ugovoru koji je vlada pre nje zaključila, a koji budžet Srbije godišnje košta polovinu sredstava planiranih da se prikupe odlukom Vlade o uvođenju tzv. solidarnog poreza.

Odbijajući da to učini, ona postaje saučesnik prethodne koja je štetan ugovor zaključila.

U maju ove godine, predsednik Vlade je rekao da će se „ prvo objaviti ugovor sa Fijatom, a zatim sa Etihadom”, u julu je izjavio da ugovor sa Fijatom „neće biti pokazan”, a da je to „ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali bili bismo optuženi za najveći kriminal”.

U avgustu, nepunih mesec dana kasnije, isti predsednik Vlade je o istom ugovoru rekao: ”Ugovor sa Fijatom je dobar i veoma je važno da građani to znaju”.

O razlozima iznenadne i temeljne promene mišljenja može samo da se špekuliše.

Ono što ostaje kao činjenica jeste – da je ugovor sa Fijatom i dalje tajan, da je Srbija u posao sa Fijatom uložila oko 600 miliona evra i da se svake godine ogromna sredstva iz budžeta prenose kompaniji Fijat automobili Srbija i da od ovog posla Srbija, umesto da prihoduje, ima nemerljivu štetu.

Kompanija Fijat automobili Srbija je prvi put od 2008. tek 2013. godine iskazala neto dobit i to u iznosu od nepunih 10 miliona evra. Samo u toj istoj 2013. godini FAS od Vlade Srbije je dobio više od 50 miliona evra raznih subvencija, donacija i refundacija, a inače je i oslobođen plaćanja električne energije i komunalnih troškova. Srbiji kao jednotrećinskom suvlasniku FAS-a pripada trećina ostvarene neto dobiti, odnosno 3,3 miliona evra, ukoliko FAS tu prvi put iskazanu dobit nije plasirao u investicije. Ukoliko jeste, Srbiji pripada 0 (slovima: nula) evra.

To je prošlogodišnji rezultat ovog posla, koji je zaključila Vlada Demokratske stranke, koji je tokom dve godine vlasti Srpske napredne stranke „progutao” više od sto miliona evra iz budžeta Srbije, a koji se realizuje u skladu sa tajnim ugovorom i tajnim Podsticajnim planom – dokumentima koje predsednik Vlade u julu naziva „kriminalnim”, a u avgustu „veoma dobrim”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *