ДУБОКА ДРЖАВА ПОРАЗИЛА ТРАМПОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ!? Гренел најавио повлачење ако…

DUBOKA DRŽAVA PORAZILA TRAMPOVU ADMINISTRACIJU!? Grenel najavio povlačenje ako…

28 juna 2020

Grenel je rekao da postoji hitnost i potreba da se na (tzv.) Kosovu reorganizuju i izraze svoju jasnu nameru sa zahtevom da se redefiniše još jedan datum dijaloga.

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv predsednika (tzv.) Kosova Hašima Tačija za ratne zločine odložila je pregovarački proces između Beograda i predstavnika Prištine u Vašngtonu.Datum novog sastanka biće određen vrlo brzo, međutim prepreke koje izazivaju odlaganja u povratku strana za pregovarački sto mogu rezultirati ostavkom Ričarda Grenela sa njegove dužnosti izaslanika za dijalog između (tzv.) Kosova i Srbije.

Podeća se da je to najavio Grenel u januaru u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te da je rekao da će se ako se (tzv.) Kosovo i Srbija ne budu kretali ka sporazumu, SAD povući.

– Kada govorimo o tome da li je to fer ili ne, nije do mene da kažem. Na meni je da dve strane dovedem za sto, a na stranama je da odluče. Strane moraju da mi kažu šta misle i šta žele. Ja težim boljoj budućnosti građana (tzv.) Kosova i Srbije. Moramo učiniti sve da prevaziđemo ono što svi vide kao sukob. Ako se dve strane ne pomere i ne postignu sporazum, povući ćemo se – rekao je Grenel u januaru tokom posete Beogradu.

Isto upozorenje dao je Trampov izaslanik i u video razgovoru koji je imao sa albanskom zajednicom u SAD.

– Ambasador Grenel obavestio je učesnike razgovora da se sastao s predsednikom Trampom i obavestio ga o otkazivanju dijaloga zakazanog za 27. jun. Predsednik je Grenela još jednom ovlastio da pokuša da nastavi proces, inače će verovatno biti ponovo postavljen na druge dužnosti – rekao je Martin Vuljaj, koji je bio na razgovoru.

Takođe je rekao da je Grenel rekao da postoji hitnost i potreba da se na (tzv.) Kosovu reorganizuju i izraze svoju jasnu nameru sa zahtevom da se redefiniše još jedan datum dijaloga.

Trampov izaslanik uporno je insistirao da će sastanak u Vašingtonu biti ekonomske prirode i da će se Evropska unija baviti političkim pitanjima, ili onim što je opisala kao drugu fazu.

Nakon otkazivanja sastanka 27. juna, premijer Avdulah Hoti se iz Brisela vratio na Kosovo i Metohiju i najavio da će novi datum sastanka u Vašingtonu biti određen vrlo brzo.

Hoti je jasno stavio do znanja da će tamo putovati jer mu Ustav garantuje zastupanje u procesu dijaloga.

Očekuje da će datum samita u Parizu, koji će organizovati predsednik Francuske i Emanuel Makron i kancelarka Nemčke Angela Merkel biti uskoro objavljen, navodi se u tekstu.

KOMENTARI7 komentara

 1. Lepi Mića says:

  Baš će Makron i baba Angela da nadju rešenje, oni nemogu da se otarase žutih prsluka i migranata a kamoli da nadju kraj narko banana-državi Kosovo...

 2. persida says:

  Rusi su poklonili Kosovo Amerima jos za vreme Gorbacova. Nema tu nikakvog konflikta, osim u glavama naivne Srbadije.

  • Srbija cveta says:

   Još samo da stave pečat na ovu aneksiju, pa da krenu dalje na preševo, medveđu i bujanovac, jer kako reče Tači, on o tome i sanja. I kako ga sprečiti da sanja.

   • Miraš says:

    Pregovore o budućnosti Kosova zvanično može da vodi samo EU. Za razliku od EU Amerika se više žuri da završi potpuno osamostaljenje Kosova te odatle prostiču aktuelne razlike na relaciji SAD-Nemačka. Vidimo kako moćni ameri sklanjaju kosovske političare koji su smetnja nastavku pregovora, a Tači sa ovakvim snom neće biti sklonjen od strane Amerike.

  • Milan says:

   Persida, konflikt je u tvojoj glavi. Umesto da napraviš pravi korak i taj svoj problem rešiš u Lazi, jok ti bi da ovekovečiš svoje ludilo u državni projekat.

 3. persida says:

  Rusi su poklonili Kosovo Amerima jos za vreme Gorbacova. Nema tu nikakvog konflikta, osim u glavama naivne Srbadije.

  • Milan says:

   05.12.2007. Pokušaj nametanja rešenja za Kosovo bio bi veoma opasan korak, s nepredvidivim posledicama za Evropu i svet, izjavio je u intervjuu "Danasu" poslednji predsednik bivšeg SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov. Pokušaj nametanja rešenja za Kosovo bio bi veoma opasan korak, s nepredvidivim posledicama za Evropu i svet, izjavio je u intervjuu "Danasu" poslednji predsednik bivšeg SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov. Gorbačov je izneo mišljenje da 10. decembar neće biti dan za konačno rešenje Kosova i založio se za dalje "podsticanje razgovora" pregovaračkih strana. "Albanci se oslanjaju da će, podržani od nekuda, moći da objave kao gotovu stvar da osnivaju državu. Kome je ona potrebna, ako ne bude priznata ni u Evropi ni u svetu?", zapitao je Gorbačov. Bivši lider SSSR-a pozvao je na oprez u rešavanju pitanja statusa Kosova, ukazujući na njegovu osetljivost i navodeći da ne prihvata "varijantu koja se sada nameće, da se Kosovo jednostavno proglasi nezavisnim i tako odvoji od Srbije". ... Na opasku da postoje mišljenja da će se Rusija smanjivati, Gorbačov je odgovorio da to 'neće uspeti". "To bi se htelo ponegde na Zapadu: Japanu da pripadne Istok, Sibir da pripadne Americi ili Kini... To neće uspeti. Rusija nije Kosovo", rekao je poslednji predsednik KPSS u intervju-u "Danasu".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *