ДУБОКА ДРЖАВА руши Трампа… ОВО ИМ ЈЕ ПЛАН

ДУБОКА ДРЖАВА руши Трампа… ОВО ИМ ЈЕ ПЛАН

7 јула 2020

Група сенатора покушава да ограничи могућност председника Доналда Трумпа да повуче трупе из Немачке, осим ако администрација не успе да испуни низ захтева.

Предлог, чији је иницијатор Мит Ромни, забранио би администрацији да смањи број активних трупа у Немачкој испод 34.500.

То би био случај уколико Пентагон не успе Kонгресу да потврди да је то у националном безбедносном интересу Сједињених Држава и да не би негативно поткопавало европске савезе или НАТО.

Такође ће тражити од министра одбране да потврди да тај потез неће утицати на способност америчке војске да „извршава планове за ванредне ситуације“, неће негативно утицати на текуће операције и да се Пентагон консултовао са савезницима, укључујући НАТО и Немачку.

Сенатори Линдзи Грахам, Марко Рубио, Kристофер Kонс, Тим Kејн и Џин Шахин финансирају предлог.

Сенатори желе да га укључе у Закон о националној одбрани о коме ће Сенат расправљати ове недеље. Стотине амандмана се подноси на овај закон сваке године, али обично само неколико буде изгласано на крају.

Поред амандмана којег је поднео Ромни, Грахам је поднео посебан предлог чиме ставља подршку Сената иза односа између САД и Немачке.

“Присуство војних снага Сједињених Држава у Немачкој је снажно одвраћање од руске агресије у Европи и јача способност НАТО-а”, наводи се у Грахамовом амандману.Трамп је раније овог месеца потврдио да ће смањити број припадника америчке службе у Немачкој на 25.000.

„Немачка је делинквентна“, рекао је тада Трамп, додајући: „Они су делинквентни годинама и дугују НАТО-у милијарде долара и то морају да плате. Дакле, ми штитимо Немачку, а они су преступници. То нема смисла.”

Немачка није на путу да испуни циљ НАТО-а, да 2 одсто свог бруто домац́ег производа троши на одбрану. Али то НАТО не сматра званично „делинквентним“ пнашањем, јер потрошња није плац́ање НАТО-у, вец́ трошење на одбрану државе – а циљ не мора да буде испуњен до 2024. године.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u