DUG JE PUT DO RIMA: Ništa od posete patrijarha papi

DUG JE PUT DO RIMA: Ništa od posete patrijarha papi

15 avgusta 2014

patrijarhSrpska pravoslavna crkva ne pregovara sa Vatikanom o patrijarhovoj poseti Rimu.

Ovo je juče bio jedini komentar koji se čuo u Patrijaršiji povodom javnog istupa zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta, koji je rekao da je poglavar SPC prihvatio poziv za posetu Svetoj stolici. U sedištu Srpske crkve kažu da patrijarhovo putovanje u Rim zasada nije tema razgovora.

– U reagovanju vladike bačkog Irineja, koji je i portparol Crkve, jasno je rečeno da kontakti sa papom i dogovori oko posete podležu odgovarajućoj proceduri i formi. Nikavog istorijskog poziva nema, niti ga je ikada i bilo. Tvrdnje biskupa Nemeta neutemeljene su i proizvoljne – kažu u vrhu SPC.

Iako u beogradskom Patrijaršijskom dvoru negiraju bilo kakve dogovore o Irinejevom putovanju, ne može potpuno da se isključi da je na ovu temu bilo neformalnih razgovora na liniji Beograd – Vatikan. Poznavaoci crkvenih prilika u SPC, ali i u katoličkom svetu kažu da postoje određeni signali da su obe strane zainteresovane za susret.

To posredno priznaje i episkop bački Irinej (Bulović) koji kaže da je o tome neformalno razgovarano u Patrijaršiji 30. juna ove godine tokom posete Srbiji ministra spoljnih poslova Vatikana nadbiskupa Dominika Mambertija.

– U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane tada su istakle potrebu daljeg unapređivanja odnosa i saradnje između Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve – kaže episkop Irinej. – Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou.

Vođeni logikom „gde ima dima, ima i vatre“, mogućnost da patrijarh Irinej poseti papu Franju u Vatikanu ne odbacuje ni Katolička crkva u Hrvatskoj. Ova vest je tamo pre očekivana, nego iznenađujuća, a jedino je otvoreno vreme susreta. Na najavu biskupa Nemeta i reagovanje vladike Irineja, na Kaptolu se gleda kao na odmeravanje snaga i pripremu domaće javnosti za taj čin.

U prilog ovoj tezi navodi se Mambertijeva poseta, ali i nedavni susret patrijarha Irineja i papskog nuncija Orlanda Antoninija. Važan delić u celoj slici može da bude i šapat koji se čuje u krugovima bliskim vatikanskoj diplomatiji koji govori da su susreti sa srpskim i ruskim patrijarhom među papinim prioritetima.

Dobar poznavalac prilika u Vatikanu kaže za „Novosti“ da je aktuelni trenutak dobar za sastanak pape i Irineja.

– Čeka se odluka pape Franje za proglašenje kardinala Alojzija Stepinca svetim. Patrijarh bi papi Franji mogao lično i direktno da kaže što o tome misli, iako je papa dobro informisan kakav je stav SPC o ovom pitanju – objašnjava naš sagovornik sa Kaptola.

Proces Stepinčeve kanonizacije trenutno je donekle zakočen. Iako se očekivalo da će biti okončan već ove godine, jasno je da se to neće dogoditi. To se objašnjava željom Vatikana da popravi odnose sa pravoslavnom crkvom i da sondira teren za moguću buduću posetu pape Srbiji, ali i Rusiji. Stepinac je prepreka, pa vatikanska diplomatija nastoji da što bolje pripremi teren za ovaj čin.

BISKUPI PRIZNAJU KOSOVO?

Episkop bački Irinej u svom reagovanju na tvrdnje biskupa Nemeta, osvrnuo se i na predlog budućeg ustrojstva Rimokatoličke crkve na ovim prostorima. Model koji je predložila Međunarodna biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metodija predviđa i osnivanje lokalne biskupske konferencije Kosova, iako Sveta stolica ne priznaje nezavisnost pokrajine.

– Nejasno je kako eventualnim uspostavljanjem zasebnih, i to „nacionalnih“, biskupskih konferencija Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova ne bi bio prejudiciran status srpske pokrajine, koju Vatikan ne priznaje kao državu – navodi episkop Irinej.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *