ДУГО СКРИВЕНА ТАЈНА: Истина о ископавањима у Јасеновцу

DUGO SKRIVENA TAJNA: Istina o iskopavanjima u Jasenovcu

12 februara 2015

juzna-kapija-logora_bigSamo 1964. vršena su iskopavanja u Jasenovcu, i akademik Srba Živanović je učestvovao u njima. U enciklopediji Catena mundi prvi put je objavljen izveštaj.

Predrag Dragić Kijuk je 1991. u enciklopediji Catena mundi, svima i svakome, obznanio izveštaj komisije o tom iskopavanju, posle koga je Srba Živanović morao da beži iz zemlje. Evo odlomka: „U prvoj sondi br. 112 B nastavljeno je iskopavanje. Uklonjen je prvo površni sloj blata napravljen posle kiše, pa se zatim nastavilo sa iskopavanjem.

Između dubine 1,20 i 1,50 m ležali su mnogi nagomilani predmeti raspoređeni bez nekog određenog reda celom površinom sonde. Bili su pomešani sa grumenima kreča, od kojih su pojedini bili znatne veličine do 30 sm u prečniku.

Nađeni su sledeći predmeti: 76 dugmeta različite veličine, vrste i boje spoljnjeg i donjeg veša i odeće, 53 kašike uglavnom velike, 11 emajliranih posuda različite veličine i oblika, b češljeva, 5 ogledala, 4 kišobrana, 3 ključa, 3 porcelanske šolje, 5 boca i 5 pletenih korpi. Od tekstila je nađeno mnogo ostataka cele odeće, ogrtača, ponjave itd. različitih boja, 2 klupčeta vune, ostaci džempera i pletenih vunenih čarapa, kajiševi, 3 kom., 3 šnale od kajiša, kajiš od torbe, 2 kopče za pantalone, cipele muške 2 kom, 2 cokule/različite/, 3 gumene čizme, 1 dečje papuče, 1 par sandala dečjih br. 29, dečji opanak br. 36, 2 različite ženske sandale, kožni opanak 1 par i 2 različita, 1 par đonova od sandale, ostatak olovke 2 kom. 18 perli različite boje. Novac: 10 halera (1 kom. u kožnom novčaniku), 25 para i 1 din. SHS, 1 zlatnik sa ringlicom za vešanje na nisku (austrijski Franje Josifa). Šnala za kosu, muštikla 1 kom, 1 čibuk, 2 burme, 1 ženski prsten, 2 velike makaze, 3 noža (čakije) i 1 nož običan.

Naprstak, poklopac od čuture, naočare, 1 tanjir, 2 drvene kašike, 3 male metalne kutijice, dve kugle od računaljke, 3 kom. štrumpandli, 4 ovčije kosti. Više komada gvozdene žice kružnog oblika sa ostatkom tekstila. Po uklanjanju ovih predmeta pristupilo se proučavanju skeleta.

Na prve ostatke kostiju naišli smo na dubini od 1,05 m i tu su se ostaci dalje nalazili u dubini u sve većem broju. U svim slučajevima se radilo o celim skeletima samo što su se pojedini nalazili van granica sonde i zadirali u profil zida. Skeleti su ležali u vrlo različitim položajima nabacaci bez nekog reda i to tako da su pojedini delovi bili u različitim nivoima, a sami skeleti su bili međusobno isprepletani, jedni su bili postavljeni sa licem okrenutim naniže, drugi su postavljeni u bočnom položaju, neki su bili zgrčeni a neki u opuštenom položaju. Orijentacija skeleta je vrlo različita — u svim pravcima.

Skelet br. 1 — Nađen je skelet ženskog pola, životnog doba oko 30 do 40 godina. Ispod tog skeleta nađeni su sledeći predmeti koji nisu bili ranije pomenuti: 14 velikih kašika, 1 dečja visoka cipela br. 33, 3 muška različita opanka, 1 dečji opanak, 1 đon od ženske papuče, 1 dečja sandala br. 34, 2 ženska češlja, 2 četkice za zube, 1 ogledalo, 1 makaze, 2 džepna noža (čakije), 3 velika ključa, 1 burma, lanac sa priveskom — medaljonom, 1 mala flaša.

Skelet br. 2 — ležao je ispod prethodnog u bočnom položaju. To je skelet ženske osobe, sa ostacima pletenice tamne smeđe boje. Životno doba oko 30 godina.

Skelet br. 3 — ležao je ispod skeleta br. 2. Pol ženski životno doba oko 30 godina.

Skelet br. 4 — Ženski skelet životnog doba oko 20 godina. Ležao je na leđima u dubini od 1,25 m.

Skelet br. 5 — Ležao je ispod prethodnog, pol ženski. Životno doba nije određeno. Ležao je na dubini od 1,40 m.

Skelet br. 6 — Ležao je pored prethodnog na istoj dubini. Pol muški. Životno doba oko 20 godina.

Skelet br. 7 — Nađen je skelet deteta od oko 6—7 godina.

Skelet br. 8 — Leži na dubiii od 1,60 m. Pol muški, životno doba nije određeno.

Skelet br. 9 — Pol ženski. Životno doba oko 20 godina. Vidi se prelom lobanje u occipitalnom predelu. Leži na dubini od 1,40 m.

Skelet br. 10 — Leži na dubini od 1,50 m. Pol ženski, životno doba oko 20. god. Lobanja povređena u desnom occipitalnom predelu.

Skelet br. 11 — Dečji skelet životnog doba oko 10 god.

Skelet br. 12 — Skelet ženskog pola životnog doba oko 20 god. Očuvane su svetlo smeđe pletenice. Lobanja je povređena. Mozak je sačuvan. Ceo skelet je bio prekriven krečom.

NARUČITE ENCIKLOPEDIJU CATENA MUNDI!

KOMENTARI5 komentara

 1. Mali says:

  Ponovo ce nas klati i u jame bacati zato sto smo glupi srbi pa i danas bezglavo jurimo u EU kao 1918 god u Kraljevinu Jugoslaviju! Izgleda da se mi na kratko opametimo samo kad nas pokolju stotinjak hiljada. Mi nemamo nacionalnu svest. Zar nije dovoljan dokaz da nismo hteli ni Srbiju, jer da se nije Crna Gora odvojila i hvala im za to, mi jos ne bi imali Srbiju. A samo zato sto su na vlasti prokleti komunisti i to od 1944 god do dana danasnjeg! Pogledajte i vlast Srbije od 1991 god do danas; Milosevic, Djindjic, Kostunica, Tadic, Vucic. Zar svi nisu iz partizanskih odnosno komunistickih familija? Jedinu bitniju funkciju je imao Mihajlovic Drazin unuk koji je na kratko bio gradonacelnik Beograda!

 2. mitovi su gadna stvar says:

  Več i ptice na granama znaju da je radio punom parom do 48-e godine bilo bi interesantno saznati godinu ubojstva ?! ;)

 3. Za Srbiju says:

  To je jedna sonda 112 B. Šta je sa drugim sondama i jamama?

 4. znalac says:

  Mali Says: februar 12th, 2015 u 12:09 am Ponovo ce nas klati i u jame bacati zato sto smo glupi srbi pa i danas bezglavo jurimo u EU kao 1918 god u Kraljevinu Jugoslaviju! Izgleda da se mi na kratko opametimo samo kad nas pokolju stotinjak hiljada. Mi nemamo nacionalnu svest. ******** nemamo zato jer je srpska elita i fizički sklonjena u Majskom prevratu (samo vrh piramide). dotad ovi nisu mogli ni da "pris**de u Srbiju. a narod bez elite je samo masa. A masa ne voli slobodu. Ona voli ropstvo. više o tome Berđajev: http://slidesha.re/1tNUEKd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *