ДУБОКА ДРЖАВА руши Трампа… ОВО ИМ ЈЕ ПЛАН

DUBOKA DRŽAVA ruši Trampa… OVO IM JE PLAN

7 jula 2020

Grupa senatora pokušava da ograniči mogućnost predsednika Donalda Trumpa da povuče trupe iz Nemačke, osim ako administracija ne uspe da ispuni niz zahteva.

Predlog, čiji je inicijator Mit Romni, zabranio bi administraciji da smanji broj aktivnih trupa u Nemačkoj ispod 34.500.

To bi bio slučaj ukoliko Pentagon ne uspe Kongresu da potvrdi da je to u nacionalnom bezbednosnom interesu Sjedinjenih Država i da ne bi negativno potkopavalo evropske saveze ili NATO.

Takođe će tražiti od ministra odbrane da potvrdi da taj potez neće uticati na sposobnost američke vojske da „izvršava planove za vanredne situacije“, neće negativno uticati na tekuće operacije i da se Pentagon konsultovao sa saveznicima, uključujući NATO i Nemačku.

Senatori Lindzi Graham, Marko Rubio, Kristofer Kons, Tim Kejn i Džin Šahin finansiraju predlog.

Senatori žele da ga uključe u Zakon o nacionalnoj odbrani o kome će Senat raspravljati ove nedelje. Stotine amandmana se podnosi na ovaj zakon svake godine, ali obično samo nekoliko bude izglasano na kraju.

Pored amandmana kojeg je podneo Romni, Graham je podneo poseban predlog čime stavlja podršku Senata iza odnosa između SAD i Nemačke.

“Prisustvo vojnih snaga Sjedinjenih Država u Nemačkoj je snažno odvraćanje od ruske agresije u Evropi i jača sposobnost NATO-a”, navodi se u Grahamovom amandmanu.Tramp je ranije ovog meseca potvrdio da će smanjiti broj pripadnika američke službe u Nemačkoj na 25.000.

„Nemačka je delinkventna“, rekao je tada Tramp, dodajući: „Oni su delinkventni godinama i duguju NATO-u milijarde dolara i to moraju da plate. Dakle, mi štitimo Nemačku, a oni su prestupnici. To nema smisla.”

Nemačka nije na putu da ispuni cilj NATO-a, da 2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda troši na odbranu. Ali to NATO ne smatra zvanično „delinkventnim“ pnašanjem, jer potrošnja nije plaćanje NATO-u, već trošenje na odbranu države – a cilj ne mora da bude ispunjen do 2024. godine.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *