ДУЕЛ ЧЕДЕ ЈОВАНОВИЋА И ЕМИРА КУСТУРИЦЕ

DUEL ČEDE JOVANOVIĆA I EMIRA KUSTURICE

30 marta 2019

Možda su Milorad Dodik i Željko Komšić dva međusobno najposvađanija člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, ali i tako posvađani imaju bar jednu zajedničku stvar — savetnike sa prebivalištem u Srbiji.

Nekoliko nedelja nakon što je Milorad Dodik imenovao slavnog režisera Emira Kusturicu za savetnika, hrvatski član predsedništva BiH Željko Komšić krenuo je njegovim stopama. I imenovao lidera (jedva parlamentarnog) LDP-a Čedomira Jovanovića za savetnika.„Da nije stvarnost, ličilo bi to na jedan skeč Top-liste nadrealista“, kaže za Sputnjik pisac Vule Žurić, Pančevac rodom iz Sarajeva, povodom imenovanja savetnika iz Srbije članovima Predsedništva BiH. Imenovanje Kusturice i Jovanovića još jednom je pokazalo koliko je Bosna i Hercegovina, kao ideja unitarne i građanske države — nemoguća.

„O tome mnogo više govori potez Željka Komšića da angažuje predsednika LDP-a iz susedne države, nego gospodina Dodika koji je angažujući profesora Kusturicu povukao potez koji, čini mi se, služi za unutrašnje potrebe u Republici Srpskoj. Ja mu na neki način na tome čestitam, jer angažujući profesora kao centarfora u igri hrkljuša između Federacije i RS, sigurno su zabili jedno deset golova. Ovo govorim bez ikakve ironije i šale. Očito da je taj potez dobro shvaćen sa jedne od dve protivničkih strana. Sad nam samo ostaje da vidimo šta će da uradi ovaj treći, kome ja ni imena ne znam“, kaže Žurić.

Pitanje je da li će na to da nasedne i predstavnik bošnjačkog naroda (Šefik Džaferović), „predstavnik SDA koji je izabran, a koji nije Bakir Izetbegović“, kaže Žurić i dodaje da ako „uzme za savetnika Harisa Džinovića — onda će taj cirkus da bude kompletan“.

Sve to u stvari ide na račun stanovnika BiH, naročito onih koji i dalje veruju da je jedinstvena Bosna moguća. To je pokušaj da im se i na taj način kaže da je to nemoguća rabota, a što će oni opet da budu ljuti na sve u Srbiji, uključujući i Čedomira Jovanovića — to je njihov problem, smatra Žurić.

Prema njegovim rečima, hrvatski član Predsedništva BiH koji nije izabran glasovima Hrvata Željko Komšić i lider partije u Srbiji koji je na svom biračkom mestu dobio samo dva glasa Čedomir Jovanović, slični su jer „žive na budžetu i dobro se koriste državnim resursima, mada nemaju podršku glasača“.

„Znamo da je Željko Komšić izabran po nekim čudnim pravilima da mogu za njega da glasaju Bošnjaci, i možda zbog toga može Čeda da mu pomogne, da mu pokaže kako je to biti ’nikad na vlasti‘. U stvari, u onim ključnim trenucima biti na vlasti, pa onda optuživati sve ostale kako je taj projekat propao, da su svi krivi, samo on nije. Možda tu ima i neke logike, mada na prvi pogled, i na drugi, i treći tu postoji neka vrsta sprdnje, kako bi to rekao Matija Bećković, i to sa ljudima koji će tog savetnika da plaćaju. Stvarno ne mogu da zamislim kako će da se oseća neki Bošnjak ili Hrvat, pošto su i jedni i drugi glasali za Komšića“, kaže Žurić.

Osim u slučaju da je netrpeljivost prema Emiru Kusturici tolika da su sva sredstva dozvoljena, „pa čak i ako je to sredstvo Čedomir Jovanović“.

„Koliko znam, Čedino mišljenje je jako cenjeno u BiH kod onih koji ne mogu da pomisle da je RS bilo kakav realitet, a pogotovo srpski narod u BiH. Ima tu neke logike. Verovatno to neće dugo trajati, a sa treće strane to je očito sve estrada, sve je to neka vrsta mekog ili obrnuto — najtvrđeg rijalitija. Tako da ostaje da vidimo šta će da uradi ovaj treći, da li će da reaguje slično ili, što bi Monti Pajtonovci rekli — potpuno drugačije“.

Ali sve to pokazuje da kolika god bila netrpeljivost članova Predsedništva BiH iz Federacije prema Srbima, da oni ne mogu bez Srbije, kaže Žurić.

Izjava Čedomira Jovanovića da će besplatno savetovati Komšića, našeg sagovornika podseća na „prvi humanitarni koncert Đorđa Balaševića u Sarajevu, u organizaciji UNHCR-a“.

„Možda mu je dovoljna ta moralna satisfakcija, ali da se ne uplićemo u to. Ne verujem da tih hiljadu evra ili konvertibilnih maraka neće biti povučeno iz budžeta, te će pare nekome da odu, da li Čedi ili nekom drugom. Jedino je interesantno da se nisu zafrknuli u prezimenu, pa da je Komšić greškom angažovao Čedomira Antića. To bi bilo interesantno“, zaključio je Žurić.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Vesko says:

  Jovanovic je spijun, koji ce prenositi informacije u Bosnu i iz Bosne nazad svojim kontrolerima!! Izgleda da su im elektronske komunikacije provaljene.

 2. Budi Bog s nama says:

  Ah, ta nemojte više čedinu sliku pored Kustine, to je takva jedna čast za takvu jednu budalu poput chede. Lds, Lsd, Lgbt i td.

 3. samostalan says:

  Vule Zuric je nepismeni agent zaduzen za promociju globalizma na nasim prostorima. Bivsi sorosevski stipendista u Italiji, jedan od onih bosancerosa koji sisaju krv srpskom narodu.

 4. Djoka Brica says:

  Nadam se duboko da ce taj nashmrkani Cigo i politicka Stetocina platiti za sve sto je do sada cinio. Kakva lopovcina i niko mu nista nemoze. Mozda ce ga grom ubiti za vreme njegove velike nuzde.

 5. Nićifor says:

  Neće grom u koprive. Ja taman pomislio da će biti postavljen za ambasadora u "Republici Kosovo", a njega, do definitivnog priznanja nezavisnosti te samoproglašene države, (potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma), šalju na usavršavanje kod Željka Komišića. Već je svima jasan stav ovog jadnika, koji Kusturici nije vredan ni skute da ljubi, da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Neka pokuša otići i rodni kraj svojih predaka pa će videti kako će ga dočekati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *