ДУЦИ СИМОНОВИЋ: „Све се своди на то ко ће кога да закоље! Има наде за Србију само ако…“

DUCI SIMONOVIĆ: „Sve se svodi na to ko će koga da zakolje! Ima nade za Srbiju samo ako…“

27 oktobra 2019

Filozof i pisac Ljubodrag Duci Simonović govorio je na Sajmu knjiga na Media marketu o krizi humane perspektive čovečanstva.

Duci je na Sajmu knjiga u Beogradu posetio MC Odbrana kako bi slušao o najnovijim delima general-pukovnika Nebojše Pavkovića.– To je zbog Pavketa (general-pukovnik Nebojša Pavković) i ljudi koji su se borili. Meni je čast da budem sa ljudima koji su bili na prvoj liniji fronta, pogotovo zbog toga što je Pavković izuzetno pametan, obrazovan čovek i njegova dela su istorijska. Moraju postojati dokumenta i obrađene stvari koje daju šansu da se progovori o ovom istorijskom periodu, a ne da drugi pišu istoriju, a mi da to gledamo sa strane ili da se rukovodimo ovim prodanim barabama koji rade za Amerikance i ostale i pišu istoriju kako njima odgovara. Pavketova dela su čista faktografija, a bez nje se ne može doći do istine – rekao je legendarni košarkaški reprezentativac.

Vi pišete novu knjigu? Možete li nam nešto reći o tome?

– To je studija koju ću verovatno nazvati „Kosmička odiseja čovečanstva“ kojom pokušavam da vratim dignitet životu na Zemlji, pokušavam da vratim ljude na planetu Zemlju, a ne da imamo kosmičke iluzije. Zemlja je naš jedini kosmički dom na kom možemo da opstanemo i treba da vratimo ideju večnosti iz kosmosa na Zemlju. Mi, kao čovečanstvo treba da živimo hiljadama godina na Zemlji, to je naš dom. Antropološki model čoveka se prilagođava tom vremenu koji podrazumeva tehničku, a ne humanističku civilizaciju. Ne brine ih da li će Zemlja da propadne, već planiraju da prave robote za kosmos, kiborge… To je strašno i zbog toga niko ne govori o umu, već govore o inteligenciji. Postoji velika razlika između ta dva pojma zbog toga što um teži istini, a inteligencija rešava probleme. Ne pravi se razlika između istinitog i instinskog, uopšte ne postoje vrednosni kriterijumi, ništa što se tiče humanističkog nasleđa čovečanstva i to je stravično.

Da li mislite da se stvari menjaju na bolje u svetskoj politici, pre svega zbog toga što SAD slabe?

– Menjaju se, međutim, gledao sam intervju Aleksandra Dugina i Anri Levija i imam utisak kao da se nalaze na frontu i samo da im damo noževe da se kolju. Tu nema izlaska iz tog ratnog stanja jer to je sad borba dva poretka, kako bi rekao Dugin „kopno protiv mora“, ali tu nema ničega emancipatorskog. To je borba ko će da dominira u svetu koji propada. Nalazimo se na brodu koji ide prema bezdanu. Oni ni u jednom momentu ne pominju ideju budućnosti i prevazilaženje sveta u kome se sve svodi na to ko će koga da zakolje.

U današnjoj građanskoj misli ne postoji humana perspektiva, ne postoji humanističko nasleđe nacionalnih kultura, ne postoji emancipatorsko nasleđe građanskog društva, već su sve sveli na to ko će koga da uništi. To je strašna atmosfera potpuno lišena perspektive u humanoj ravni, kao da humana perspektiva nikada nije postojala u razvoju čovečanstva. Tu se vidi koliko duh kapitalizma dominira. Gde će mladi ljudi? Vidite odnos prema maloj Greti (Tunberg). Ne treba ništa idealizovati, ali nju napadaju zato što otvara mogućnost za stvaranje nekog novog sveta i pokretanja mladih. Zašto bi mladi bili na fudbalskim stadionima, drogirali se i slično. Što ne izlaze na ulice da se bore? Gde će da žive sutra? Ko treba da bude više zainteresovan za sudbinu čovečanstva od mladih ljudi? Oni depolitizuju mlade, guraju ih na stadione, u hale: „Drogiraj se, super, samo nemoj da budeš aktivan i da pitaš gde ćemo sutra da živimo!“ To je jedna beda i svi mediji u tome učestvuju zbog toga što su plaćeni, zna se ko drži banku i čim izađeš iz toga – gotov si.

Da li postoji perspektiva za Srbiju?

– Postoji! Mi imamo perspektivu sa Rusijom i Kinom u toj evroazijskoj integraciji, ali to je sve samo jedan momenat u toj celoj priči. U celini gledano, ceo svet propada i moraju se razviti politički pokreti koji će stvoriti jedan novi svet, koji će imati razuman odnos prema prirodi i gde će duhovno bogatstvo biti mera ljudskog bogatstva.

(Srbija Danas)

KOMENTARI29 komentara

 1. Kosovac says:

  Bernar Anri Levi je sorošoid veteran i uopšte nije opasan, o njemu treba misliti kao o Čivutskom izrodu, koga će uskoro i sorošoidi odbaciti kao kontra produktivnog. Šteta što ga je ona simpatična devojčica u Beogradu gađala samo tortom, mada je i to bilo dovoljno da izazove onaj plašljivi pogled degenerika. ……….Sada imamo problem mi Ducitovi istomišljenici. Svi znamo da Duci nema nikakvo dobro mišljenje o gazdama male Grete. A sada se vrtimo zbunjeni u krug pa nikako da protumačimo ovaj njegov afirmativan pristup prema njojzi. A kod svakog normalnog običnog čoveka, mala Greta izaziva odvratnost zbog providnog reklamiranja zločinaca svetskog ranga pod firmom „dobrote za čovečanstvo“. Pa i komuniste bi bilo sramota da se tako ponašaju. Mislim kao gazde od male Hrete. Protiv kojih Duci diže glas već 50 godina. I tako stekao popularnost van svojih nesumnjivih sportskih uspeha. …..Ako je mislio da kaže da je Greta dobrotvor i borac za ljude i planetu, onda sam ja u problemu, jer me sve nešto tera da pomislim da je poštovani Duci Simonović prolupao, bar po ovom pitanju. Možda su ga učlanili u Evropsku Zelenu Bandu, pa je morao da tako iskaže vernost partiji.

 2. Cp6a says:

  Duci je bio u samom vrhu svetske košarke, dok je igrao. Mnogo veliki igrač. Sada je doktor filozofije i tu je isto tako u vrhu, a kako bi drugačije. Veliki je rodoljub i moralna gromada. Ponekad zna da upadne u vatru, što mu mnogi zameraju, a ja ga zbog toga još više cenim. Teško je suzdržati se kad se priča o/sa bitangama. Nije ni ovde u boljem položaju, ali da je na zapadu, sigurno bi mu zalepili "Oppositional Defiant Disorder" (ODD), jer se kapitalistička vlast i sistem tako najlakše oslobađaju kritičara. Malo me iznenađuje kad brani Gretu. Znam za njegovu zabrinutost za budućnost planete i potpuno se slažem s tim, ali zar stvarno veruje da bi je monstrumi koji vladaju zapadom doveli u UN da priča protiv njih? Zar nimalo ne sumnja u njihove dobre namere i humanost, koje smo osetili na našoj koži 90-tih, a i posle? Ne sumnja u zloupotrebu ekologije da se čitav svet stavi pod kontrolu zapada? Eno briselski komesari nam onomad izdiktiraše zadatke vezane za ekologiju (www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3711126/srbija-pozvana-da-doprinese-ublazavanju-klimatskih-promena-.html). Mogu Srbi da dostignu nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte, al' prvo mora da se vratimo u pećine i da odande gledamo kako napredni i humani zapadni građani rabe hamere i stavljaju klima uređaje u kućice za kerove. Takođe, zasmetalo mi je stavljanje u isti koš Levija i Dugina, a pretpostavljam da je tu mislio i na njihove ideologije i civilizacije koje personifikuju. Ne mogu da budu isti ovi prvi koji stalno kidišu i ovi drugi koji se stalno brane. I ne mogu ovi drugi da budu tako fini kad imaju posla sa bitangama. To bi onda ličilo na Veslija Snajpsa u Demolition Man-u (1993). Uostalom, Dugin, kao Duci, kroz "četvrti put" traga za humanom perspektivom sveta, dok Levi, nasuprot Duciju, diže kapitalizam u nebesa. "Nije sve jedno".

  • Goran Swe says:

   Zaista dobar komentar.

   • Cp6a says:

    Hvala brate, drago mi je ako je tako.

  • Velika Metla says:

   Duci ne veruje u Boga,barem je jednom tako izjavio,pa i ne može znati da ČOVEK nikada neće moći uništiti plnetu Zemlju. Čovek može napraviti neku lokalnu štetu,šti i inače čini,ali na globalnom nivou šanse nema. Ne dozvoljava Gospod da čovek to može uraditi. Čitajte Reč Gospod Boga Sveto Pismo. Treba ga čitati i upravo zato što pravoslavna crkva smatra da je Sveto Pismo Reč od Gospoda Boga.

  • Kosovac says:

   @ Srba, …..Ovaj tvoj komentar mi je melem na ranu. Još jednom sam bio u prilici da kritikujem Ducita, a posle nekoliko gledanja njegovih priča, shvatio sam da sam pogrešio i izvinio sam mu se. Ovako komentarski, naravno da ja i on nismo na istom nivou. A sada, prvo sam se pogledao u ogledalo, pa sam utvrdio da mi pogled ne luta, i onda sam bio spreman da za onu malu Gretu kažem da je gamada velika. Posle sam bio pod pritiskom svoje savesti da nisam opet pogrešio kako ti kažeš prema Gromadi. ……………Sada evo posle tvog komentara, vidim da su približno jednaki, umirio sam se. Ostaje mi samo da se nadam da je novinar mangup nešto iskonstruisao. …………..Ili je normalno Duci podlegao indoktrinaciji, sećaš li se kako sam tebe kritikovao. A nisam ja to slučajno, jedan moj drugar kolega stručnjak sa velikim iskustvom, rekao mi je da se njegova reka Vlasina smanjila, da ostaje bez vode zato što je izgrađeno 2-3 Mini HE. Dakle, i on matori stručnjak (matora budala), poverovao je kada je veliki šumarski doktor dekan Ratko Ristić sa svog lepog kancelarijskog stola i kompjutera sa mišom, ustvrdio da Mini HE imaju neke crne cevi koje gutaju svu vodu iz reke, i odvode je ko zna gde tamo negde. A Vlasina inače godinama huče, buče, gura sve naniže, i umiri se tek tamo negde kod mesta Svođe, pa onda pravac za Vlasotince. Nekad mala, nekad poplavna, valjda kako joj dune. A biodiverzitet, i on tera svoje. Nekad pocrkaju svi komarci i skakavci, ali sumnjam da mangupi Bugari njih naberu u kutije za šibice, pa ih bacaju praćkom malo tam', malo vam', sve na srpsku stranu. I to nam poremeti biološki diverzitet. Inače, taj Biološki Diverzitet mi slavimo svaki 22. maj, po Novoverskom kalendaru koji je utvrdila Organizacija Ujedinjenih Nacija. Taj dan je usvojen 1992. godine kada je u Najrobiju usvojena konvencija o Biodiverzitetu. Evo vidimo da je sada to skoro tradicionalni praznik. Mislim, njega slavi i mala Greta. Organizuje sofru i dobar biodivrzilni ručak. Očekujemo da ga na prevaru ili okupatorskom silom umetnu i u pravoslavni kalendar, zato što je to praznik Biološke raznovrsnosti celog živog sveta na planeti. Tako mu je zvanični naziv. Glavna svrha praznika je da pokaže nekima koji ne veruju da na zemaljskom šaru postoje razne životinjke i bubačke. I biljke kaktusi, agave, akacije, svašta. ……….Nisam promašio temu, vidimo i cenimo to da je i Duci borac za dobrobit biodiverziteta, jedimo me sekira sumnja da nije zaigrao za Zelenu Bandu.

   • Cp6a says:

    Brate, oko mini HE ne mož se složimo. Ne prave njih što su mnogo korisne, nego da od nas izvuku pare na osnovu svoje povlašćenosti. I to je posao samo za odabrane. Što ne dozvole, kao što rade ovi na zapadu, da svako ko ima višak struje iz sunčevih panela, može da je proda EPS-u? I još po povlašćenoj ceni, kao što važi za ove sa mini HE? Da viš kolko bi ljudi samo krovove prekrilo solarnim panelima. Tako bi se pomoću velikih brojeva proizvela solidna količina struje iz obnovljivih izvora energije. Ali ne, pre bi panele oporezovali i sve rečice urnisali, nego da to omoguće. Priznajem, nemam nikakve brojke, a ako neko ima i razume se u ovu temu, bilo bi dobro da nas prosvetli.

    • Kosovac says:

     @ Srba, …..Nije moralno da se uvek slažeš. Mislim, nije pod moranje. Mislio sam da ako si protiv EU, da ćeš shvatiti razlog zašto nam Unija brani izgradnju Mini HE. ……….A da nas prosvetli, bilo bi dobro da nađeš nekog iluminata, oni su pravi stručnjaci.

     • Cp6a says:

      Gde si video da nam brani?

      • Kosovac says:

       @ Srba, …..Nije tajna, postoji kamara Direktiva EU komesarijata za ceo Zapadni Balkan, znači i za Srbiju. Te Direktive sledi kompletna srpska Peta kolona na čelu sa ministrom ekologije. BOŠ. BIRN. KRIK. CINS i svi sajtovi ekološke zelene bande. Na ovo tvoje čudno pitanje „gde sam video“, evo na brzinu da ti dam nešto sa interneta, i to sa atisrpskog sajta, da ne bi bilo dileme i zabune o verodostojnosti informacija. ……………https://mediareform.rs/da-li-se-izgradnja-mini-hidroelektrana-u-srbiji-kosi-sa-propisima-eu/ 13. September 2018. Naslov: Da li se izgradnja mini hidroelektrana u Srbiji kosi sa propisima EU? …..„Srbija se obavezala da u domaće zakonodavstvo uspešno prenese i primeni odredbe EU zakonodavstva u oblasti životne sredine, koje je obuhvaćeno poglavljem 27. Neke od kritika koje je Evropska komisija uputila na račun Srbije u skorijem periodu, kroz godišnje Izveštaje o napretku, odnose se na to da razvoj svih projekata u oblasti hidroenergije mora biti u skladu sa standardima EU u oblasti životne sredine“, navode iz Tima za evropske integracije Beogradske otvorene škole (BOŠ). .....Problem sa kojima se Srbija suočava po pitanju Poglavlja 27 procesa pristupanja Evropskoj uniji, kako ocenjuju iz Koalicije 27, najteži su i najskuplji. Jedan od problema o kojima se u poslednje vreme govori je i izgradnja MINI HIDROELEKTRANA na području Republike Srbije. Podaci do kojih su došli Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN) pokazuju da je na teritoriji Republike Srbije planirano ili izgrađeno 337 mini hidroelektrana u periodu od 2010. do 2014. godine. .....Kako navode iz BOŠ-a, ovi projekti u Srbiji se realizuju U SUPROTNOSTI SA NIZOM DIREKTIVA EVROPSKE UNIJE, poput Okvirne direktive o vodama, kao i Direktive o staništima i divljim pticama. Iz ove organizacije ističu da su javne rasprave o ovim projektima bile u suprotnostima sa načelima uključivanja javnosti, a time se krši Arhuska konvencija o dostupnosti informacija i učešću javnosti u odlučivanju. ……………Sve ove Direktive se kose sa zdravim razumom, sve je to iz kalupa iz kog se izpilila i mala Greta, evroatlantska liberalna sorošoidna banda. Da bi se sve te direktive sprovele u Srbiji, već 2 godine se organizuje nezapamćena medijska hajka, koja na žalost uspeva da sve one koji su iole pismeni ubeđuje u štetnost jednog blagodarnog subjekta kao što su Mini HE. Ja sam mnogo ljubomoran koliko im je to uspelo, naročito što se ovakvi glasovi kao moj zabranjuju da odu u etar. …..Najmanje po 4 naslova dnevno, veliki deo finansira ministarstvo, sličnih kao jaje jajetu, sa kopi-paste se serviraju medijumskim potrošačima. Slike sa nekih potočića sa razbacanim prljavim šljunkom, zarđalih cevi zamuljenih i zaraslih u travu, neko blato, i slično, kopiraju se i ponavljaju u svim člancima, a još ni jedna slika nekog ružnog objekta, pregrade, nije objavljena jer i ne postoji ništa ružno, sve je normalno, prirodno i tehnički lepo. I vi se kalemite na to kao pčele na med, to mi je najviše krivo. Rekao sam ti odmah, da si bot, ja bih to posmatrao kao normalnu pojavu gde svako radi svoj posao, ali me razočarava kad neko inteligentan, pošten, veran Bogu, postaje korisni idiot.

 3. pravda says:

  koliko je taj covjek naivan, vidi li on sta kina radi sa svojim narodom. misli li da ce se bolje ponasati prema Srbima? vidimo ih na djelu u Boru. mi smo za njih samo proksi ka EU, etapa na putu svile, i jeftina radna snaga sa izvjesnom kolicinom upotrebljivih prirodnih resursa. inace kina se trenutno koristi kao glavni poligon za testiranje tehnologije vladanja u novom svjetskom poretku, sto vidimo sa bodovanjem njihovih gradjana i onemogucavanjem "nepododnih" da putuju ili koriste odredjene servise u drzavi. o kamerama koje su nam dovukli u BG i da ne pricamo.

 4. teoretičar says:

  Pametan čovek. Ja sam jedini od svih komentatora branio Gretu. I to prilično naširoko. Duci je samo izvukao jedan aspekt iz Gretinog "nastupa", a to je šta treba mladi da rade, pa iako ja smatram da nije izabrao baš neki primer, ipak je dovoljno jasan primer. Duci je prvi koji nije osuo paljbu na Gretu, izuzimajući mene koji nisam na nivou Ducija, ali sad obožavaoci Ducija imaju problem koji nisu u stanju da reše jer su u zaletu podržali jednog "legendarnog" niskopuzećeg giganta i obrušili se na Gretu. Vidim, ni do danas nisu uspeli da shvate istinu, ali su iznenađeno zastali jer mozak se sukobio sa svetom filozofske realnosti Ducija. S druge strane, nisam primetio ni reakcije na Ducijev strmoglav kada je žestoko iskoristio Đokovića i smatram da je to bio momenat kada je upao u vatru. Naravno da sam kritikovao tu vatru i evo potvrde. Ako na jednoj strani može da izvuče pozitivne poglede u vezi Grete, kako je onda na drugoj strani mogao da omane sa Đokovićem? Ne zalazim uopšte u istinitost njegovih tvrdnji, verovatno su dovoljno tačne da opstanu, ali kada za potporu svojih stavova koristi dva pojedinca na sasvim različite načine, onda je dr. malo omano i siguran sam da će ubuduće izbegavati uvlačenje nekih pojedinaca iz "neintelektualnog miljea" u svoje filozofske rasprave. Dugin i Levi su ličnosti kojima i jeste mesto u Ducijevom filozofskom svetu primera, ali Đoković i Greta ne baš, mada je sve to funkcionisalo u datom momentu. Uostalom, niko se pametan nije rodio. Sve traži iskustvo i proveru iskustva dok si živ. Gornji intervju Ducija mi sasvim dovoljno odgovara i drago mi je da sam pročitao. Ja bih ga, vezano za ovaj intervju, nazvao filozofom realistom jer je njegova filozofija poprilici ispunjena logikom. Neka vrsta filozofije logike i njegov pogled, bar kako sam ja shvatio, ima dosta praktičnih shvatanja a to je ono što mi privuklo pažnju i sa odobravanjem sam pročitao intervju dva puta. Prvi put na skonke pa onda nazad i polako. To se meni događa jednom u deset godina da pročitam nečije reči u medijima dva puta.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Some, ovde si napravio katastrofalnu grešku. Umesto da povratiš malu Gretu, ti si još tražio repete. I upropastio stomak.

   • teoretičar says:

    hahaha...ovo ti je biser milenijuma. Ipak, pasad! Ne branim ja Gretu kao neku idiličnu i veliku pojavu. Nisi obratio pažnju ni jedan jedini put, pa tako ni sa Ducijem, jer si besan kao kineski zmaj kad mu ugase plamen, kao tebi minihe. Greta je neki polurazvijen ili bolje reći polunerazvijen mozak i nije kriva zato što je živa, ali sam podvukao da je ispod časti napadati jedno dete takve kategorije koje je načisto iskorišćeno. Oduševilo me što je Duci uzeo samo kao primer aktivnosti a nije se spustio na nivo gmizavca pa da pljuje jedno nerazvijeno dete koje ne shvata uopšte šta sa njom rade. Mini lektrane obožavam. Ja sam onaj za jaku struju malo viši od majstora i to za prenos i raspodelu, pa nije ni čudo, ali vidim da si baš zabrazdio. Ne može niko voleti više mini HE od mene, budi siguran. A to se ne odnosi na Gretu. Na nju se odnosi samo duboko ljudsko razumevanje. Urazumi se već jednom i ajmo u Soči da potpišemo mir uz prisustvo i garancije Putina. Tamo se danas prave svi veliki dogovori i ostalo. Onaj gore komentar sam napisao tebi za inat, posle čitanja tvog komentara gde sam pronašao oružje kako da te džagnem naokolo i vidim uspeo sam, inače nisam imao nameru da komentarišem Ducija jer sam još besan na njega. Ti si uzrok onog gornjeg komentara a ne Duci. Zbog povećanja snage udarca i izazivanja što većeg bola, nahvalio sam Ducija ko da mi brat rođeni. (Ne sećaš se da sam jednom davno pisao o analitici efekta botovanja, zar ne? Eto, tako sam proširio svoje vidike pa mi ponekad ide od ruke da...) Hi!H..He!

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Da častiš, Britanski naučnik Majkl Darbi je novootkrivenoj vrsti insekta nadenuo je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg. Javljaju danas novine. To mu dođe kao neko odlikovanje i zahvalnost Vašim i Gretinim nadčovečanskim naporom da spasete planetu Zemlju od varvarskih uništavalačkih emisija ugljen-dioksida. Mada Geta i ne zna šta je ugljen-dioskid, to predavanje je bilo u petak, baš u dan kada mlada aktivistkinja beži iz škole.

 5. teoretičar says:

  Što se tiče fotografije Ducija koja je iznad teksta, slobodno je zamenite nekom prigodnijom. Ta gore je "proamerička" i pomalo napadno nonšalantna. Izraz lica je savršen i ne treba se menjati.

 6. RASPUCHIN says:

  Ma i "Pavketova" istina je na kapaljku i selektivna a to nam nikako ne može pomoći. Duci je pomalo kontradiktoran. Njegova rodoljubivost je ograničena ideologijom koju zastupa a slična ideologija nam je u vrijeme nakon "oslobođenja" sve ovo i uradila. Možda bi bilo preciznije reći da nam je ta ideologija zacrtala sudbinu još tamo početkom prošlog vjeka i sve se odigrava prema scenariju.

  • persida says:

   Duci je potreban i neophodan u danasnjem ludilu, no njegova religija je mondijalni komunizam u kome pitanje nacije ostaje drugorazredno kao i kod dojucerasnjih komunista. To je glavni problem iz kojeg on ne moze da se izvuce neostecen. I u sistemu kapitalizma i u sistemu humanizma, covek pojedinac je niko i nista. Emocijama, Duci je za univerzalizam, ali on ne vidi da covek kao nasledje ideje humaniteta nikada nije postojao.

   • RASPUCHIN says:

    Moj komentar je , kroz osvrt na Ducijevu "ideologiju" , više namjenjen "Pavketu". Kaže Duci da je došao podržati generala na sajam knjiga a nisam nigdje niti čuo niti pročitao da su njih dvojica podržali borce u njihovom protestu? Možda sam uskraćen za tu informaciju jer u Banja Luku nije stigla , isto tako kao što u Srbiju ne stižu , informacije o teškom životu i ponižavanjima sa kojima su suočeni borci sa prvih linija? Da li se Duci divi i tim "običnim" borcima ili samo od čina ev. majora pa na više? Da , ideološki su bliski Duci i "Pavke" a kao internacionalisti baš i nemaju istančan osjećaj za nacionalno. Filozof može "filozofirati" po čitavom svijetu kao što je mogao ponijeti loptu i dres pa igrati košarku. Profesionalni vojnik može otići u svaku vojsku , naravno ako je kvalitetan. Ali , šta ćemo sa SRBskim seljakom koji ostane bez njive? Da li je neko iz RSK , neko iz "Visoke" Krajine ili sa KosMeta mogao "uprtiti" njivu i preseliti je negdje gdje je slobodniji? Ne , jer je to nemoguće a oni koji su ih trebali braniti nisu izvršili svoj zadatak i sada pišu knjige. I ponovo se vraćamo na ideologiju. Ideologija seljaku je đedovina tj. zemlja koju je nasljedio , sunce , kiša , grad i vjetar. Ideja i ideologija je da svoju đedovinu ostavi svojim unucima a oni , opet , svojoj unučadi i tako do kraja svijeta i vjeka. Sve ostalo je , kao i ovo Ducijevo i "Pavketovo" , pokušaj da se opravda vlastito djelo i ideologija.

 7. persida says:

  Greska, treba: … I u sistemu kapitalizma i u sistemu komunizma, covek kao pojedinac….

 8. Filip says:

  Duci je pukao, i kao čovek i kao komunista!

 9. Gagi says:

  U nekim komentarima KOSOVCA sam nasao nacionalnu potku i slozio se sa njim. Medjutim, zivot i alkohol su cudo, izadje sve na videlo. Kosovac, verovatno sa KiM, pravi centrale po Srbiji, znaci bio "neko" i pljackao ovaj narod. Odakle parice dragi komunisticki druze, od kog naroda i gde si to zaradio, odakle ti sloboda i ljudsko dostojanstvo da komentarises KiM. Sto ne ulazes tamo gde si rodjen, nama ovde drzis lopovske komunisticke moralne pridike kako te neko zajebava a ti si u stvari "dokazani" Srpski patriota. MARS smradu.

  • teoretičar says:

   prijatelju, niste u pravu. Nerado ću napisati ovaj komentar i ne znam ni da li imam pravo ni kako će Kosovac reagovati, ali Kosovac zaista nije to što mu pripisujete. Zaista je jedno čisto, napaćeno srpsko srce i nije jedini koji je morao da napusti KiM. Ne znam iz kojeg je mesta, ali znam da je izvukao i spasao porodicu u minut do dvanajst. Da nije to uradio, ne bi on danas pisao komentare, verujte mi a ko zna šta bi ostalo od njegove porodice. Većina Srba koji su pobegli sa KiM su pobegli da spasu svoje porodice. Nisu svi Srbi bili skocentrisani u pojedinim mestima i nisu svi Srbi mogli da se oslone na neku masovnost i mnogima nije ostalo ništa drugo nego da se isele. Reći ću vam nerado, ali radi boljeg razumevanja, komšije Kosovca su bili sve Albanci. Oni Srbi iz takvih oblasti, koji se nisu iselili, danas nisu živi. Ne bih dalje o njemu, ali ne zamerite mi, jer mislim da ste dobili sasvim pogrešan utisak o Kosovcu. To što se ja raspravljam sa njim samo na prijateljskoj bazi je iz dugog poznanstv, gde sam saznao o Kosovcu gotovo sve a i on o meni i otud specifičan odnos između nas dva. Ne grešite dušu.

   • Gagi says:

    NEKO je Kosovca "oslobodio" njegovog pradedovskog imanja. Takodje je ostao bez zvezde pod kojom se rodio, svako onaj koji ostane bez svoje zvezde bude frustriran celog zivota i pati za istom. Otud nostalgija nasih ljudi koji su se otisnuli iz rodnog kraja,vecito traze svoju zvezdu.E, sada, moze li se analizirati ko je to, i cija politika Kosovca odvojila od njegove zvezde, ko ga je slagao i prevario, ko mu je "namestio" te komsije na njegovoj Srpskoj zemlji da mora da spasava glavu. Ko je danas politicki nastavljac njegove muke i sveopste muke Srpskog naroda. Vidim po tekstovima da je Kosovac obrazovan covek, pretpostavljam da je svojim obrazovanjem ucestvovao u napretku i boljitku naseg naroda, upravo sam zbog toga frapiran njegovim izjavama i odbrani neodbranjivog. Da li vremenom zrtva zavoli svog djelata i postane popustljiva, pa cak pocne i da ga hvali. Da li je covek svestan da Srbi u Srbiji nece nista posedovati, kakve elektrane i bakraci, to mogu imati sinovi onih 80 000 ustasa koje je Tito doveo da oslobode Srbe od Kosova i Srbije. Oteli mangupi nebeska znamenja Ljevisku i Decane, nece recice po Srbiji nego ce da daju narodu da ima neku korist. Izvinjavam se ako sam bio grub, zaista se puno nerviram kada citam sta pisu hipnotisani i obezglavljeni Srbi, kako nisu sposobni da sagledaju srz svoje propasti. ONOG DANA, kada je nas mucenik Djordje Martinovic iskasapljen, Srbi su morali znati sta ih ceka, svaka druga prica je laz, samoobmana i zaludjivanje - prazne price i vestacki zivot bez duse.Izuzetno sam negativno raspolozen na nase Kosovce koji su se "dobro snasli" u Srbiji. Isti ti su imali znacajne pozicije i jake politicke funkcije na KiM, nemo su posmatrali dok su scipetari polako okupirali KiM jer je to bila partijska direktiva, tada su morali da cute a nagrada je bila politicka fotelja. Danas je ista prica, ljudski sljam i moralni profiteri su najglasniji u merilu patrotizma, samo se pitam, jel to onog istog komunistickog koji nas je ostavio bez icega.

   • Kosovac says:

    @ teoretičar, …..Nisi morao da me braniš, ali u svakom slučaju hvala ti, naravno da imaš pravo. Kako kaže veliki srpski pesnik, „VRAŽJA SILA ODSVUĐ OKLOPILA; DA JE IĐE BRATA U SVIJETU; DA POŽALI KA DA BI POMOGA!“. ……….Ovde se „Gagi” ofirao, i napravio veliku grešku u koracima. Što se mene tiče, uopšte se nisam uvredio zbog njegovog prljanja samog sebe, glupča nije trebao da pljuje vertikalno nagore, morao je malo ukoso, da ne bi sve to palo na njegovu glavu. I nije trebao da piša uz vetar, vidi se da je sam sebe istuširao sa moćarište. ……….Jedino sam se malo uvredio što moju „nacionalnu potku“ ocenjuju anacionalne komunjare. Zato što njegova sekta ne priznaje nacionalizam, takođe i ne odriče se đavola, pu,pu, natamo ga bilo, znači da se ova persona može svrstati tamo gde joj je zasluženo mesto. Nažalost, to nije mesto za ljude. To je ono njihovo mesto ponosa u Beogradu. Sumnjam da će njihov maximus Kojo da zapuca čak iz Njujorka da dođe na paradu, ma koliko mu žalosna ljubavna pisma pisala njegova rodna braća.

    • Gagi says:

     Eto slagforta za nova pisanija. Javi se novi Njegos u komunistickim odorama. Inace, poznato je da su komunisti bili patriote i nacionalisti koji su cuvali Srpstvo i zasluge nasih predaka. Itekako se obraz davao za tanjir komunisticke corbe. Posto je Kosovac, vidi se, obrazovan, imao je on neku ulogu u politici na nasem KiM. Pretpostavljam da je partijski bio jak i ugledan, to pokazuju njegove "visoko intelektualne" kritike svakoga na ovom forumu. Navikao covek da kritikuje i donosi vazne "nacionalne" odluke a sve u cilju opstanka Srpskog naroda na nasem KiM. Onda se pokupio i pobegao, presela mu komunisticka corba. I to je sve malo, sada bi da pravi elektrane i otima reke po Srbiji, pravi to druze tamo gde si rodjen na podrucju koje si "sacuvao". POVLACIM svoje izvinjenje coveku koji zivi na komunistickom marsu.

     • Kosovac says:

      @ Gagi, …..persida, ti li si?

 10. Gagi says:

  Duci je INSTITUCIJA, on je glasnik nase VERE. Ko razume, shvatio je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *